Maliyetlerin düşürülmesi aşamasında sıraladığımız ana noktalardan birisi de (tedarik aşamasında ortaya çıkan) taşıma giderleridir.
Şirketlerin taşıma giderlerinin yüksek olmasında çeşitli sebepler vardır
Üretim yerinin yanlış değerlendirilmesi ve tercihi
Yanlış ve rasyonel olmayan nakil vasıtalarının kullanılması
Taşıma miktar ve oranlarının doğru tespit edilmemesi
Şimdi bunları analiz etmeye başlayabiliriz:
İşletmeler üretim yaptıkları süre boyunca taşıma giderleri ile karşılaşırlar.
Hammaddenin,
Yardımcı maddelerin,
Yan sanayi malzemelerin,
Montaj malzemelerinin,
Mamulün,
Enerjinin
Ve çalışanların naklinin tamamı bu aşamada gider unsuru olacaktır.
“ÜRETİMDE FABRİKALARIN KAYNAKLARA EN YAKIN OLDUĞU YERLERDE KONUŞLANMASI EN RASYONEL TERCİHTİR.”
Batıda, gelişmiş ülkelerde bu konu daha profesyonel olarak ele alınmakta ve tercihler önceden belirlenmiş planlar ve programlar çerçevesinde gerçekleştirilmektedir.
Ülkemizde bu tercihler siyasi iradeler tarafından, ekonomik değil ideolojik olarak şekillendirildiği için rasyonel bir tercihten söz etmek her zaman mümkün değildir.
Aynı şekilde teşvik ve paylaşımında tam bir plan ve programdan söz etmek mümkün değildir dolaysıyla üretim bölgeleri ve sanayi işletmeleri alanları ne yazık ki ( çoğu yerlerde) doğru tercih edilmemekte ve kamu zarara uğratıldığı gibi işletmelerimizde verimli çalışamamaktadır.
Günümüzde birkaç şehrimiz sanayi bölgesiyle anılmış olmakla birlikte ulusal gelirin çok büyük bölümü İstanbul ve çevresinde yerleşmek suretiyle faaliyettedir bu durum da hem kent dokusu bozulmuş hem de (son tahlilde Ulusal ) verimliliklerden sapmalar yaşanmıştır.
Teşvik uygulamalarının bazılarında isabetli dağılımlara rastlamak olasıdır, buralarda planlı yapılan tespitlerle yerleşim yerleri doğru tespit edilmiş olmakla birlikte maliyetler açısından bakıldığında rasyonel uygulamalara rastlamak zordur. Zira teşvikle kazanılan avantajlar nakliyeler sebebiyle erozyona uğramıştır.
Nakliye gideri konusunda asıl soruyu işletmeler kendilerine sormalıdır
Fabrikamın yerinden dolayı mı bu taşıma giderleri ile karşılaşıyorum?
Niçin burada faaliyetteyiz?
Başka bir yerde üretim daha ucuz olabilir mi?
Başka bir yere taşınma giderleri ile mevcut giderler arasında nasıl bir fark olabilir?
İşyeri nakliyesindeki maliyetleri geri kazanmak için neler yapılabilir?
Bu tip sorular artırılabilir amaç sorgulamaktan öte başlangıçta bir şekilde yanlış tercih edilmiş işletmenin giderlerinin düşürülmesi aşamasında zihnimizi ve ufkumuzu açık tutabilmektir.
Sonuç olarak nakliye ve taşıma giderleri için mevcut durumu kabullenmek yerine sorguladığınızda elinizde başka tercihler ve olanaklar olacağını bilmek verimlilik ve kazancın artırılması yolunda size rehber olacaktır
 
Not: Makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun haber vermek koşuluyla  kısa alıntılar yapılabilir, ancak yazarının izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.