Geçmişte sahte veya muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge düzenleyen ve kullanan işletmeler bu hususun tespitinin yapıldığı an kara listeye alınmakta idi, başka bir adı ile “kod” a girmekteydiler. Üstelik bu kara listeye alınan işletmeler ile ticaret yapan diğer işletmelerin de kimi zaman defter ve belgeleri incelenmekte ve alınan faturalar kayıtlarından çıkartılmak suretiyle vergi ve ceza ile karşı karşıya kalmakta, kimi zaman ise katma değer vergisi iade talebi sırasında bu alımlarına ilişkin katma değer vergisinin iadesi yapılmamaktadır.

22.04.2011 tarihli 27913 sayılı resmi gazetede yayınlanan 115 nolu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği ile kara listeye alınan bu işletmelere af geldi. Bu haktan yararlanan işletmeler kara listede olmaktan yani “özel esaslar” diğer adıyla “kod’lanmaktan” kurtulacaklar.

Nasıl olacak; Bu işletmeler 6111 sayılı “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun”un Katma Değer Vergisi artırımına ilişkin hükümlerinden yararlanmaları halinde temiz mükellef sınıfına girecekler. Üstelik bu işletmeler ile ticaret yapan diğer işletmelerde vergi incelemesinden kurtulacak, diğer yandan Katma Değer Vergisi iade taleplerinde sıkıntı yaşamayacaklar.

Sahte veya muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge düzenleyen ve kullanan, beyanname vermeme, adresinde bulunamama, defter ve belgeleri ibraz etmeme nedenleri ile kara listeye alınmış bu türden işletmeler, torba yasanın Katma Değer Vergisi matrah artırımı ile ilgili 2006-2007-2008-2009 yıllarına ilişkin talepte bulunup artırım tutarlarının tamamını ödemeleri veya teminat vermeleri şeklindeki bu haktan yararlanması halinde yukarıda açıkladığım gibi kara listeden çıkartılacaklardır.

İşte torba yasanın bir müjdesi daha, kesinlikle yararlanılması, kullanılması gereken bir uygulama, bu durumda olan işletmeler ellerini çabuk tutsunlar. Çünkü bu hakkın kullanılması eğer bir uzatma olmaz ise 02 Mayıs son gün.