Kitap, kültür, sanat, şiir, müzik, spor ve felsefe insanın küçük harcamalarla büyük ve yüce zevkler almasını sağlar. Bu zevk inceliğine varmış bir insanın zengin olmaya ihtiyacı yoktur. Bir gecede milyarlar harcayarak eğlendiklerini zanneden kişilerin duymadığı hazzı, bir klasik müzik dinlerken, bir resim seyrederken, güzel bir şiir okurken duyabilir insan.

ÇOK SEVDİĞİM TARİHİ FIKRALAR

1-İstanbul’da Tanzimat (1839) mahallelerde davul çalınarak, “Ey ahali, duyduk duymadık demeyin, bundan sonra gavura gavur demek yasak oldu!” diyerek ilan edilmiş.

2-Malta sürgünleri sohbet ederken, Enver Paşa’nın babası “Allah’a şükür, hayatımda hiç harama uçkur çözmedim” deyince Osmanlı İmparatorluğun batışından ıstırap içinde kıvranan Süleyman Nazif dayanamamış, “Keşke helale de uçkur çözmeseydiniz de şu Enver belası doğmasa, bizler de buralarda olmasaydık” demiş.

3-Napolyon’un veziri Talleyrand dine inanmazmış. Bir gün arkadaşıyla Kilise önünden geçerken Haç’ı selamlayınca, arkadaşı, “Yahu ben Tanrı ile aranızı açık bilirdim, halbuki selam verdiniz.” deyince Talleyrant, “Selamlaşırız, ama konuşmayız” demiş.

4-Mark Twain bir bayana, “ne kadar güzelsiniz” demiş. Bayan ”maalesef ben size aynı şeyleri söyleyemeyeceğim” demiş. Mark Twain gülmüş, “O halde bayan siz de benim yaptığımı yapın, yalan söyleyin” demiş.

5-Genç Puşkin bir baloda çok güzel bir bayanı dansa davet eder. Bayan “Üzgünüm ben çocukla dans edemem” der. Puşkin “Yürekten özür dilerim madam, hamile olduğunuzu bilmiyordum” der.

6-Londra Üniversitesi Tıp Fakültesi profesörlerinden biri Kral’ın özel hekimliğine atandığını sınıfta kara tahtaya yazarak öğrencilerine müjdeler. Dersten sonra bir öğrenci haberin altına İngiliz Milli marşının ilk satırını yazar: “Tanrı Kralı Korusun”.

7-Yahudi MUSA insanlara, “Sizin aklınız var, neden köleliği kabul ediyorsunuz, aklınızı kullanın” demiş. Yahudi İSA, “Aklınız var ama kalbiniz de var, duygularınıza önem verin” demiş. Yahudi MARKS “Aklınız var, yüreğinizin sesini de dinliyorsunuz, ama karnınız açsa neye yarar” demiş. Yahudi FREUD “Aklınız var, yüreğinizin sesini de dinliyorsunuz, karnınız da tok, ama seks hayatınız sakatsa neye yarar” demiş.

Yahudi EINSTAIN ise, “Bu yukarıda söylenenlerin hepsi görecelidir” demiş.”

8-Dilenci, zengin Yahudiye, “Bana acıyın beyim” diye yalvardı. Salomon cevap verdi: “İstediğiniz yalnız buysa, memnuniyetle dostum, size acıyorum” dedi.

*

Tasavvufta, “Kâinat, Allah’ın anatomisidir.” derler. Sultan Divani’nin Vahdet-i Vücutla ilgili Allah’la söyleşisi bugüne kadar okuduğum binlerce rubainin en muhteşemidir.

Ben bilmez idim gizli âyan hep sen imişsin, (Âyan=görünen)

Tenlerde vü canlarda nihan hep sen imişsin, (Nihan= sevgili)

Senden bu cihan içre nişan ister idim ben,

Ahir bunu bildim ki, cihan hep sen imişsin..

*

FUTBOL FENERASYONU VE HAKEMLER GALATASARAY’A DÜŞMANLAR

Futbol Fenerasyonu, geçen sene Rizespor-Galatasaray maçını yöneten hakem Serkan Çınar ve Galatasaray-Beşiktaş maçını yöneten hakem Bülent Yıldırım’ı doğru dürüst maç yönettikleri için cezalandırarak hakemliklerine son verdi. Ben bu hakemler için çok üzüldüm. Aslında İki maçı da Galatasaray hak ederek kazanmıştı.

Bu sene de Fenerasyon ve hakemlerin Galatasaray’a ve Fatih Terim’e karşı düşmanlıkları devam ediyor. İstisnasız her maçta Galatasaray’ın ya penaltısı ya da buz gibi golleri verilmiyor. Nihat Özdemir “Biz Federasyona gelince üzerimizdeki formaları çıkarıyoruz.” demişti. Bizler Fenerasyon ve hakemlerin üzerlerindeki takım formalarını çıkarmalarını rica ediyor ve bekliyoruz.

*

Ülke olarak çok zor günler yaşıyoruz. Başından beri Suriye’de sürdürülen yanlış politikalar bizleri bu günlere getirdi. Şimdi Suriye bataklığında Silahlı Kuvvetlerimizin sürdürdüğü askeri harekât inşallah başarılı olur da bir an evvel huzurlu günlere kavuşuruz.

insanlığı değiştirmeyi düşünür, ama hiç kimse önce kendini değiştirmeyi düşünmez.” (Leo Tolstoy)

9 Ekim 2019