İl Özel İdaresi Gençlik ve Spor Kulübü Başkanı Necat Yazıcı yaptığı basın açıklamasında sitem dolu ifadeler kullanırken, ilgili kurumların ve kişilerin görevlerini layıkıyla yerine getirmediklerinin altını çizerken, bu şartlarda liglere katılmanın bir anlamı olmadığını belirtip tüm liglerden çekildiklerini duyurdu.

Başkan Necat Yazıcı’nın açıklaması şöyle: “Bilindiği üzere 21 Ocak 2010 Pazartesi günü Sungurlu Belediyespor ile oynadığımız U19 Futbol Ligi maçının hemen ardından çıkan saha olaylarında, 100 kadar rakip takım taraftarının saldırısına maruz kaldık. Bir yönetecimizin ayağı kırıldı, antrenörümüz ve sporcumuz ise ağır bir şekilde darp edildi. Diğer futbolcularımız ise linç edilmek istendi.

İlçe emniyeti gerek maçın başlangıcında ve gerekse olaylar çıktığında her türlü çağrımıza rağmen gerekli önlemleri almayarak bizleri linç etmeye kalkan serseri güruhuna cesaret verdi. Olayın içerisinde görevli olarak yer alan Kahraman Ölçer isimli gözlemci (aynı zamanda Çorum İl Hakem Kurulu’nda görevlidir), olayları görmediğini iddia ettiği gibi maçın hakemlerinin de olaylara şahit olmaması için olmadık baskılar uyguladı.

İl Disiliplin Kurulu, bu linç girişimi sonunda ilgili kulübü ihraç ederek cezalandırması gerekirken, dosyayı Ankara’ya Amatör Futbol Disiplin Kurulu’na sevk etmek suretiyle topu taca attı. Gerekçe olarak ileri sürdükleri şey ise kendilerine bu şekilde şifahi talimat verildiği yönünde oldu. Üstelik nihai karar açıklanmadan U19 Futbol Ligi Play-Off grubu fikstürünü açıklamak ile İl Futbol Temsilciliği tarafını belli etmiş olması da oldukça manidar olmuştur.

Amatör Futbol Disiliplin Kurulu’nun kararı ise adeta ilgili kulüp taraftarlarının yaptığı linç girişiminin ödüllendirilmesi şeklinde tecelli etti. Yasal olarak ihraç edilmesi yada puanı silinerek hükmen yenik ilan edilmesi gereken Sungurlu Belediyespor Kulübü’ne küçük ve önemsiz bir ceza verilerek olay geçiştirilmiş oldu. Bu şartlar altında amatör futbol branşında bulunmamızın bir anlamı kalmamıştır. Amatör spor ve bu arada amatör futbol, futbolcusu, antrenörü ve seyircisi ile gerçekten ciddi emekler verilerek yapılan bir iştir. Gelinen noktada tüm emekler, bu emekleri koruması gerekenler tarafından çalınmış, suçlular ise ödüllendirilmiştir. Buna sebep olanlar ise, adalete hükmetmesi gereken, suçluları cezalandırması, mağdurların yanında olması gereken ASKF, Futbol İl Temsilciliği ve Gözlemcilerdir.

Tüm bu kurumları ve içinde görev alanları, vicdanları ile birlikte muhasebeye davet ediyoruz. Böyle gelmiş ama böyle gitsin istemiyoruz. Gençlerin emeklerine saygı duyulsun, onları kötü alışkanlıklardan korumak için gönülden çaba gösteren idarecileri, antrenörler korunsun. Seyirci kılıklı serseriler, küfür ortamları ortadan kaldırılsın ve gerekli tedbirler alınsın istiyoruz. İnsan canı kutsaldır ve korunmalıdır. İnsana yönelik her türlü saldırı en ağır şekilde cezalandırılsın istiyoruz. Bu saydığımız kurumlarda görev alanlar, olan bitenin karşısında vicdanen ne yapmaları gerekiyorsa onu yapsınlar. Biz bu işi büyük hesap gününe havale ettiğimizi buradan beyan ediyoruz.

Canımıza kasteden serseri güruhunu engelleyemeyen bir kulüp yönetimi, böyle bir vahşetten sonra tek kelime açıklama yapmayan kulübümüze bir telefon dahi etmeyen Sungurlu Belediyespor zihniyetiyle, futbolcularımızın ve takımımızın ekibinin can güvenliğini sağlamayan ilçe emniyet teşkilatıyla, olayları gözlemlemesi gerekirken görevine ihanet ederek adeta üç maymunu oynayan bir gözlemci ile, yasal olarak yerine getirmesi gereken görevi üzerinden atarak olayın sonuçlanmasını Ankara’ya havale eden bir ASKF ve İl Disiplin Kurulu ile bir yere varmamız mümkün görünmemektedir.

Futbolcularımızı biz yolda bulmadık. Onlar bizlere ailelerinin birer emanetidir ve değer olarak kendi çocuklarımızdan bir farkları yoktur. Bu pırıl pırıl gençlerin her biri emek ve özveriyle sporla uğraşmakta ve kötü alışkanlıklardan uzak durmaya çalışmaktadırlar. Onların emekleri çalındığı gibi can güvenliklerinin de hiçbir değeri olmadığı anlaşılmaktadır. Buna ilişkin vebal hem bu dünyada hem de ahirette bu olaylara seyirci kalan artık neredeyse kokuşmuş olan bir sistemi değiştirmek için hiçbir çaba göstermeyenlere aittir. Biz amatör ruhla ve sosyal sorumluluk çerçevesinde gençlerimizin spor yapması için tüm imkanlarımızı seferber ettik. Ancak ilimizde amatör spor ruhunun kalmadığını ayak oyunları ile şampiyonluklar elde etme sevdasının baskın olduğunu, ilgili tüm kurumların da yıllardır değişmemiş olmaları nedeniyle ciddi bir mental yorgunluk ve aymazlık neticesinde olan bitene seyirci kaldığını, “ böyle gelmiş böyle gider” mantığı ile hareket ettiklerini görmek bizlerde derin bir hayal kırıklığına neden olmuştur.

Bizler son iki yıldır sürekli tekrar eden bu çirkefi durdurmak için şifahi tüm tedbirlere başvurduk ancak netice alamadık. Ne hakem hatalarını, ne sporcularımıza yapılan saldırıları, ne de küfürle kendinden geçmiş serseri topluluklarının taşkınlıklarını önleyebildik. Gelinen noktada artık Özel İdare Gençlik Spor Kulübü olarak oynanan bu kirli oyunun bir parçası, bu köhnemiş yapının mezesi olmayacağız. Bize kirli başarılar ve şampiyonluklar yaraşmaz.

Bugün itibariyle, üzülerek de olsa, mazisi şerefle dolu kulübümüzün amatör futbol maçlarından çekildiğini ve kulübümüzün futbol şubesini kapattığımızı, ancak diğer branşlarda ilimiz sporunu en iyi şekilde temsil etmek üzere faaliyetlerimize devam etmekte olduğumuzu kamuoyunun bilgisine arz ederiz” denildi.

(Rıfat KARA)

Editör: TE Bilisim