Sevgili okuyucularım Çorum'da karlı gecelerde, misafirliklerde özel olarak yapılan hamur böreği ve TEL-TEL' in yapılışını anlatacağım.
HAMUR BÖREĞİ: Varsa nispeten kepekli un yoğrulur. Börek mayasız hamurdan yapılır.
MALZEMESİ; 1 kg. kadar un arasına koymak için maydanoz karıştırılmış kıyma, 100 gr. kadar sadeyağ.
YAPILIŞI: Hamur yoğrulur 20-25 dakika dinlenmeye bırakılır. Hamur üçe veya dörde bölünür hepsi ayrı, ayrı yumak yapılır. Yarım cm. kalınlıkta açılır, iyice yağlanır dürüm yapılır, yeniden yumak yapılır yeniden açılır. İstenirse bu işlem ikinci defa tekrarlanır. Tepsiye uygun olarak hamur açılır tepsi az yağlanır açılan hamur yerleştirilir, az yağ ekilir ikinci yumak oklavayla açılır üstüne serilir yine az yağlanır. Maydanozlu kıyma yapana göre yeter miktarda serilir. Üçüncü veya dördüncü hamurlarda araları ve üstü yağlanır tepsiye serilir yüzüne başka bir şey sürülmez. Sobaya veya mutfakta ki ocağımızda orta ateşte kızartılır, çevrilir evlerde aynı büyüklükte ikinci tepsi varsa çevirme işlemi daha kolay olur. Öbür yüzde nar gibi kızartılır, kare şeklinde kesilir ve tel telden önce yenir. (Börek bazen de misafir tarafından yapılır getirilir.)
TEL TEL: Malzemesi 2 kg. kadar un. 1 kg. toz şeker. 1 limon veya limon tuzu. Azıcık yağ, tepsiyi yağlamak için.
YAPILIŞI: Un önceden pembeleşinceye kadar ağır, ağır kavrulur soğumaya bırakılır. İçinde topaklaşmaları varsa diye elenir, unun soğuması için ekseriyetle 4-5 saat önceden hazırlanır.
AĞDANIN HAZIRLANMASI: 1 kg. Şekere 1 litre su katılır. İyice kaynatılır bu karışım pembeleşince bir bardaktaki soğuk suya akıtılır. İçinde donunca hemen sertleşiyorsa ve yeteri kadar katılaşıyorsa kıvamına gelmiş demektir. Azcık yağlanmış tepsiye ağda eşit kalınlıkta dökülür donması için dışarıya karın üzerine konur. (Bu tepsiyi komşular fırsatını bulursa eğlence olsun diye çalabilirdi. Tabii bir müddet sonra iade edilir "O komşuya yolumuzla yoldayız "denir o komşuya da çekilen tel, tel den verilir.)
Ağda odaya getirilir, tepsi azıcık ısıtılır, dürüm haline getirilir karşılıklı 2 kişi oynamaya başlar (sıkıp bırakılarak uzatılır) sonra iki ucu birleştirilir. Yine elde sıkılıp bırakılarak bu işlem 22 defa tekrarlanır. Ağda uzayınca 3. kişi ortadan tutup arkadaşlarına yardımcı olur. Boyu 1 metreyi geçen iki uç birleştirilir halka yapılır. Un bağ leğenine konmuştur. (kenarı yüksekçe büyük leğen) Leğenin etrafında 4-5 kişi vardır, halka büyüdükçe bu 4-5 kişinin hepsi yapıma iştirak eder ve unun içindeki ağdayı aynı yönde, aynı ritimle hem sıkar hem döndürürler. Halka iyice büyüyünce sekiz yaparak halka ikiye katlanır, çap yarıya düşer döndürme ve sıkma işlemi devam eder. Bu arada ağdaya devamlı yandan ve ortadan un konarak unun içinde döndürülür. Bu işlemde 12 defa tekrarlanır. Ağdaya un ne kadar çok yedirilirse, 22 defa ve 12 defa 8 yapma dediğimiz işlem eksiksiz ve fazla yapılırsa Tel-Tel o kadar ince ve Tel-Tel olur. Odada bu işlem yapılırken ağda sıcaktan yumuşuyorsa leğenle soğuk bir yere götürülür ve işlem orada yapılır. Fazla sertleşince orta sıcaklıktaki odamıza yeniden getirilir.
Yukarda bahsettiğimiz işlem tamamlanınca 5-6 cm. boyunda kesilir, tabağa konulur ve üstüne kavrulmuş undan konularak ikram edilir.
Börek biraz önce yenmiştir, buda tatlısıdır. Sonra demli çaylar içilir. Ceviz, badem gibi kuru yemiş, pestil köme de güzden yapıldı ise soframızda vardır. Hemen hepsi kendi bağımızdan çıkan meyvelerdir, yenilir - içilir teşekkür edilir.
Ayrılma vakti gelmiştir, küçük çocuklar çoktan uyumuştur. Analar kucaklar çocuğunu, çocuk anasının kokusuna kavuşur. Anası onu koklaya, koklaya büyük bir zevkle taşır.
Nerde eski komşuluklar, akraba ziyaretleri? Kutu gibi apartman daireleri ve TV denen kutu yok etti bunları. Hayırlısı.