Aylardır iş aleminin ve vatandaşların beklediği torba yasa 11 Eylül tarihinde resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. Hep basından bölümler halinde izlediğimiz torba yasada neler var, kimlere ne avantajlar veya yükümlülükler getiriyor, bir bakalım;
Asıl İşveren Alt İşveren İlişkisi; Asıl işverenler olarak kimi işleri veya bölümleri alt işverenlere (taşeronlara) vermeleri halinde alt işveren bünyesinde çalışan işçilerin maaşlarının ödenip ödenmediğini takip etmek, ödenmedi ise, alt işverene ödeyeceği istihkaktan keserek işçilerin banka hesaplarına yatırmak ve bu işçilerin yıllık izin haklarını takip etmek, kullanmasını sağlamak zorunluluğu gelmiştir.
Ev Hizmetlerinde işçi Çalıştıranlar; Ev hizmetleri için çalıştırdığımız işçilerin ay içinde çalıştıkları saat sayısına göre hesaplanan gün sayısı 10 gün ve daha fazla olan sigortalılar için bildirimler çalışmanın yapıldığı ay sonuna kadar ilgili sosyal güvenlik kurumuna verilecektir. Aksi takdirde 1 asgari ücret tutarında ceza ödemek zorunda kalabileceğiz.
Eğer bahse konu işçi (ev hizmetlisi) çalışma saatine göre bir ayda 10 iş gününden daha az çalışmış ise çalıştırdığımız bu işçi için asgari ücretin % 2'si oranında iş kazası primi ödeyerek yasal yükümlülüğümüzü yerine getirmiş olacağız.
Vergi ve Cezalar;
•30.04.2014 tarihi dahil önceki dönemlere isabet eden, ancak 2013 yılı gelir vergisi 2.taksiti haricindeki vergi ve cezaları, gecikme zam ve faizleri,
•30.04.2014 tarihinden ( bu tarih dahil) önce yapılan tespitlere ilişkin vergi aslına bağlı olmayan vergi
•30.04.2014 tarihinden ( bu tarih dahil) önce tahakkuk etmiş, Türkiye'deki tüm kurumlardan doğan idari para cezalarından
yukarıda sayılan ödemelerden kesinleşmiş olan ve vadesi geldiği halde ödenmemiş olan kısmının tamamı ile bunlara bağlı faiz, cezai faiz, gecikme faizi, gecikme zammı borçlar, kanunun yayınladığı tarihe kadar Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak yeniden hesaplanacak ve bir ödeme tablosu oluşturulacaktır. Belirlenen süre ve taksitlerde ödenmesi şartı ile alacaklara bağlı faiz, cezai faiz, gecikme faizi, gecikme zammı borçların tahsilinden vazgeçilecektir.
Ancak bu taksitli ödeme hakkından yararlanmak ve devamını sağlayabilmek için, hangi tür vergiden taksitlendirilme yapıldı ise 30.04.2014 tarihinden sonra ortaya çıkan vergilerini bir yıl içinde ikiden fazla vadesinde ödememeleri veya eksik ödemeleri halinde taksitlendirme haklarını kaybedecekler ve vergi ve gecikme faizi/zammı gibi ödemeler eski haline dönüşecektir.
Taksitlendirme hakkını kullanmak isteyen mükellefler, Kasım ayı sonuna kadar başvuruda bulunarak;
6 eşit taksit için 1,05 aylık faiz ile
9 eşir taksit için 10,07 aylık faiz ile
12 eşit taksit için 1,10 aylık faiz ile
18 eşit taksit için 1,15 aylık faiz
şeklinde ödeme seçeneğini tercih ederek işlemlerini tamamlayacaklar ve 2'şer aylık dönemler halinde ödeyeceklerdir.
Devam Edecek...