Kültür sitesinde ilk olarak Hitit Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu öğrencisi Akif Karaarslan tarafından öğrencilere anlatılan Hemsball sporu, daha sonra uygulamalı olarak öğrencilere gösterilerek oynatıldı.
Hemsball sporu hakkında bilgi veren Hitit Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu öğrencisi Akif Karaarslan, Hemsball’ın milli bir spor olduğunu belirterek, "Hemsball, Herkes İçin Spor Federasyonu’na bağlı bir spor dalımız, hareket enerji matematik ve sistem kaynaklı bir sporumuz. Sadece topu çemberin içine atmamız yeterli değil. Rakibimizin de birkaç hamlesini tahmin ederek strateji üretmemiz gerekiyor. Bütün bunları yaptığımızda yaklaşık 400 kalori enerji harcıyoruz. Duran ve statik bir spor gibi görülen Hamsball aslında gayet enerji sarf ettiren ve eklemleri hareket ettiren bir spordur. Bu sporu 3 yaşından 93 yaşına kadar herkes oynayabilir. Türkiye’de şuanda hemsball tüm illere yayılıyor, 400’ün üzerinde antrenör var. Şuanda Türkiye’de kendini aştı ve dünyaya yayılmaya başladı. Dünyaca ünlü TAFİSA oyunları arasında girdi. Önümüzdeki günlerde Makedonya’da oynanacak’’ dedi.

HEMSBALL İÇİN BAKANLIĞA PROJE SUNDUK
Etkinlik hakkında bilgi veren Kargı Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi müdür yardımcısı Hasibe Kahraman, 4 yıllık bir geçmişe sahip olan ve hızla yayılan bu oyunun öğrenciler tarafından da bilinmesi için bu etkinliği düzenlediklerini belirtti.
Kahraman, "Hemsball ülke çağında yeni tanınmaya başlayan bir spor. 4 Yıllık bir geçmişi var. İlk hemsballla sosyal medya aracılığıyla tanıştım. Biraz araştırma yaptıktan sonra Gençlik ve Spor Bakanlığının proje çağrıları dikkatimi çekti. Okulumuz adına bununla ilgili bir proje hazırlamaya karar verdim. Hemsballın yeni bir spor olması, kolay öğrenilebilir olması, her yerde öğretilebilmesi bana fikir verdi. Okulumuz adına Gençlik ve Spor Bakanlığına ’Geleceğe Top At’ isimli bir proje yazdık. Projede ortaklarımız var. Mardin, Kars ve Çorum ili olarak üç farklı ilin birlikte spor yapabileceği bir proje oluşturduk. Eğer proje kabul edilirse, önce hemsball sporu bu illerde öğretilecek ve daha sonra bu üç ildeki öğrenciler arasında bir spor müsabakası yapılacak. Bu projedeki ilk amacımız öğrencilerin boş zamanlarını kaliteli bir şekilde geçirmelerini sağlamak. Öğrencilerin teknoloji bağımlısı olmalarının önüne geçmek istiyoruz. Bilgisayar ve internet başından kalkmayan birçok öğrencimizi bu kötü alışkanlıklarının yerini sporun almasını sağlamak istiyoruz. Eğer projemiz kabul olursa hem ilimiz için hem okulumuz için hem de gençlerimiz için çok faydalı olacağına inanıyorum" ifadelerini kullandı.
Öğrencilerden Saynur Ay, Hemsball’in çok güzel bir oyun olduğunu belirterek, oyun çok güzel bir oyun sadece biraz koordinasyon gerektiriyor. Ben çok beğendim çok zevki bir oyun’’ dedi.
Öğrencilerden Sedat Aydın, Böyle bir spor dalını öğrendiği için çok mutlu olduğunu belirterek okul yöneticilerine teşekkür etti.
Aslı Top isimli öğrenci ise, "Oyunu çok sevdim, çok eğlenceliydi. Basit bir oyun, öğrenmeye çalıştım ve öğrendiğimi de düşünüyorum. Çok güzel bir oyun’’ dedi.
Hemsball Daha sonra ilçede bulunan Atatürk İlkokulu öğrencilerine öğretildi.
Editör: TE Bilisim