Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 12 Aralık 2014 Cuma günü ihale edilen Ulu Cami’nin restorasyon çalışmalarına başlandı. İhaleyi üstlenen Bil-Sa inşaat tarafından çalışmalara başlanan restorasyonda öncelikle Camiye sonrada eklenen bölümler yıkılıyor. Aslına uygun hale getirilerek komple onarımdan geçecek Sungurlu Ulu Cami’nin bahçesinden çatısına, tuvaletlerinden şadırvanına kadar elden geçirilecek. Aralık ayında restorasyon işlerinin tamamlanacağı caminin onarımı için 925 bin lira ödenek ayrıldı.
1762 yılında Mehmet Sungur Bey tarafından yaptırılan Ulu Cami, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 1984 ve 1994 yıllarında onarılmış. Zamanla yıpranan caminin içinde çatlaklar oluşurken dışında da taşlarda dökülmeler başlamıştı. Camiyi 5 yıl önce Vakıflar Genel Müdürlüğünden gelen ekip inceleme yapmıştı.
- Sungurlu Ulu Cami -
Sungurlu Mahallesi’ndeki cami Mehmet Sungur Bey tarafından 1762 yılında yaptırıldı. Geniş bir avlu ortasındaki caminin duvar örgüsünde kaba yontma taş kullanıldı. İbadet mekanını ortadaki yüksek kasnak üzerine oturmuş bir ana kubbe ile onun yanındaki üç küçük kubbe örtüyor. Caminin önünde son cemaat yeri bulunuyor. Yanındaki kare taş kaideli, tek şerefeli minaresi ise yuvarlak gövdeli ve tuğladan. Cami daha önce de 1984 ve 1994 yıllarında onarıldı.
(Recep Şeyhoğlu)
Editör: TE Bilisim