Türkiye Oryantiring Federasyonu’nun 2017 yılı faaliyet programında yer alan Milli Takım ve gelişim kampı Bulgaristan’ın Bansko kentinde birlikte yapıldı. Kampa, Çorum’dan aynı zamanda il temsilcisi olan Duran Torbacıoğlu antrenör-sporcu olarak, Şirin Başak Tunç da kadınlar 16 yaş kategorisinde sporcu olarak katıldı. 41 sporcunun yer aldığı kampta 5 antrenör görev yaptı. 13 Ağustos’ta başlayan kamp 22 Ağustos’ta sona ererken, kamp çerçevesinde Bulgaristan’ın evsahipliğinde Razlog Kupası yarışmaları düzenlendi. Erkekler 45 yaş kategorisi sürat yarışmalarında Türkiye’yi temsil eden Çorumlu Duran Torbacıoğlu üçüncü oldu ve bronz madalya kazandı.

ORYANTİRİNG NEDİR?

Oryantiring (yön bulma) harita yardımı ile yön bulmayı içeren, zamana karşı yapılan bir spor. Farklı arazi koşullarında yapılabilse de, genellikle ormanlık arazide yapılması tercih edilmektedir. Çoğu ülkede federasyonlar halinde örgütlenmiştir ve belirli kurallar çerçevesinde gerçekleştirilir.

Türkiye'de oryantiring, 1970'lerden beri silahlı kuvvetlere bağlı kurumlar ve diğer kamu kurumları bünyesinde yapılmaktadır. 1999'da İstanbul ve Ankara'da halka açık oryantiring grupları kurulmuş ve faaliyete başlamıştır. Türkiye'de resmi örgütlenme çalışması 2001 yılında başlamış ve 2002 yılında Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Dağcılık Federasyonu'na bağlı Oryantiring Asbaşkanlığı kurulmuştur. Asbaşkanlık 2004 yılında İzcilik Federasyonu'na bağlanmıştır. 2006 yılında bir Oryantiring Federasyonu kurulması kararı alınmış olup, 28 Mart 2006 tarihinde İzcilik Federasyonu'nundan ayrılan oryantiring, 19 Haziran 2006 tarihinde kurulan Oryantiring Federasyonu'na bağlanmıştır. 2006 yılının son dönemlerinde özerliğini isteyen Federasyon, 2007 Mart ayında birinci genel kurulunu yaparak özerk federasyon olmuştur.

(Hüseyin AŞKIN)

Editör: TE Bilisim