Mahmatlı Köyü muhtarı Mehmet Güleçyüz Sungurlu Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile istişare içerisinde 3 bin 500 dekar alanda anıza direkt ekim yaptı.

Ekim esnasında Sungurlu Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hicabi Berişbek ve Gıda Tarım ve Hayvancılık personelide bulundu. Berişbek, Mehmet Güleçyüz ve orada bulunan çiftçiler ile bir süre sohbet ederek traktörü kullanarak ekim yaptı.

Direkt ekimin avantajlarını anlatan Berişbek, anıza direkt ekimin, normal ekime oranla dekardan daha fazla ve daha kaliteli ürün alındığını, masrafın daha az olduğunu ve doğal yaşamın daha olumlu etkilendiğini ifade etti.

Berişbek, direkt ekimde pullugun ve kazayağının kullanılmadığını, dolayısı ile yapılan masrafın minimuma indiğini, toprağın daha az parçalanarak özelliğini kaybetmediğini, gereğinden fazla toprak işleme yapılmadığı için topraktan su ve buharlaşmanın daha az olduğunu dolayısı ile bitkinin kuraklıktan daha az etkilendiğini söyledi.

Berişbek, “Ayrıca anız yakılmasının önüne geçilerek hem toprağın canlı maddesini oluşturan humusun hemde topraktaki canlıların yanmasının önüne geçilmiş olur” dedi.

Çiftçi Muhtar Güleçyüz’de bu yöntemle hem verimden hemde masrafın az olmasından dolayı daha fazla kazandığını kaydetti.

Editör: TE Bilisim