Eğitim seminerine, TKDK Çorum İl Koordinatörü Mustafa Mansur Yalvaçer, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hicabi Berişbek, Hitit Üniversitesi Alaca Avni Çelik Meslek Yüksek Okulu (MYO) Veterinerlik Bölümü öğretim üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Bahat Comba, Dr. Öğr. Üyesi Arzu Comba, Dr. Öğr. Üyesi Şeyma Aydemir, TKDK yatırımcıları, Alaca Avni Çelik Meslek Yüksek Okulu Veterinerlik Bölümü öğrencileri ve TKDK uzmanları katıldı.

Sungurlu Özel İdare Müdürlüğü toplantı salonundaki açılışta konuşan TKDK İl Koordinatörü Mustafa Mansur Yalvaçer, Hitit Üniversitesi ile “buzağı ölümlerinin önlenmesi ve süt hijyeni” konularında işbirliği çalışması yaptıklarını belirterek, TKDK tarafından desteklenen işletmelere, Veterinerlik Bölümü öğrencilerine ve TKDK çalışanlarına yönelik eğitim verilmesi, bilgi kartları hazırlanması ve eğitimlere katılanlara katılım belgesi verilmesi şeklindeki faaliyetleri içeren işbirliğinin Mart ayı içerisinde Alaca, Çorum ve Mecitözü ile Sungurlu’da yapılmasının planlandığını, ülke ekonomisine ve hayvancılığına zarar veren bu hususlara yönelik farkındalık yaratmanın amaçlandığını söyledi.

Sungurlu’da düzenlenen bu eğitim semineri ile işbirliği faaliyetinin tamamlandığını belirten İl Koordinatörü Yalvaçer, çalışmada emeği geçenlere teşekkür ederek, bu eğitimlerle bir buzağının bile hayatta kalmasına vesile olunması halinde amaçlarına ulaşmış olacaklarını kaydetti.

Alaca Avni Çelik MYO Veterinerlik Bölümü Öğretim Üyesi ve Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Bahat Comba, “Ülkemizde yılda 500 binin üzerinde buzağı ölümü gerçekleşmekte ve buna karşılık 400 binin üzerinde hayvan ithalatı yapılmaktadır” dedi. Bilimsel olarak kabul edilebilir sınırların üzerindeki buzağı ölümlerinin önlenmesinin ülke ekonomisine büyük bir katkı sağlayacağını belirten Comba, “Buzağı Kayıplarının Önlenmesi ve Sürü Sağlığı” konulu sunum yaptı.

Dr. Öğr. Üyesi Şeyma Aydemir, sütün hijyen şartları altında üretilmesi ve muhafaza edilmesinin önemine değindiği “Sağım ve Hijyen Kuralları” başlıklı sunumla eğitim seminerine katkı sağladı.

Eğitimin son bölümünde öğretim üyeleri tarafından soruların cevaplanmasının ardından, bakım-besleme ve hijyen konularında tavsiyelerde bulunularak, katılımcılara “Katılım Belgesi” verildi.

Sungurlu’da TKDK desteği ile hayat bulan Ahmet Yıldırım Tatlılıoğlu’nun 120 büyükbaş sağmal kapasiteli işletmesine teknik gezi düzenlenerek, işbirliği kapsamında hazırlanan bilgi kartları işletmedeki uygun yerlere asıldı. (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim