Sungurlu ilçesinde bulunan ve “korunması gereken kültür varlığı” olarak tescillenen caminin restorasyonu 12 Aralık 2014’te başlandı. Geçmişi 18’inci yüzyıla uzanan Mehmet Sungur Bey tarafından yaptırılan Ulu Cami’nin restorasyon çalışmalarında, yapının özgün haline uygun olmayan, sonradan eklenen bölümleri ile bahçedeki betonarme şadırvan kaldırıldı. Camide son cemaat bölümü de açık hale getirilirken, yapının “harim” kısmındaki çimento sıvalar ile sonradan eklenen kalem işi süslemeler de kurul izniyle kaldırıldı. Ayrıca ahşap minber, mahfil ve mihraptaki orijinal kalem işi süslemeler projeye uygun olarak yenilenirken, çevre düzenlemesi ile avluya yeni bir ahşap şadırvan yapıldı.
Orijinaline en yakın şekilde onarılan tarihi camin restorasyonu 2 yılda tamamlanırken, çalışmalar için yaklaşık 1 milyon 300 bin lira harcandı. Sunguroğlu Vakfı’na ait olan Ulu Cami’nin geçtiğimiz Cuma günü yeniden ibadete açıldı.
Caminin restorasyonuna Sungurlu Belediyesi de destek verdi. İlçe Belediye Başkanı Abdulkadir Şahiner, Caminin ağaçlandırma çalışmasını ve çevre düzenlemesinin belediye tarafından yaptığını, Bir adet tahta şadırvan yapıldığını, ayrıca tuvaletlerin temizliğini de belediyenin üstlendiğini söyledi.


(Yusuf ÇINAR)
 
Editör: TE Bilisim