İşlerimiz ters gitti; hastalandık. Haberi duyan eş dost konuşmaya başlar. Kimi nazar değdiğini, kimi beddua edildiğini söyler. Bu beladan kurtulmak için işin uzmanı kişiler önerilir. Çare bulmak için adaklar adanır. Yatırlar, türbeler ziyaret edilir.

İnsanların uzaya çıktığı bilim çağında böyle saçmalıklara inanan var mı diye merak ederiz. Okuma yazma bilmeyen kırk yaşından sonra hidayete erdiğini söyleyen Ankara’da gecekondu mahallesinde yaşayan Z. Ana hastalara şifa dağıtır. Ülkemizin dört bir yanından müşterileri gelir.  Gün gelir bir doktorun bir ayda kazandığı parayı bir günde kazanır.

Keto’yu anımsayan var mı? Peki, medyum Memiş kimdir? Yüzlerce, binlerce benzer isimleri sayabiliriz.

Mutlaka başımıza gelmiştir. Büyüklerimiz derdimize çare bulmak için adı dört bir yana yayılmış kurşun dökme uzmanını çağırmıştır.

Özel olarak yapılmış kurşun eritme kepçesi içerisinde kurşun elementi eritilir. Başı dertte olan kişi yere diz çöker. Üzerine bir örtü örtülür. İçine su doldurulmuş bir kap hastamızın başının üzerinde tutulur. Bilge kurşuncu, dualarla eritilmiş kurşunu suyun içine döker. Katılaşan kurşunları dikkatlice inceler. Nasıl bir nazar değdiğini, yapılan bedduaları anlatır.  (1)

Fotograf çekimi için Sungurlu’da Demirci Yusuf ustamın yanına gitmiştim. Kurşun dökme kepçesi yapıyordu. Nazardan(?) korunması için yaptığı kepçeyle su içmesini rica ettim. Sağ olsun, beni kırmadı.(2)

İnsanoğlu atomu parçaladı. Yeryüzünde, uzayın derinliklerinde bilimin ışığında dev adımlarla ilerliyor. Alışkanlıklarımız, bilinçaltına yerleştirilen saçmalıklar bizler mezara girene kadar peşimizi bırakmıyor.

  1. İnternetten alınmıştır

Abuk sabuk büyülerden biridir bu da. kişinin çeşitli beddualardan ya da kötü nazardan korunması için uydurulmuş tekniklerden bir tanesidir

Kursun bi kaba koyulur ısıtılır; kişinin üstüne bir örtü örtülür.  Dua edilir.. Kurşun üstünden geçirilir…

Sıvı haldeki kurşunu başınızın üstünde su dolu bir tasa dökerler.. Coss ederek kurşun katı hale dönüşür.. Ve bu katı haldeki kurşundan falınıza bakarlar.. Etrafa çok sıçrarsa dökme anında nazar var demekmiş.

  1. Birileri çıkıp gazeteler bile yazdı. Kurşun dökme kepçesinden su içenlerin üzerindeki nazar, beddualar yok oluyormuş. Sizlere de benzer öneriler gelebilir.