(GÖRSEL ALBÜM HAKKINDA)

Dr. Rifat Patır’ı Çorum’da 7’den 70’e herkes tanır. Efsane bir kişiliğe sahiptir. Doksan beş yaşına rağmen hala dinç, hala aranan bir doktordur. Halk arasında “İyilik Meleği” olarak da tanınır. O’nun için basında çok şeyler yazıldı, çizildi ve söylendi...

Önce, Çorum ve Çorumlu aşığı Sevgili Mehmet Yolyapar 1998’de Dr. Rifat Patır’ı anlatan “Bir Eski Zaman Şövalyesi – Dr. Rifat Patır” adıyla bir kitap yaptı. Sonra ben 2011’de Dr. Rifat Patır’ın anılarını anlattığı, büyük boy “Bir Güzel İnsan – Yaşayan Efsane – Dr. Rifat Patır” kitabını yayınladım. Şimdi, “Tıp Yolunda 70 Yıl – Dr. Rifat Patır” adında ‘görsel albüm’ Dr. Rifat Patır için üçüncü çalışmamızdır.

Saygıdeğer büyüğüm Dr. Rifat Patır, kendisine ait gazetede yayınlanmış yazıları; dergilere verdiği röportajları; çağrılı olarak gittiği konferanslarda, radyo ve televizyonda yaptığı konuşmalarının yayınlanmışlarını bir dosya halinde bana vererek “Bunlardan broşür gibi bir şey hazırlayalım” önerisinde bulundu...

Ben, bana verilenlerin hepsini tarayarak özet şeklinde notlar aldım. Aldığım bu notlara Kartal Tepe’nin anlatımını da katarak 43 sayfalık bir dosya hazırladım. Kendisine sunduğumun sonrasında “yazınsal değil; görsel olsun” istedi. Daha sonra da kendisine ve ailesine ait fotoğraflar vererek hep birlikte hazırlanmasını istedi. Uzun bir çalışmanın sonucunda hem 43 sayfalık yazı çıktı ortaya; hem de istediği şekilde 31x35 ebadında büyük boy, kuşe kağıt baskılı, özel ciltli ve dış giydirme kapaklı bir albüm oluştu. Albüm üç bölüm halinde hazırlandı.

Birinci Bölüm: “Tıp Yolunda 70 Yıl – Dr. Rifat Patır” başlığını taşıyor. Bu bölüm, Atatürk ilkeleri yolunda, ülkemizin ve Cumhuriyetimizin hizmetinde, iyi niyet, vatanseverlikle tıp yolunda 70 yıl çalışarak kendisini topluma Efsane Bir Kişilikle kabul ettirdiğinin simgesi niteliğinde.

İkinci Bölüm: “Gazete, Radyo ve Televizyonda Dr. Rifat Patır” başlığını taşıyor. Bu bölümde gazete, radyo ve televizyonda Dr. Rifat Patır’la ilgili yazı, fotoğraf, mektup, şiir; yaptığı konuşmalar; söyleşi yazılarından oluşan yüzden fazla basında çıkan yazılara yer verildi. Ayrıca aralarıne serpiştirilmiş çeşitli kurum ve kuruluşlardan verilen başarı belgeleri var.

Üçüncü Bölüm: Kendisinin ve Ailesinin yaşantısından oluşan yüzden fazla fotoğrafın yer aldığı “Dr. Rifat Patır Ailesinin Yaşantısından Kareler” başlığında oluştu.

*

Ben şimdi daha önce Dr. Rifat Patır’ın anılarını anlattığı “Yaşayan Efsane” kitabımdan sonra, ikinci kez, bu ‘efsane kişiliği’ özellikle gelecek kuşaklara taşımak için “Tıp Yolunda 70 Yıl - Dr. Rifat Patır” adıyla kaleme aldığım çalışmamı sizlerle paylaşmak istiyorum. Kapağını gördüğünüz büyük boy, kuşe kağıt baskılı, özel ciltli ve dış giydirme kapaklı ‘görsel albümü’; ancak Dr. Rifat Patır Ağabeyimizden temin edebilirsiniz.

Saygılarımla.