Bir gün hocama, “Bir kitap okudum ama zihnimde kitaptan bir şey kalmadı” dedim.

Hocam cevap vermeden önce bana bir hurma uzattı ve dedi ki “Bunu ağzında çiğneyip ye”

Yedikten sonra sordu, “Şimdi sen büyüdün mü?” “Hayır” dedim. Dedi ki, “Büyümedin ama o hurma vücuduna dağıldı, et oldu, kemik oldu, sinir oldu, deri oldu, tırnak oldu, hücre oldu.

Bir kısmı kelime dağarcığını zenginleştiriyor, bir kısmı bilgi ve irfanını arttırıyor, bir kısmı ahlakını güzelleştiriyor, bir kısmı yazı ve konuşmanda üslubuna incelik katıyor, bir kısmı hayata farklı bakmanı sağlıyor, bir kısmı içindeki sevgi ve merhameti arttırıyor, düşünmeni, sorgulamanı tetikliyor, olaylar karşısında nasıl davranman gerektiğini öğretiyor.

Kitap okumak bir şeye yaramaz, çünkü kitap okumak çok şeye yarar.

O kadar çok şeye yarar ki, neye yaradığını söylemek imkânsızdır.

İyi dostlar, iyi kitaplar bir de huzurlu bir vicdan, işte ideal hayat. (Mark Twain)

Dün Mobil’ci dostlar, Denetçi (Murakıp) Güven Erdoğan, muhasebe müdürü Mehmet Yener, Deniz Satışları Müdürü Ahmel Kutadgu ve İskenderun ve Ambarlı Tesisat müdürü kaptan Musa Ali Doğan ile Kadıköy Selamiçeşme Özgürlük parkında buluştuk.

Pandemi nedeniyle uzun zamandır bir araya gelememiştik. Mobil anılarımızı anlatarak bol bol muhabbet ettik. “Ateşli aşıklar konuşmayı seven ağızdan ziyade, dinlemeyi seven kulağa muhtaçtırlar” misali daha çok ben konuştum. Arkadaşlarım her yönüyle aydın ve kültürel donanımları yüksek ve de çok kibar insanlar olduğu için bana iyi bir kulak oldular.

Yaklaşık üç saat Mobil camiasında yaşadığımız güzel günleri anarak sohbet ettik.

Bir daha ki buluşmamızda ben susarak arkadaşlarımı dinlemeye çalışacağım.

YAŞADIĞIMIZ HAYATA BİLGE BAADDİN YORUMLARI

1-Sokrates “Ben Atina’nın at sineğiyim, uyuyanları uyandırırım” diyerek sürekli konuşurmuş. Bir gün evin önünde gençlerle konuşurken karısı “Sokrates, Sokrates, diye bağırmış. Duymayınca bir kova suyu Sokrates’in başına boşaltmış.

Sokrates, “Bu kadar gök gürültüsünden sonra bir sağanak bekliyordum” demiş.

2-Bilge bir doktor en iyi ilacın ilgi ve sevgi olduğunu söylemiş. “Ya işe yaramazsa” diye sorulmuş, gülümsemiş ve “O zaman, dozu arttırın” demiş.

3-Ülkemiz Ortadoğulu bir zihniyet tarafından Ortadoğulu bir uslûpla yönetiliyor ve görünen o ki yakında tamamen Ortadoğuya dönüşeceğiz. (Mümin Sekman)

4-Dünyada yüzlerce dil konuşulur ama tebessüm bunların hepsini bilir.

5-Mademki bütün partiler ve liderleri başarısız, demek ki halk bu işi beceremiyor. Bundan sonraki seçimlerde halkı değiştirelim!

6-Flört aşamasında karakter ayarlarını değiştirip evlenir evlenmez fabrika ayarlarına geri dönen canlıya “Türk Erkeği” denir.

7-Faiz olmuş kredi, zina olmuş aşk, içki olmuş aslan sütü, rüşvet olmuş hediye, gıybet olmuş iki lafın beli.”, ancak şunu unutuyorlar, cehennem, aynı cehennem!

8-Bir nesil bilginin cezalandırıldığı ve cehaletin saadet olduğunu öğrenerek yetişiyor. Bir sonraki nesil cahil olduklarını bile bilmeyecek, çünkü bilginin ne olduğunu bilmeyecekler. ( Ursula Guin)

9-Mazhar Osman Atatürk'le görüşmektedir. Bir ara Atatürk sorar: “Osman Bey, bu delilik nasıl bir şey?” “Gazi Paşam az da olsa herkeste bir parça vardır” deyince Atatürk: “Ne demek istiyorsun, bende de mi var?” Hoş sohbet ve sözünü esirgemeyen biri olan Mazhar Osman: “Ohooo... Sizde herkesten bin beteri var. İçerde ve dışarıda dört iklim, yedi cihana kafa tutmak akıllı adamın yapacağı iş mi?” der. Atatürk dakikalarca güler...

10-Hayatın kendi başına bir anlamı yoktur. Hayat bir anlam oluşturma fırsatıdır. O yazılacak bir şiir, söylenecek bir şarkı, edilecek bir danstır.

11-Illüminati (Dünyanın Derin Devleti) üyesi Rockefeller’in çok çarpıcı itirafı ;

“Türk’ler okumayı sevmiyor, ezber ya da duyumlara göre hareket ediyorlar. Okuyup ta gerçekleri görseler hiç kimse Türk’lerle baş edemez. En büyük kazancımız Türk’lerin cahil kalmaları.” demiş.

12- Pencereden baktığınızda güneşini esirgemiyorsa gökyüzü sizden, birileri yaşadığınız günlerin bedelini ödediği içindir. (Sabahattin Ali)

23 Şubat 2022