31 Mart 2019 tarihinde yapılacak yerel seçimlerle ilgili, muhtar adayları, İl Genel Meclisi ve Belediye Meclisi aday adayları ortaya çıkmaya başladı.

Siyasi partilerin bazı ilçe ve beldelerdeki belediye başkan adayları da belli oldu.

Ama, kamuoyu merakla, siyasi partilerin Çorum Belediye Başkanlığı’na kimleri aday göstereceğini bekliyor.

Bilinen bir gerçektir ki, milletvekili genel seçimlerinde seçmenler daha çok partiye veya lidere göre tercihlerini belirlerken, yerel seçimlerde adayın kimliği, sandıktan çıkacak sonuca önemli oranda etki edebilmektedir. Parti tercihini öne çıkaranlar, aday kim olursa olsun partisine oy verebilmekte, ama bir kısım insanlar, parti şartlanmasını aşarak, adayın kimliğine göre parti tercihlerini değiştirebilmektedirler.

*

Gönül arzu eder ki, tüm partiler, büyük çoğunluğun içine sinebilecek adaylarla seçime girsinler ve sandıktan çıkacak sonuç yine büyük çoğunluğu memnun edebilsin.

Yani, kimse “eyvah” demesin!

*

Siyasi partilerin adaylarını açıklamalarından sonra, seçim kampanyaları başlayacak ve adaylar ya da mensubu oldukları siyasi partiler, seçim vaadleri ile toplumun karşısına çıkacaklar.

İşte biz sade seçmenleri en fazla ilgilendiren de bu nokta…

Hangi aday, ne gibi projeler ortaya koyuyor, önümüzdeki yılların Çorum’unu nasıl hayal ediyor?

Biz bu konuda da iyimser bir yaklaşımla, tüm adaylardan Çorumluların hayallerine dokunacak projeler beklediğimizi ifade etmek isteriz. O zaman, sandığa daha içimiz rahat olarak gidebiliriz.

Seçim sonuçlandığında da “eyvah” demek durumunda kalmayız.

*

Belediye’nin temel görevleri arasında ön sıraları alan yatırım ve hizmetleri, elbette en etkin ve verimli şekilde bekleyeceğiz, ama bunları aşarak, bir takım sosyal, kültürel, toplumsal duyarlılıkları adaylarımızda görmek isteyeceğiz.

Çorum’un tarihsel zenginliklerine değer verme ve bunları daha belirgin biçimde öne çıkarmaya yönelik çaba gibi, sanata, sanatçıya daha fazla ilgi gibi, Çorum’un entelektüel çıtasını yükseltme istek ve gayreti gibi…

*

İsimler ortaya çıktığında, belki beklentilerimizi daha somut olarak da sıralayabiliriz.

Tüm Çorumluların, meslek kuruluşlarının, sivil toplum kuruluşlarının isteklerini ve beklentilerini açık-seçik kamuoyu ile paylaşmalarını, zaten demokrasinin en temel gerekliliklerinden biri olarak görüyoruz.

Belediye başkan adaylarımıza, geleceğin Çorum’una ilişkin ufkumuzu ortaya koyarak yardımcı olmaya çalışmak ise, bir yerde görevimiz de.

Yapılanları hiç inkâr etmeden, daha şunlar şunlar da yapılmalı diyerek…

Şu konuda şöyle bir yaklaşım daha doğru olur diye yol gösterici olmaya çalışarak…

Tam demokratik ve çoğulcu bir anlayışla…