29 Ağustos 1993 tarihli yanıtımda da görüşlerimi şöyle bildirmiştim:

“… Ödül için konulacak para, ekonomik olanaklarınızı zorlamayacak düzeyde olmalı derim. 2.lik, 3.lük ve mansiyon düşünülmediğine göre öngördüğünüz miktar biraz daha artırılabilir; yani 4 milyon olabilir derim. Ya da aynen kalabilir. Bu konuda karar yine de sizlerindir. Yarışmacıları para ödülünden çok, kazanabilmek, yazın dünyasının gündemine gelebilmek ilgilendirecektir kuşkusuz.

Seçici kurul olarak düşündüğünüz adlar isabetli olmuş gerçekten. İrfan Yalçın ve Talip Apaydın Şükrü Gümüş’ü sağlığında da tanıdığı, yazıştığı yazarlardır. Diğerleri de yazın dünyasında kendilerini kanıtlamış, saygın ve önemli adlardır.

Bir de bu yarışma, Türk Yazınına yeni adlar, yeni yetenekler kazandırmak açısından hiçbir yapıtı basılmamış yarışmacılara açık olsa nasıl olur. Tabi bu benim görüşüm. Karar yine de sizlerindir…”

Bu süreçte telefonla da görüşerek, yarışma koşullarını şu biçimde belirleyip, konuyu netleştirdik.

Ödülü, Trabzon’daki Kıyı dergisi verecekti.            

Yarışmaya yayımlanmış ya da yayımlanmamış romanlar katılacak ve son katılım tarihi 1 Haziran 1994 olacaktı. Sonuçlar, Şükrü Gümüş’ün ölüm yıldönümü olan 28 Ağustos 1994 tarihinde açıklanacaktı. Salt birincilik ödülü konan yarışmada kazanan yazara, Kıyı dergisi tarafından bir plaket verilecek; ayrıca Kıyı dergisinin bir yıllık abonesi yapılacaktı.

Şükrü Gümüş Roman Ödülü Seçici Kurulunda ise; Talip  Apaydın, Burhan Günel, Muzaffer Gündoğar, İrfan Yalçın ve Öner Yağcı görev alacaklardı.

Roman ödülüyle ilgili ilk haberse, 16 Aralık 1993 tarihinde Cumhuriyet Gazetesinde yayımlanarak okura duyuruldu. Ardından çeşitli ulusal gazeteler ve dergiler de bu konuyu haber yaptılar.

Aradan aylar geçti.

Kışı, baharı geride bıraktık. Yaz mevsiminin eşiğinde Haziran ayındaydık Postadan yarışmaya katılım dosyaları çıkmaya başladı. Kıyı Dergisine ulaşan dosyalar da Ahmet Özer tarafından seçici kurul üyelerine ulaştırılıyordu. Kimi basılı, kimisi de basıma hazır romanlardı. Bunlar okunup, değerlendirilecek ve birinci saptanarak sonuç 28 Ağustos 1994 tarihinden önce Ahmet Özer’e bildirilecektik.

Bu arada Ahmet Özer’den 12 Haziran 1994 günü bir mektup geldi. Şöyle diyordu bu yarışmayla ilgili olarak:

“… Ağustosun ilk haftasında yarışmanın sonucunun belirlenmesi iyi olur. Diğer arkadaşlara da yazdım. 28 Ağustos’ta tören yapabiliriz. Töreni nerede yapalım? Çorum olabilir mi? Bu durumu birlikte kotarırsak iyi olur. Ya da Eylül ayına erteleyip okul sezonunda yapabilir miyiz? Kimi ödüllerde bu yöntem uygulanıyor. Yine de durumu sana bırakıyorum.

(…)

Şükrü Gümüş Ödülü’nde tören ve etkinlik konusunu Çorum İl Kültür Müdürlüğünün katkısıyla ya da senin de yazılarının çıktığı tanınmış, namuslu gazetecilerin yönlendirmesiyle kotarmanın yollarını arayalım. Öğretmen arkadaşlar da bu konuda görev alabilirler. Geniş bir çerçeveye, yarı resmi bir kuruluşla işbirliğine gidilirse Çorum’da daha güvenli ve ses getiren bir etkinlik olur.

Görüşlerini bildirirsen sevinirim…”

Böylesi bir öneri beni hem sevindirmiş, hem de çok düşündürmüştü. Bu güzel fırsatı elden kaçırmamalı, çok iyi kullanmalıydık. Çorum’da kotaracağımız bu sanatsal etkinliğin, kentimizin sanatsal ve kültürel yönden tanıtımına, gelecekte çevresinin sanat ve kültür merkezi olma yolunda atacağı önemli adımlardan biri olacaktı kuşkusuz.

Ancak bu tür etkinliklerin ne değin zor gerçekleştirildiğini çok iyi biliyordum. Toplantı için ilgili yerlerden izin alınacak, toplantı için uygun bir salon tutulacak, çağrı kartları basılacak, gelecek sanatçıların yeme içme ve konaklama masraflarıyla birlikte yol giderleri karşılanacak diye düşünüyorduk. Ama asıl sorun da paraya dayalı bu etkinliği yükümlenecek resmi ya da özel bir kuruluşun bulunmasıydı.

Eğer bu ödül törenini Çorum’da gerçekleştiremezsek, Şükrü adına, kültür sanat adına, en önemlisi de Çorumluluk adına hem büyük bir ayıp, hem de kayıp olacaktı.

İlk iş olarak bu konuyu Çorum Haber gazetesine, Çorum Gazeteciler Cemiyeti Başkanı da olan Mehmet Yolyapar’a ilettim. Bu konuyla ilgili gazetede yarışmayla ilgili kısa bir bilgi paylaşımının ardından şöyle denilmişti:

“… Çorum’da resmi ya da özel bir kuruluş tarafından törenin organize edilmesi halinde, seçici kurul ile yarışmada birinci olacak yazarın Çorum’a gelmeleri, tanıtım açısından önemli katkı sağlayacaktır.”

12 Kasım 1994 günü Şükrü Gümüş Roman Ödülü törenine katılan yazarlar, soldan sağa: Murat Tuncel, Ahmet Özer, Mahmut Makal, Muzaffer Gündoğar ve İbrahim Dizman.

(SÜRECEK)