Biz de sonucu Çorum’da basın yoluyla kamuoyuna duyurduk.
“Şükrü Gümüş Roman ödülü Murat Tuncel’in…”
Bu arada, 15 Eylül 1994 tarihinde, emeklilik isteği dilekçemi Ankara’da Emekli Sandığına elden teslim ettim. Yaşım 52, Öğretmenlikteki hizmet süremse, 33 yıldı. Bundan böyle yazmaya daha çok zaman ayırabilecektim.
Ahmet Özer’le yaptığımız yeni bir telefon görüşmesinde; seçici kurul üyelerinin bazılarına ulaşamaması, bazılarının da tatilde olması nedeniyle etkinlik tarihini ekim ayına kaydırdık. Yeniden bir süre daha zaman kazanmış olduk. Ancak Murat Tuncel Hollanda’da olduğundan, ödülünü almak için ödül törenine gelemeyecekmiş. Bu konu bizi düşündürmüyor değildi. Çünkü Çorum’da bir ilki gerçekleştirerek, bir roman ödülü töreni yapacaksınız, fakat ödülü kazanan sanatçının ödülünü onun adına, onu temsilen bir başkası alacaktı. Bu bana oldukça ters geliyordu. Metropollerde bu böyle bir durum yadırganmayabilirdi ama Çorum’da bu yapılamazdı. Onun için, ne yapıp ne edip Murat Tuncel’in Hollanda’dan Türkiye’ye, Çorum’a gelmesi sağlanmalıydık.
Eylül ayının üçüncü haftasıydı.
Yıllık izinde olan Çorum Haber Gazetesi Genel Müdürü Mehmet Yolyapar sonunda dönmüştü. Programımızın Çorum’da gerçekleştirilmesi yönünde yükümlülük alma umudu salt onda kalmıştı. Onun gerçek bir basın adamı olarak sanat, kültür ve edebiyata oldukça sıcak baktığını biliyordum. Geçmişte de birçok kültür ve sanat etkinliklerinin gerçekleştirilmesinde öncülük ettiğini ve ilklere imza atan birisi olduğunu biliyordum. Gazeteciler Cemiyeti Başkanı olması sıfatıyla bu etkinliğimizi de onun öncülüğünde gerçekleştirebilirdik.
Yanına uğradığımda basına yansımayan diğer gelişmeleri de paylaştım onunla.
Bir ilin dışarıdaki tanıtımının salt, sanayi, teknoloji ve ekonomisiyle yeterli olmadığını yılların gazetecisi olarak o da çok iyi biliyordu. O, bir Çorum sevdalısı olarak kendini, kentinin birlik beraberlik içinde gelişmesi ve kalkınmasına adamış bir basın adamıydı. Çorum’u demokratik, laik, çağdaş ve ileri bir düşünceyle 2000’li yıllara taşınması yönündeki çabaları herkesçe bilinen Atatürkçü bir aydındı Yolyapar.
Çorum Haber’in de yazarı olarak bu niteliklerini yıllardan beri çok iyi bildiğimden, böylesi bir sanatsal etkinliğimize de sahip çıkacağını ve bizi yalnız bırakmayacağını biliyordum. Nitekim öyle de oldu. Şükrü Gümüş Roman Ödülü Programını Çorum’da gerçekleştirilmesi işini yükümlendiler.
Çorum Valisi Mustafa Yıldırım’ın da desteğini almak suretiyle bu programı, ses getirici bir etkinlik olarak gerçekleştirebileceğimizi belirttiler. Çünkü valimiz her türlü sanatsal, kültürel,  sosyal etkinlikleri destekleyen, o etkinliklerin içinde olan, kendisini ülkemizin birlik ve beraberlik içinde gelişmesine ve kalkınmasına adamış Atatürkçü bir valiydi.
Böylece işin asıl zor yanının çözülmüş olmasından dolayı rahatlamış ve mutluydum.
Yolyapar’ın, Vali Mustafa Yıldırım’la görüşmesi de olumluydu. Ona bir de Şükrü Gümüş’ün ödüllü Zap Boyları romanını sunmuştu 
Telefonla Ahmet Özer’i arayarak; etkinliği Çorum‘da yapılacağını; bunun düzenleme ve gerçekleştirme işini de Çorum Haber Gazetesi Genel Müdürü ve aynı zamanda Çorum Gazeciler Cemiyeti Başkanı sıfatıyla Mehmet Yolyapar’ın yükümlendiğini bildirdim. Ayrıca; Valimiz Mustafa Yıldırım’ın da bu etkinlikte bizimle birlikte olacağını belirttim.
Geriye yapılacak iş olarak;  Çorum’a etkinliğe gelecek sanatçılarla iletişim kurup, hepsinin de Çorum’da birlikte bulunabilecekleri bir günü, tören günü olarak belirlemek kalmıştı. Bir de Murat Tuncel’in Hollanda’dan gelmesini ve ödülünü mutlaka kendisinin almasını sağlamak kalıyordu.   

12 Kasım 1994 günü Şükrü Gümüş Roman Ödülü törenine katılan yazarlar, soldan sağa: Ahmet Özer, İrfan Yalçın ve İbrahim Dizman.

12 Kasım 1994 günü Şükrü Gümüş Roman Ödülü törenine katılan yazarlar Çorum Öğretmenevi 1994 soldan sağa: Ahmet Özer, İrfan Yalçın ve Muzaffer Gündoğar

(SÜRECEK)