Çorum Beden Eğitimi Öğretmenleri Derneği ve Spor Kulübü Yönetim Kurulu’ndan bir heyet, Gençlik ve Spor Genel Müdür Yardımcısı Murat Kocakaya’yı makamında ziyaret ederek ülke genelinde okul spor faaliyetlerinin organizasyonunda yaşanılan sorunlar ve çözüm önerileri ile Beden eğitimi öğretmenlerinin Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı’ndan yapılmasını talep ettiği düzenlemeleri gündeme getirdi. Heyet ayrıca Çorum Beden Eğitimi Öğretmenleri Derneği’nin 6 müstakil il Beden Eğitimi Öğretmenleri Derneği ile istişare ederek hazırlamış olduğu 6 sayfalık raporu Genel Müdür Yardımcısı Murat Kocakaya’ya sunuldu.
Çorum Beden Eğitimi Öğretmenleri Derneği ve Spor kulübü Başkanı Baki Aygün, ziyaretle ilgili yaptığı açıklamada, 6 sayfalık raporun içeriği ile ilgili bilgiler verdi. Tespit edilen sorunlar ve çözüm önerilerinin yer aldığı raporun içeriği şöyle: Mevzuat alanında yaşanan sıkıntılar ortadan kaldırılması, Milli Eğitim Bakanlığında iki kurum arasında koordineyi sağlayacak bir birim oluşturulması.
Okullara Beden Eğitimi dersleri ve Okul Spor faaliyetlerin de kullanılacak spor malzemesi desteği verilmesi (ayni -nakdi).
Okul Spor Faaliyetlerinin grup, yarıfinal ve Türkiye finallerinde verilecek yolluk ve harcırah miktarının artırılması.
İl içinde yapılan mahalli yarışmalara İlçelerden katılan takımlara yolluk ve harcırah verilmesi.
Okul spor faaliyetlerinin organizasyonunda Tertip Komitesi’nde görevlendirilen Milli Eğitim Bakanlığı personelinin ücret olarak mağdur edilmemesi. Görevlendirmelerinin tam zamanlı olarak yapılması
Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde sportif çalışma amaçlı yapılan Ders Dışı Eğitim Çalışması (egzersiz) saat ücretlerini 6 saatten 10 saate çıkarması, Ders Dışı Eğitim çalışması saat ücretlerinin yetiştirme kurslarında olduğu gibi iki kat ücret ödenmesi. Ders dışı eğitim çalışması yapan öğretmenlere mahalli yarışmalara katılma zorunluluğunun getirilmesi.
İkinci bir takım çalışması yapan beden eğitimi öğretmenlerine Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüklerince Kış spor okulları adı altında Eğitim Öğretim yılı süresince çalışma yapma olanağı yapılması.
Ulusal müsabakalar planlanırken grup merkezi olan ilin takımlarının kendi ilindeki gruba verilmemesi. Gruplarda çapraz eşleştirme uygulamasına geri dönülmesi. Aynı ismi taşıyan özel okullar arasında sporcu geçişkenliğinin önlenmesi.
Okul spor faaliyetleri ödül ve disiplin yönetmeliğinin çıkarılması.
Okul Spor Faaliyetleri yönetmeliğinin alandaki Beden Eğitimi öğretmenlerinin görüşlerinin de alınarak yeniden düzenlenmesi.
Ders dışı eğitim (Egzersiz) yapılacak spor branşlarının Spor Genel Müdürlüğü ile koordine edilerek güncellenmesinin sağlanması.
Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı tüm tesislerin okul takımlarının kullanımına açılması.
Başarılı sporcu öğrencilere Lise Geçiş Sınavı ve Üniversiteye Giriş Sınavında ek puan verilebilmesi için Milli Eğitim Bakanlığı nezdinde çalışmalar yürütülmesi.
Ulusal yarışmalarda Türkiye derecesi yapan okulların beden eğitimi öğretmenleri, antrenörleri ve okul yöneticileri Gençlik ve Spor Bakanlığı’nca başarı belgesi ile taltif edilebilmesi için düzenleme yapılması.
Okul spor faaliyetlerinin daha sağlıklı yürütülebilesi için okul sporlarının planlama organizasyonu görev yapan merkez ve taşra teşkilatında görev yapan personel sayısının arttırılması.
(Bülent USLU)
Editör: TE Bilisim