Çorum'un Sungurlu ilçesinde 4 ve 5. sınıf öğrencilerine 'Akılcı İlaç Kullanımı' semineri verildi.
Özel İdare Konferans Salonu'nda verilen seminere İlçe Milli Eğitim Müdürü Süleyman Atcıoğlu, Şube Müdürleri, okul müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
Eczacı Bekir Sami Ünsal ve Fatih Çağatay tarafından verilen seminerde yanlış, gereksiz, etkisiz ve yüksek maliyetli ilaç kullanımının çeşitli sorunlara yol açtığı bildirildi.
Antibiyotikler sadece bakterilere etkilidir diyen Eczacı Bekir Sami Ünsal, "Ufak bir gribal enfeksiyonlarda antibiyotiklere yönelmek doğru değildir. Grip, viral bir hastalıktır. Antibiyotiklerin bunlara etkisi yoktur. İlaçlar, hekimin reçetesi doğrultusunda eczanelerden alınmalıdır” dedi.
Bebek ve çocuklara verilen süspansiyon ilaçların açıldıktan sonra en fazla 15-20 gün içinde bitirilmesi, diğer şurupların ise açıldıktan sonra 1 ay içerisinde kullanılması gerektiğini ifade eden Ünsal, "Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yanlış ve gereksiz ilaç kullanımı halk sağlığını etkileyen ciddi bir sorundur. Akılcı olmayan ilaç kullanımı hastaların tedaviye uyumunun azalmasına, ilaç etkileşimlerine, bazı ilaçlara karşı direnç gelişmesine, hastalıkların tekrarlanmasına ya da uzamasına, tedavi maliyetlerinin artmasına yol açmaktadır” diye konuştu.
İlaç kullanırken dikkat edilmesi gereken konularda da bilği veren Ünsal, "Hekim tarafından doğru teşhis konulup ona göre ilaç kullanılmalı. İlaçların yan etkileri iyi bilinmeli. Hamilelikte ve emzirme döneminde, çocuklarda, yaşlılarda, böbrek ve karaciğer yetmezliği olan hastalarda, kronik hastalığı olanlarda, ilaç alerjisi olanlarda daha çok dikkat edilmeli. İlaçlar, hekim tarafından önerilen süre boyunca kullanılmalı. Doz atlamamaya özen gösterilmeli. İlaçlar su dışında başka içeceklerle içilmemeli. Kesilmiş ve açılmış ambalajları olanlar satın alınmamalı. Son kullanma tarihlerine dikkat edilmeli" ifadelerini kullandı.
Editör: TE Bilisim