Şu an yürürlükte olan Genel Teşvik Destekleri kapsamında yer alan faiz desteğinden yararlanacak yatırımcıların çok dikkate etmesi gereken hususlar mevcuttur. Bu ayrıntıların birinin atlanılması halinde faiz desteğinden yararlanamayacakları dikkate alınır ise, aşağıda belirttiğim hususlara önem arz etmeleri gerecektir.
Çorum Genel Teşvik Bölgeleri arasında 4. bölgede yer almaktadır. Eğer yatırım yapılacak yerin Organize Sanayi Bölgesi hudutları içinde yer alıyor ise 5. bölge kapsamında destekler değerlendirilecektir. Dolayısı ile Çorum'da organize sanayi bölgesi içinde yatırım yapılması halinde Türk lirası yatırım kredileri faizinin 5 puanı, Döviz ile alınan yatırım kredi faizlerinin ise 2 puanı Hazine tarafından yatırımcıya iade edilecektir. Organize sanayi bölgesi dışında yapılacak yatırımlar için ise Türk lirası yatırım kredileri faizinin 4 puanı, Döviz ile alınan yatırım kredi faizlerinin ise 1 puanı Hazine tarafından karşılanacaktır.
Bu genel açıklamalardan sonra faiz desteğinden yaralanmak için nelere dikkat edeceğiz sıralayalım;
1. Faiz desteğinden yararlanacak yatırımlar için bankalardan kullanılacak en az bir (1) yıl vadeli yatırım kredilerinin teşvik belgesinde kayıtlı sabit yatırım tutarının yüzde yetmişine (%70) kadar olan kısmı için ödenecek faiz veya kar payından yararlanacaklardır.
2.Alınan kredinin Ekonomi Bakanlığınca uygun görülmesi halinde azami ilk beş (5) yıl için (Kullanılacak kredi faizinin 5 yıllık kısmı için) ödenmek kaydıyla desteklenecektir. Yani 5 yıldan uzun vadeli kredilerinin 5 yılı aşan kısmı için destek verilmeyecektir.
3.Bölgesel teşvik uygulamaları kapsamında yapılacak yatırımlarda, yani Çorum'da proje bazında sağlanacak faiz desteği tutarı altıyüzbin (600.000) Türk lirasını geçemeyecektir.
4.Aynı teşvik belgesi kapsamındaki yatırım için faiz desteği uygulamasına yönelik olarak birden fazla aracı kurum talepte bulunamaz. Yani tek bir banka ile kredi anlaşması yapılması gerekmektedir. Kredi başvurusunda bulunacak bankalar Teşvik Uygulama Genel Müdürlüğü ile protokol imzalayan bir banka olmalıdır.
5.Aracı kurumlar (Banka) yatırımcı adına Teşvik Uygulama Genel Müdürlüğüne başvurarak talep edilen kredi için uygunluk almak zorundadır.
6.Kredi alım tarihinin önemi söz konusu olabilir, bu nedenle Ekonomi Bakanlığı ve banka genel müdürlüğünden kredi alım tarihi hakkında teyit almakta fayda var. Yoksa faiz desteği söz konusu olmayabilir.
7.Kullanılan kredilerin faiz, kar payı veya anaparalarının yatırımcı tarafından itfa paylarında belirtilen sürelerde geri ödenmemesi halinde, yapılmayan ilk ödeme ilgili aracı kurum tarafından en kısa sürede bakanlığa bildirilir ve bakanlıkça faiz desteği ödemeleri durdurulur. Yatırımcının kredi geri ödeme yükümlülüklerinin yerine getirdiğinin daha sonra ilgili aracı kurumca Bakanlığa bildirilmesi halinde, bildirimi takip eden dönemler için faiz desteği ödemeleri başlangıçta ön görülen ödeme tarihlerinde herhangi bir uzatmaya gidilmeksizin tekrar başlatılır. Kredi geri ödemesine ait yükümlülüklerin yeniden aksaması halinde faiz desteği ödemesine son verilir.
8.Kredinin amacı dışında kullanımının tespiti halinde, bakanlıkça ödenen faiz tutarına bankanın uyguladığı faiz ve kar payı oranı uygulanarak 5 iş günü içerisinde bakanlık bütçesine geri ödenmesi istenir. Aksi takdirde hukuki yöntemler kullanılarak ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulu Hakkında kanun hükümleri uygulanarak geri alınır. Dolayısı ile; önerim; Kullanılan yatırım kredisi ile ilgili şirket unvanı altında ayrı bir hesap açılması, yatırımlarla ilgili harcamalara ilişkin havale, eft ve ödemelerin bu hesaptan yapılarak teyit edilmesi, bu madde de belirttiğimiz hususlarda ki muvazaanın oluşmamasına ve teşvik belgesi kapanış esnasında sıkıntı yaşanmamasına yardımcı olacaktır.