21.03.2012 Çarşamba günkü Dünya gazetesinde, Türkiye’de 65 milyon yumurta tavuğu olduğunu okuyunca bu işin ne kadar büyük bir sektör ve ticaret alanı olduğunu daha iyi anlamış oldum.

Bu, günde 50 - 55 milyon yumurta demek. Bir yumurta 23,00 kuruş olduğuna göre milyonlarca TL eder. Bunun % 30 unun ihraç edildiğini düşünürsek bu sektörün ne kadar döviz geliri getirdiği de daha iyi görülür.

İşte bu kadar büyük bir sektörün sermayesi (tavukları) doğru dürüst sigorta edilmiyor. Çoğu sigorta şirketi de sadece binayı sigorta ediyor ama çeşitli sebeplerden dolayı tavuğu sigorta etmiyor. Yani tatmin edici bir sigorta şekli yok. (Sigorta şirketlerinin Çorum’daki binalar standartlarımıza uymuyor diye sigorta etmeye sıcak bakmadığı belirtiliyor)

Ben devletten hükümetten önce de Çorum milletvekillerimizin bu konulara el atarak Türkiye ekonomisinin ve Türk halkının yanında olmalarını çok arzu ediyorum.

Tavuk sigortasını, hastalıklı yumurtaların nasıl satıldığını ve halka da nasıl yedirildiğini anlatacağım. (Ne kadar da tehlikeli olduğunu vurgulayacağım.)

TARIM BAKANLIĞININ TARSİM SİGORTASI, Kanunen bildirilmesi gereken hastalıkları, Veba, Tifo, Koriza, Marek gibi çok önemli ve üreticiye yüzlerce milyar zarara yol açan hastalıkları kapsama almamaktadır.

Özel sigorta kuruluşları gibi devlet te bu hastalıklarda sigorta yapmamakta, dolayısıyla üreticiler mağdur olmaktadırlar. Bu hastalıklar AB ve ABD’de sigorta kapsamındadır.

Bu hastalıklara yakalanmış olan tavukların eti ve yumurtası sigorta kapsamında olmadığından üretici de batmamak adına gerekli bildirimleri yapmayıp bu ürünleri pazarlamaktadır. Tabii o zaman da iş yine dönüp dolaşıp vatandaşın başına patlamakta ve insan sağlığını tehdit eden son derece önemli bir durum ortaya çıkmaktadır.  Bu yüzden konunun ilgililer tarafından acilen ele alınması dileğimizdir.

*

Büyük şehirlerde bisiklet yolları yapılacakmış… Bisiklet yolu sadece büyük şehirlerin sorunu mu? BU KONU TÜRKİYE GENELİNDE ELE ALINMALIDIR. (Çorum’da ise hemen ele alınmalıdır)

*

Yaşı 70’in üzerinde olan bir Çorumspor aşığı, Çorumspor’la Çorum Belediyespor birleştirilmeli, böylece birlikten kuvvet doğacağı gibi, halkın ve belediye başkanının da bu konuda işleri hayli kolaylaşır hem de takım bir yerlere gelir, diyor.

Elçiye zeval olmazmış efendim.

Saygı ve sevgilerimle.