5084 Sayılı yasa ile getirilen 2004 yılından başlayıp 2012 sonuna kadar yaklaşık 8 yıldır devam eden işveren sigorta primi teşvik desteği 31.12.2012 tarihi itibariyle sona erdi. Bir dönem gelir vergisi ve enerji desteği de sağlayan ve yaklaşık 153 TL ile 215 TL işçi başına destek söz konusu olan bu uygulamanın bitmesi ile işletmelere sessizce bir maliyet unsuru daha gelmiş oldu. Bizler değişik platformlarda dile getirdik, yazdık rapor ettik, fakat siyasi irade bu uygulamanın uzamasına yanaşmadı, hatta hiç gündeme getirmedi.

Bugüne kadar uzatılmama hususunun nedeni ya, kayıt dışı istihdam ve rekabet koşulları çerçevesinde istenen hedefe ulaşıldı, yada yeni bir istihdam teşvik düzenlemesi düşünülmektedir.

Diğer yandan asgari ücret Ocak ayından itibaren zamlandı, yeni asgari ücrete göre işveren maliyetleri daha da yükseldi. Bugünkü asgari ücrete göre en alt tehlike derecesindeki bir işçinin maliyeti 489 TL oldu, eğer istihdam teşviği devam etseydi bu maliyet 336 TL olacaktı, yani işveren teşviğin kaldırılması ile 153 TL’lik ilave bir maliyet yüklenmiş oldu. İlave katlanılan maliyet organize sanayi bölgesi için ise 211 TL’ye kadar çıkmaktadır. 100 işçi çalıştıran bir işletme, organize sanayi bölgesinde ise 21.100 TL, organize sanayi bölgesi dışında faaliyet gösteren bir işletme ise 15.300 TL.daha fazla sigorta primi ödeyecektir.

Uzun zamandır, genel ekonomik programlar nedeniyle sıkıntı içinde olan işletmelere, istihdam teşvik düzenlemesinin sona ermesi ile sıkıntıları artacak, buna paralel olarak belki işçi tasarruflarına başvurulacak ki bunun işsizlik oranında bir artış demektir.

Hükümetin bir an önce çıkması muhtemel sorunlar baş göstermeden önlem alması gerekiyor. Ya istihdam teşvik uygulamasına devam edecek, yada prim oranlarını aşağıya çekecek farklı bir yöntem bulmalıdır.