Oğlum A. Özgür’ün İstanbul’da Hava Harp Okulu’na girişi nedeniyle Çorum’a döndüğümüz günlerdeydi. Ahmet Özer telefonla sevindirici bir haber verdi. Şükrü Gümüş Roman Ödülü yarışmasında birinci olan Murat Tuncel, ödül alan “Maviydi Adalet Sarayı” adlı romanını bastırarak, İstanbul’da TÜYAP KİTAP FUARI’na katılmak için Kasım ayı başında Türkiye’ye gelecekmiş. Bu nedenle tören gününü Kasım ayına erteledik. Özer, bir program taslağı hazırlayıp gönderecek; tören gününü de katılacak sanatçılarla iletişim kurduktan sonra belirleyecektik.

Sonraki günlerde 12 Kasım 1994 gününü tören günü olarak kesinleştirdik. Mehmet Yolyapar bunun haberini başta gazetesi Çorum Haber olmak üzere yerel basında kamuoyuna duyurdu. Toplantımızı, Çorum Büyük Otel’de 12 Kasım 1994 günü saat 14.00’da kokteylli olarak gerçekleştirecektik.

Çağrı kartları bastırıldı. Bunların bir bölümünü Ahmet Özer’e, ve taşradaki sanatçı dostlara postalarken, diğerlerini de Çorum’da dağıttık. Belirlenen tören günü yaklaştıkça bizim de sevinç ve heyecanımız artıyordu.

Ahmet Özer, yine bir telefon görüşmemizde; seçici kurul üyelerinden Burhan Günel’e ulaşamadığını: Talip Apaydın’ın bir sağlık sorunu nedeniyle programa katılamayacağını; Öner Yağcı’nın da İstanbul Kitap Fuarı’ndaki programının bizim toplantı günümüzle çakışması nedeniyle gelemeyeceğini; İrfan Yalçın’ınsa, kışın kendisini duyumsatmaya başladığı bu günlerde Köyceğizden Çorum’a değin bu uzun yolculuğu göze alamayacağı için aramızda bulunamayacağını belirttiğini iletti.

Seçici kurul üyesi yazarların gelemeyecek olması, bizleri gerçekten üzmüştü. Tek sevindirici haberse; Murat Tuncel’in İstanbul’a 1 Kasım 1994 günü gelmiş olmasıydı.

Ahmet Özer, Ordu’dan şair ve yazar arkadaşı İbrahim Dizman’la birlikte geleceklerini bildirdikten sonra; Murat Tuncel de ödülünü almak için İstanbul’dan Çorum’a geleceğini söyledi..

Bu arada yazar Talip Apaydın’dan bir mektup aldım

“Sevgili dostlar…” diye başladığı mektubunda; rahatsızlığı nedeniyle gelemeyeceğini üzüntüyle belirtiyor, Şükrü Gümüş adının böylesi bir etkinlikle ölümsüzleştirmesi nedeniyle de bizleri candan kutluyordu.

Telefonla, Ankara’da oturan “Bizim Köy”ün yazarı Mahmut Makal’ı aradım. Kendisine çağrı kartı da göndermiştim. Kendimi tanıttığımda; sesinin tüm sıcaklığıyla kartımı aldığını, sevindiğini ve etkinliğimize geleceğini bildirdi. Ayrıca böyle bir etkinlik düzenlememizden dolayı da bizi yürekten kutladığını belirtti. Kendisine teşekkür ederek, Çorum’a gelebileceği otobüs firmalarının adını bildirdim. Ayrıca Talip Apaydın’ın telefon numarasını almayı da unutmadım.

Ardından Talip Apaydın’ı arayarak geçmiş olsun dileklerimle birlikte, gelemeyişlerinden dolayı da üzüntülerimi belirttim. Kendisi de; “beni aranızda kabul edin” diyerek, sevgi ve selamlarını ilettiler.

Taşraya gönderdiğim çağrı kartlarına telefon numaramı da yazmıştım. Etkinliğimize dört gün kalmıştı. Eve geldiğimde Köyceğiz’den telefonla İrfan Yalçın’ın aradığını, akşama doğru yeniden arayacağını söylediler. İrfan Yalçın’la Şükrü Gümüş aracılığıyla 1980’li yılların başında İstanbul’da Beyoğlu’nda işlettiği küçük kırtasiye dükkanında tanışmıştım. 1985 yılında Köyceğiz’e taşınmış; o tarihten beri de görüşememiştik.

Akşama doğru telefonum çaldı. Arayan yazar İrfan Yalçın’dı. Başlangıçta gelmeye niyetli olmadığını, bu nedenle Ahmet Özer’e gelemeyeceğini bildirdiğini; ancak benim çağrı kartını aldıktan sonra konuyu yeniden düşündüğünü ve Şükrü Gümüş için geleceğini belirtip bizi sevindirdi.

Ödül törenimizin ses getirici, bir etkinlik olacağı şimdiden kesinleşiyordu. Ahmet Özer’i arayarak, Mahmut Makal ve İrfan Yalçın’ın geleceği muştusunu verdim. O da sevindi bu habere.

İrfan Yalçın toplantıdan bir gün önce 11 Kasım öğle sonu geldi. Kendisini otogarda karşıladım. 9 yıllık özlemle kucaklaştık. Birlikte eve geldik. Birbirimize anlatacağımız çok şey vardı. Bizleri bir araya getiren, sanat ve edebiyatın güzelliğiyle, Şükrü’ye olan ortak sevgimizdi. Sanat edebiyat ve Şükrü Gümüş Roman Ödülü üzerine olan söyleşimiz, boyutlandı, renklendi, güzelleşti.

Akşama doğru Çorum Haber Gazetesi’nin bürosuna vardık. Mehmet Yolyapar’la, tanıştırdım kendisini. Ardından sıcak, koyu bir söyleşiye daldık.

Dönemin Çorum Valisi Mustafa Yıldırım, programa destek verdi.

11 Kasım 1994, 12 Kasım 1994 günü Şükrü Gümüş Roman Ödülü törenine katılan yazarlarla. Soldan itibaren; Muzaffer Gündoğar, Mahmut Makal (rahmetli), Mehmet Yolyapar, İrfan Yalçın, İsmail Pamuk (rahmetli) ve Ayaktaki Ertuğrul Akkaya (rahmetli) ile birlikte Şehir Kulübünde.

(Sürecek)