Geçtiğimiz hafta Belarus’un başkenti Minsk’te yapılan Büyükler Avrupa Halter Şampiyonası’nda ay-yıldızlı mayoyu giyen bayan halterciler, şampiyona öncesi 1 ayı aşkın süre Çorum’da kamp yaptı.

Aralarında dünya ve olimpiyat şampiyonu Nurcan Taylan, Avrupa şampiyonu Çorumlu Sibel Şimşek, Aylin Daşdelen, Şaziye Okur ve Ümmühan Uçar madalya töreninde kürsüye çıktılar. Hepimiz televizyon başında onları izlerken duygulandık, Türk Bayrağını göndere çektirdikleri için gurur duyduk. O anda orada olmak, o anı canlı yaşamak, o sporcuları yakından görmek istedik. Oysa o sporcular Belarus’a gitmeden önce bir aydan fazla Çorum’da kaldılar. Çorum’da depoladıkları güçle Avrupa’yı sallayıp kürsüye çıktılar. Bunun için ayrıca gururlandık.

Ama kaçımız o sporcuların Çorum’da kamp yaptığını biliyordu? Ya da, televizyondan izlediğimiz ve bizi duygulandıran o anları yaşatan sporcuların Çorum’un tanıtımına katkısı oldu mu? Bence hayır, olmadı.

Çorum’un tanıtımı için milyon dolarlarca para harcanıyor. Bin bir zahmete katlanılıyor. Ama emin olun, hiç biri bu sporcuların sağlayacağı katkı kadar etkili olamazdı. Maalesef bu fırsatı Çorum olarak kaçırdık. Her defasında, çocukların spora teşvik edilmesi gerektiğini haykırıyor yetkililer. Ama sonrasında kimse kılını kıpırdatmıyor. Bugün, bir olimpiyat şampiyonu, hem de Türkiye’nin olimpiyatta madalya alan tek bayan haltercisi Nurcan Taylan’ın Çorum’da olması sizce basit bir olay mı? Haber değeri taşımaz mı, Çorum’un tanıtımına katkısı olmaz mı? Tabiî ki olur. Hem de bal gibi olur.

Bundan 5-6 yıl önceydi. Halter Federasyonu Başkanı Kenan Nuhut ile birlikte halterin efsane isimleri Naim Süleymanoğlu, ile Halil Mutlu Çorum’a geldi. Okulda panele katıldılar. O gün sanki yer yerinden oynadı. Bütün televizyon kanalları haberi görüntülü verdi. Gazeteler çarşaf çarşaf Çorum’u haber yaptılar. Milyon dolarlar verseniz Çorum’un reklâmı o kadar yapılamazdı.

Şimdi de ona benzer bir organizasyon düzenlenemez miydi? Bu sporcular Çorum’la buluşturulamaz mıydı? Elbette buluşturulurdu. Ama gerek görülmedi. Çünkü bu sporcuların Çorum’da kamp yaptıkları bile gizlendi. Kamuoyuna bilgi verme gereği bile duyulmadı.

Daha önce 3 milli takım hazırlık kampının olduğu gibi, dünya çapındaki sporcuların Çorum’daki kampı bile tesadüfen ortaya çıktı. Her defasında, Gençlik ve Spor İl Müdürü Haşim Eğer ile Halter İl Temsilcisi Hasan Has, bundan sonra bu ve benzeri organizasyonlar öncesinde kamuoyuna bilgi vereceklerini ifade ettiler. Ama hiç birinde de vermediler.

14-21 Mayıs tarihlerinde İspanya’da yapılacak olan Avrupa Halter Şampiyonası’na katılacak olan Yıldız Bayan Milli Takımı ile 11-19 Haziran tarihlerinde Bulgaristan’da yapılacak olan Dünya Şampiyonası’na katılacak olan Genç Bayan Halter Milli Takımı, 7 Nisan’dan beri Çorum’da Otel Anitta’da kampta bulunuyor. Maalesef, geleceğin yıldız sporcularının bu kampı da kamuoyundan gizleniyor. Ne Haşim Eğer, ne de Hasan Has bugüne kadar konuyla ilgili bir açıklama yapmadı. Kamp yine tesadüfen ortaya çıktı.

Demek ki, bir Olimpiyat şampiyonu Nurcan Taylan’ın Çorum’a gelmesi önemli bir olay değilmiş. Zaten Çorum milli takım kamplarına evsahipliği yapa yapa insanlara bir bıkkınlık gelmiş. Çorumlular artık milli sporcu görmek istemiyor. 

Kimse, Çorum nerenin ilçesi diye de sormuyor. Çorum’un sporla tanıtıma ihtiyacı yok. Hele bedava tanıtıma hiç ihtiyacı yok. Varsa da paralı tanıtım olur. Yani her şey yolunda.

O zaman, bedava reklâma paydos,  milyonlarca dolar saçarak tanıtıma devam…