Türkiye'deki 52 tarihi saat kulesinden biri olan Sungurlu Saat Kulesinin saati uzun zamandır düzgün çalışmıyor. 1892 yılında yapılan ve en son 2008 yılında restore edilen tarihi kulenin saati 2014 yılının Temmuz ayında ilçede demircilik yapan esnaflarından Osman Demiralp tarafından tamir edilmişti. Kısa süre düzgün çalışan saat daha sonra yeniden arızalandı.
Vatandaşlar, uzun zamandır düzgün çalışmayan tarihi saat kulenin ilçeye yakışmadığını belirttiler. İlçenin sembolleri olan tarihi ulu cami ve saat kulesi ilçenin önemli değerleri arasında yer alıyor.

SUNGURLU SAAT KULESİ
Sungurlu Saat Kulesi’ni Kaymakam Edip Bey 1892 yılında yaptırmıştır. Bu saat kulesi, Yozgat Saat Kulesini yapan Yozgatlı Şakir Usta’nın eseridir. Kesme taştan yapılmış olan Saat Kulesi kare prizma gövdelidir. Gövdesi dışarıya taşkın silmelerle sekiz kata ayrılmıştır.
İkinci kat dışında her katta yuvarlak kemerli küçük pencereler bulunmaktadır. Kulenin en üstüne dalgalı saçağı olan ahşap bir köşk eklenmiştir. Köşkün altına da dört yönde yuvarlak kadranlı saatler yerleştirilmiştir. Bu saatlerin mekanizmasını Çorumlu İbrahim Usta yapmıştır. Saat çanının ise Amasya’da görev yapan bir Alman konsolosunun hediyesi olduğu söylenmektedir.
(sungurlugündem)
Editör: TE Bilisim