Bu kitapçık öldürücü mikroplar kadar tehlikeli olan korku ve endişeyi birazcık da olsa gidermek için kaleme alınmıştır. ‘Ailenin başucu kitabı’ olsun istedim. Anne ve babalar karşılaştıkları rahatsızlıkların kabaca ne olduklarını öğrensinler istedim. Ürkmeden, korkmadan...

Her sıkıştığınızda kitabınızı açacaksınız, hastalığın ne olduğunu, sebebini, nasıl korunacağınızı, nasıl kurtulacağınızı öğreneceksiniz. Sonra da “Oh be, o kadar tehlikeli değilmiş” deyip rahatlayacaksınız.”

Para kazanmak varken hangi doktor yapar bunu? Bunu, ancak ‘gerçek halk adamı’ olan Dr. Rifat Patır yaptı. Çünkü O’nun felsefesinde “Para kazanmaktan ziyade halkın sağlığı önemlidir. Yetmiş yıllık çalışma hayatında hep bunu düşünmüş ve bunu uygulamıştır. Halk O’na başucu dememiştir “Fakir Babası”, “İyilik Meleği” diye.

Dr. Rifat Patır’ın yazıp yayımladığı yukarıda ismini yazdığım kitap yalnızca bu değildir. O, değişik konularda çeşitli kitaplar da yayımlamıştır.

“Efsane-I”, “Efsane-II”, Hayatın Renkleri”, “Teşhis ve Tedavi” isimle yayımladığı bu kitaplarla Dr. Rifat Patır halkın okuyup bilgilenmesini; hem yararlı olmasını; öğretici, eğlendirici olmasının yanısıra güldürücü ve düşündürücü, değişik içerikli ansiklopedik bir kitap olmasını yeğlemiştir. Ve her isteyene parasız vermiştir. Hatta, kapağı çatığınızda ilk sayfasına “Para ile satılmaz, Dr. Rifat Patır Hediyesidir” diye de not düşmüştür. Araştırarak, derleyip yazdığı, içeriği çok zengin bu kitaplar yine halk içindir. Bu 4 kitabı elinize aldığınız zaman ansiklopedi sanırsınız. Çünkü aradığınız, ilgilendiğiniz her konu mevcuttur.

Dr. Rifat Patır’dan söz eden basın O’na “Ayaklı Kütüphane-Bilge Adam” demiştir. “Halka hizmet, Hak’ka hizmet yolunda yürüyen Rifat Patır” diye övgüyle bahsetmiştir. Ve “Çorum Halkı Hizmet Ödülü” diye övgüyle bahsetmiştir. ve “Çorum Halkı Hizmet Ödülü” ilk defa Dr. Rifat Patır’a verilmiştir. Sonunda da:

“Dr. Rifat Patır Çorum’a sığmıyor. Ancak büyük şehirlerin cazibesi de onu kendine çekmiyor. O, Çorum ve Çorumlu aşığı, Çorum’un medarı iftiharı. Aynı zamanda Evliya Çelebi gibi bir seyyah.” diye yazmıştır.

Dr. Rifat Patır’ın Çorum Halkına verdiği hizmet hem halkın, hem de Kurum ve Kuruluşların ilgi odağı olmuştur. Ve hizmetlerinin manevi değeri çok yüksek olan “Onur Belgesi” ve “Plaketleri” sayılamayacak kadar çoktur.

Bu belgeleri yalnız Çorum kurum ve kuruluşlarından değil; Ankara, İstanbul, Amasya, Tokat... gibi şehirlerin Türk Tabipler Birliği’nden de gelmiştir.

Dr. Rifat Patır için “Doğa Aşığı” derler. Gerçek bir doğa aşığıdır Dr. Rifat Patır. Çalıştığı zamanlarda her sabah saat sekizde muayenehanesindedir. O’nu muayenehanesinde bulamadıysanız Kartal Tepe’de bağı, bahçesi ve çiçekleriyle başbaşadır. Kartal Tepe’deki, Kartal Yuvası, bağı, bahçesi; çiçekleri, ağaçları, havuzun Çorum Barajına ve Çorum Ovasına hakimliği; akşamın günbtımı, kartpostallık kareler verir. Bunun içindir ki, sevgililer düğün arifesinde Kartal Tepe’de, Kartal Yuvası önünde poz vermek isterler. Her hafta onlarca fotoğrafçı, müşterilerini Kartal Tepe’ye getirir, çiftleirn anılarını ölümsüzleştirmek için albüm oluştururlar. Kartal Tepe’de sevgililerin kucak kucağa çekilmiş fotoğrafları o kadar çoktur ki, her albümde görmek mümkündür.

Çorum’da herkes Kartal Tepe’yi görmk ister. Gelip gördüğü zamn da oradan ayrılmak istemez. Etrafındaki çamlığı, binalarının şatovari yapılışı, bağı / bahçesi, çiçekleri, havuzuyla birlikte her gelenin ilgisini çeker. Büyük küçük demeden Dr. Rifat Patır tarafından sevgiyle, güleryüzle, içtenlikle karşılanışı Kartal tepe’yi cazibe merkezi yapmıştır. Yazı-kış; ilkbaharı-sonbaharı hep güzeldir Kartal Tepe’nin. Dört mevsimin ayrı güzelliği, ayrı havası vardır çünkü. Bir başkadır gündüzü gecesi Kartal Tepe’nin...

SÜRECEK