Bilhassa yaralanmalı kazaların okullarda çok görüldüğüne dikkat çeken Şahin, okullarda çocuklara acil ve doğru müdahalede bulunacak sağlık personeli bulunmadığını, Mert Yağız Köksal’ın doğru ve zamanında bir müdahale ile belki de hayatını kaybetmemiş olabileceğini söyledi.

Ülke şartlarında gerçekleşen herhangi bir kaza için bile ambulans beklemenin vakit kaybı olduğuna dikkat çeken Şahin, “Bazı okullarımız yerleşim yerlerimizin dışında, bazı okullarımız da trafiğin en yoğun olduğu mahallerde. Bu durumda ambulansın veya sağlık ekiplerinin okullara ulaşması çok zor ve vakit alıyor. Bu durumda okullarda görevlendirilecek sağlık personelinin önemi ortaya çıkıyor.

Elde ettiğimiz verilere göre aslında devletimiz her okula hemşire atanması konusundaki girişimlerini çok uzun yıllar önce başlatmış.2002, 2005 ve 2008 yıllarında okul ve öğrenci sağlığı konularında önemli kanunlar çıkartılmış. 19 Nisan 2011 tarih ve 27910 sayılı Resmi Gazetede okullarda görev alacak hemşirelerin görev ve yetkileri dahi belirlenmiş. Fakat şartlar uygun olmadığı için bu kadro tahsisi gerçekleştirilememiş. Yine 1-7 Aralık 2014 tarihinde gerçekleştirilen 19. Milli Eğitim Şurasında konu ele alınmış ve her okula sağlık personeli atanması karara bağlanılmış. Ama yine bu kadroların ataması gerçekleşmemiş. Şimdi görüyoruz ki bazı illerimizde Üniversiteler ve İl Milli Eğitim Müdürlükleri ortak çalışma başlatarak, il içerisindeki okullarda okul hemşiresi projesini hayata geçiriyor. Bu tüm ülkemizde gerçekleştirilebilecek bir proje. Devletimiz ve Üniversitelerimiz el ele vererek, okullarımızda yetkin sağlık personeli kadrolarını oluşturabilir. Üniversitelerimiz ile birlikte bu konuda önemli adımlar atılabilir” dedi.

BÜYÜK İSTİHDAM

Ülkede Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı 60 binin üzerinde okul olduğunu da kaydeden Şahin , “Okulları yüzlerce öğrencinin aynı anda yaşadığı alanlar olarak düşünürsek konuya bütüncül bakmamız zorunlu oluyor. Yani “Okul sağlığı” bütünüyle ele alınması gereken bir konu. Bu sebeple okullarımızda görev yapacak sağlık personellerine çok iş düşüyor. Sayının çok yüksek olması istihdam açısından da çok önemli” dedi. (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim