Bâki’nin dizelerini sık sık yazarım:

“Âvâzeyi bu âleme Davud gibi sal

Bâki kalan bu kubbede bir hoş sada imiş”

Şu dünyada iyi yaşamak, iyi insan olmak ve iyi izler bırakmak değil mi en temel amaç?...Bir hoş sada bırakmak değil mi?

*

Mesleki başarılarıyla biz dostlarını onurlandıran, sevgili arkadaşım, Sözcü Gazetesi Ankara Temsilcisi Saygı Öztürk’ün iki ağabeyinin de vali olduğunu biliyordum, ama ikisiyle de tanışmak kısmet olmamıştı.

Cumartesi günü de değerli kardeşimle bir telefon görüşmesi yaptım. Görüşmemizden bir-iki saat sonra ağabeyi, emekli Vali Refik Arslan Öztürk’ü kaybetmiş. Haber alır almaz aradım, acısını paylaştım.

Refik Arslan Öztürk, Bilecik, Niğde, Erzincan ve Manisa’da valilik yapmıştı. Büyük ağabeyi Fahri Öztürk ise İçişleri Bakanlığı Müsteşarlığı görevinde de bulunmuştu. Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu eski Başkanı idi.

*

Refik Arslan Öztürk’ün vefatından sonra, sosyal medyada öyle güzel anekdotlar paylaşıldı ki…

Örneğin;

Yıllar önce, İzmir-Çeşme arasında sefer yapan minibüsü, polis kimlik kontrolü yapmak için durdurur.

Ayakta seyahat eden bir yolcunun kimliğine bakan polis donakalır. Kimlikte “Bilecik Valisi” yazmaktadır. İlk şaşkınlığı atlatan polisler, “Sayın Valim sizi biz götürelim” teklifinde bulunsalar da, “Teşekkür ederim, tatildeyken devletin aracına binmem” karşılığını alırlar.

Valilik yaptığı illerde sabahları makama yürüyerek giden Vali Refik Arslan Öztürk, Ankara’daki toplantılara da kendi cebinden biletini alıp otobüsle giden “tevazu simgesi” bir idarecidir.

*

Çorum Valisi Mustafa Çiftçi de, sosyal medyadan şu mesajı paylaştı:

1998 yılında Bilecik/Yenipazar’da genç bir kaymakam adayı iken, 6 ay maiyetinde çalıştığım, kendisinden çok şey öğrendiğim, tevazu timsali, kamu kaynaklarının harcanması konusunda çok dikkatli ve titiz, beyefendi kişiliği ve nezaketiyle tanıyanların gönlünde müstesna bir yer edinmiş olan Valimiz Refik Arslan Öztürk’ün vefatı beni derinden üzdü.

Kendisine Allah’tan rahmet, ailesine ve meslek camiamıza başsağlığı diliyorum.

*

Geçmiş dönem valilerimizden, değerli dost Hüseyin Poroy da, dün sabah telefonla arayıp, rahmetli Refik Arslan Öztürk’ün dönem arkadaşı ve karakterli bir insan, dört dörtlük bir idareci olduğunu, vefatını öğrenmekten büyük üzüntü duyduğunu anlattı.

“Fahri abiyi aradım, başsağlığı diledim. Saygı Öztürk’ü de arayacağım” dedi.

Hüseyin Poroy, merhumun karikatürist olarak da büyük başarılara imza attığını belirterek, kardeşi, ünlü çizer Semih Poroy’la da bu nedenle çok yakın olduklarını dile getirdi.

*

Bursa’da Meydan Gazetesi Yazı İşleri Müdürü, sevgili kardeşim Mustafa Yanık da, gazetesinde yayınladığı başsağlığı mesajını gönderdi. Mustafa Yanık ilan metinde, Refik Arslan Öztürk’ün, 1995, 2004 ve 2006’da “Yılın Valisi” ödüllerine lâyık görüldüğünü belirtiyordu.

Mustafa Yanık, ardından telefon etti.

“Refik abi seni tanıyamadı, ama çok takdir ederdi” dedi.

*

Mustafa Yanık Çorumlu, ama babasının memuriyeti nedeniyle 1970’li yıllarda Yerköy’de yaşıyordu. Saygı Öztürk’le birlikte hem yerel bir gazetede çalışıyorlar, hem de ulusal ajans ve gazetelerin muhabirliklerini yapıyorlardı. Saygı Öztürk’le tanışıklığımız da o yıllara dayanıyor.

Refik Arslan Öztürk, o yıllarda İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde öğrenci…Akşam gazetesinde de karikatür çiziyor.

Ben ise, 1970 Eylül’ünde Çorum Ekspres Gazetesi’nde muhabir olarak mesleğe adım atmışım, birkaç ay geçmeden, Yazı İşleri Müdürüm merhum Orhan Çöplü’nün rahatsızlığı nedeniyle gazetenin başyazılarını da yazar hale gelmişim.

12 Mart 1971 Muhtırası’ndan hemen bir ay sonra Çorum Ekspres ve Yeni Gün gazeteleri birleşmiş, “Çorum” adıyla yayınına devam ediyor. (Bir yandan bu gazetede muhabir, yazı işleri müdürü, genel yayın müdürü olarak çalıştım, diğer yandan da TRT ve Hürriyet muhabirliklerini yürüttüm)

İşte o yıllarda, Mustafa’ya da bizim Çorum gazetelerini gönderiyorum.

Refik Arslan Öztürk, o gazetelerden birinde benim köşe yazımı okumuş.

“Muazzam bir yazı” demiş, “Bu arkadaşı geleceğin siyasetçisi, devlet adamı olarak görüyorum”…

Ondan sonra da, benim yazıları hiç kaçırmadan okumuş…

Mustafa, Çorum’a geleceği zaman da hep bana selam göndermiş. Mustafa elbette iletmiştir bana, ama hatırımda kalmamış.

Bir de, ta o zaman Alaca Kaymakamı Recep Yazıcıoğlu’nu çok takdir edermiş. Rahmetlinin büyük idareci olacağını o zamandan teşhis etmiş.

*

Atilla Laçin abimiz, Hasan Paşa Kütüphanesi’nde eski gazete ciltleri arasında aylarca çalışma yapmış, notlar almıştı.

Bir gün gazeteye geldi, “O yazıları gerçekten sen mi yazdın?” diye sordu.

20’li yaşlarımda yazdığım köşe yazıları, gerçekten dikkat çekici olmalıydı. Hatta bir ara adım “harika çocuk”a çıkmıştı, herhalde bu nedenle…

*

Arkasından tanıyan herkesin övgüler düzdüğü, gerçek “cumhuriyet valisi”, “adam gibi adam” Refik Arslan Öztürk’ün ta 70’li yıllarda takdirini kazanmış olduğumu öğrenmem, doğrusu ya bana da iyi geldi.

Teşekkürler dostlarım.

Acını yürekten paylaşıyorum Saygı kardeşim.

Tanışma fırsatı bulamadığım için şimdi daha da üzgünüm sevgili Refik Arslan Öztürk Valim.

Bir hoş sada bırakıp gittiniz bu dünyadan.

Yüce Allah rahmetini esirgemesin.

Mekânınız cennet olsun.

Vali Refik Arslan Öztürk’ün cenazesi, Pazar günü, Üsküdar Şakirin Camii’nde kılınan ikindi namazının ardından Karacaahmet Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Çorum Valisi Mustafa Çiftçi, merhum Refik Arslan Öztürk için, “tevazu timsali, kamu kaynaklarının harcanması konusunda çok dikkatli ve titiz, beyefendi kişiliği ve nezaketiyle tanıyanların gönlünde müstesna bir yer edinmiş…” ifadelerini kullandı.

Uzun yıllar Hürriyet’te de çalışmış olan Bursa’da Meydan Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Mustafa Yanık, 28 Temmuz 2018’de, amca oğlu Lütfi Yanık ile birlikte “üstat” Mehmet Yolyapar’ı ziyaret etmişti.

Bu fotoğrafın tarihi 3 Temmuz 2019…Saygı Öztürk, Ankara’dan birlikte geldiği gazeteci arkadaşı Salim Taşçı ile birlikte dost ziyaretinde…Mehmet Yolyapar ve arkadaşımız Selda Fındık’la birlikte…



Çorum eski Valisi, emekli Danıştay Üyesi Hüseyin Poroy, 24 Temmuz 2017 tarihinde dostu Mehmet Yolyapar’ı ziyareti sırasında, dostları Selahattin Toprakçı, Doğan Ergül ve spor yazarı Yalçın Kıbır’la birlikte…

Hüseyin Poroy’un kardeşi, ünlü karikatürist Semih Poroy, bir dönem karikatürleriyle de ses getiren Refik Arslan Öztürk’ün meslektaşı olarak yakın dostlarındandı…