Belediye Başkanı Külcü, her ay bir konuda düzenlediği geniş kapsamlı toplantıların bu ayki bölümünde spor hizmet ve yatırımlarını ele aldı. Göreve geldiği günden bugüne kadar spor çalışmalarının durumunu ele alarak Belediye Spor İşleri Müdürlüğü’nün kurulmasından sonra atağa geçtiklerini söyleyen Başkan Külcü sporun artık ülkelerin ve illerin en önemli tanıtım aracı haline geldiğini, spor endüstrisinin yıllık 100 milyar dolar olduğunu ve bu bütçeden pay alabilmek için her ülkenin ve şehrin bir spor stratejisi oluşturması gerektiğini anlattı.

Çorum Belediyesi olarak kendi ölçeklerinde illere göre örnek çalışmalar yaptıklarını belirterek spor alanındaki faaliyetleri herkese yönelik, amatör spora yönelik, profesyonel spora yönelik, tanıtıma yönelik, geleneksel sporlara yönelik ve tesisleşmeye yönelik olarak ayrı ayrı anlattı. Sporun kişisel ve toplumsal sağlığı koruyan, geliştiren özellikleriyle önemli bir hizmet alanı olduğunu, ülkelerin ve bakanlıkların bu konuda yaptığı çalışmalara paralel olarak illerde de belediyelerin bu konuda önemli hizmetler sunduğunu anlatan Külcü, aslında tüm şehirlerin bir spor stratejisi ve yol haritasının olması gerektiğini, bu doğrultuda Çorum’u bir spor kenti yapma yolunda önemli çalışmalar yaptıklarını anlattı.

Çorum Belediyesi Mevlana Spor Salonu’nda Belediye Başkan Yardımcısı Zeki Gül, Belediye Spor İşleri Müdürü Nadir Solak, Müdürlük idareci, çalışanları ve sporcuların katılımı ile düzenlediği basın toplantısında sporun insan hayatı için önemine değinerek “Biz yaptığımız çalışmalarda bu şehirdeki herkesin sporla ilgilenmesini istiyoruz. İmkanları yani sağlık ve zamanları müsait olan tüm hemşehrilerimiz kendilerine en yakın tesislere giderek mutlaka sporun bir dalıyla ilgilensin istiyoruz. Herkesin yapabileceği bir spor vardır. Bizim hedefimizde Çorum’u spor kenti haline getirmektir” dedi.

Çorum’da spor kültürünün oluşması, kalıcı hale gelmesi ve spora dair her türlü değeri sahiplendiklerini, hızla gelişen dünyada sporun önemini bilen bir Belediye olarak her zaman sporcuların yanında olduklarını anlatan Külcü, sporun insanın fiziksel, ruhsal, zihinsel gelişiminde de belirleyici etken olduğuna dikkat çekti.

Spor tarihinin insanlık tarihi kadar eski olduğunu, sporda bazı ülkelerin ve milletlerin öne çıktığını, obezite ve benzeri hastalıkların da her yıl daha da arttığını, Türkiye’nin de yeterli hareketliliğin olmadığı ülkelerden olduğunu söyleyen Başkan Külcü düzenlediği toplantıda sporun genel durumu, ülkemiz ve ilimizdeki durumu, Belediye olarak 8 yılda yaptıkları ve bundan önce ilimizdeki sporun durumunu şu şekilde anlattı.

SPOR, ARTIK MİLLETLERİN  ORTAK DİLİ

“Sporun insanı yeniden inşa eden bir uğraş olduğunu biliyoruz. Biz de bu doğrultuda çalışmalar yapıyoruz.

Spor, ilk çağlardan beri yapılıyor. Sadece güreşi örnek verecek olursak, Kırkpınar Güreşleri 656 yıldır yapılıyor. İlk çağlarda hareketli yaşamken, bugün kurumsallaşıyor ve yeni yeni branşlar çıkıyor. Spor, artık milletlerin ortak dili haline geldi. Spor artık büyük bir pazar ve endüstri, bir köprü oldu. Tüm araştırmalar, sporun insan hayatının bir parçası olduğunu ortaya koyuyor. Sporu yaşam biçimi haline getiren ülkeler sağlık ve sportif bakımdan öne çıkıyor.

Dünyada, her yıl 3 milyon 200 bin insan hareketsizliğin neden olduğu rahatsızlıklardan dolayı hayatını kaybediyor. Türkiye, spor açısından negatif verilere sahip bir ülke. Avrupa’da her üç insandan biri spor yapıyor. İskandinav ülkelerinde her üç insandan ikisi sporla uğraşıyor. Ülkemizde ise bu oran her beş kişide bir kişiye düşüyor. Bu sorunu halletmeliyiz diye düşünüyoruz.

SPOR EN İYİ TANITIM  ARACI

Spor, aynı zamanda en iyi tanıtım aracı. Bugün Messi denince akla Barcelona ve Arjantin geliyor. Michael Jordan denince akla Amerika geliyor. Usain Bolt denince akla çoğu insanın nerede olduğunu bile bilmediği Jamaika geliyor. Demek ki, bu tanıtım aracını iyi kullanmak lazım.

Spor, başlı başına bir endüstri. Dünyada yıllık cirosu 100 milyar dolayı buluyor. Bu da, 130 ülkenin milli gelirine tekabül ediyor.

Sporda kalıcı başarılar kazanılabilmesi kurumsallaşmaya bağlı. Acele etmeden, ilmek ilmek dokunmalı. Sporda başarılı ülkelere baktığımızda uzun bir yol haritalarının olduğunu görüyoruz.

TÜRKİYE’YE ÖRNEK İLİZ

Başarının en önemli ayaklarından biri de tesisleşmedir. Yeteri kadar tesisin olmadığı ülkelerde kalıcı başarı ve spor alışkanlığından bahsedemeyiz. Sporu ve tesisleşmeyi yaygın bir hale getirebilmemiz için çaba içerisinde olmalıyız. Bu noktada, Belediyeler Spor Bakanlığı’nın en büyük partnerleridir.

Amatör spor ve tesisleşme önemlidir. Biz olaya böyle bakıyoruz. Bu konuda, Türkiye’deki en önemli örnek illerden biriyiz.

SPOR MÜDÜRLÜĞÜ İLE SIÇRAMA YAPTIK

Tesisleşme ve sportif başarıda önemli bir yere geldik. Belediye olarak sporda sıçrama Spor Müdürlüğümüzü kurduğumuz gündür. Spor işlerini daha önce başka müdürlükler altında yapıyorduk. Anladık ki, bu işin ehil insanlara vermemiz ve bunun için Spor Müdürlüğü kurmamız gerekiyor. Spor Müdürlüğünü kurduktan sonra şimdi Türkiye’nin hatırı sayılır kulüpleri arasında yer alıyoruz. TRT Spor’un Çorum’da program çekmesi, Üç Federasyon Başkanı’nın Çorum’a gelip etkinliğe katılması bunların en belirgin göstergelerinden sadece birkaçıdır. Biz, Çorum’u spor dostu bir kent haline getirmeyi hedefliyoruz.

SÜPER LİGDE TAKIMIMIZ VAR

Belediyenin yaptığı spor hizmetlerini altı ana başlık altında toplayabiliriz. Birincisi, herkese yönelik spor hizmetleri, ikincisi amatör spora yönelik hizmetler, üçüncüsü profesyonele yönelik hizmetler, dördüncüsü tanıtıma yönelik hizmetler, beşincisi geleneksele yönelik hizmetler, altıncısı ise tesisleşmeye yönelik hizmetler.

Çorum’da da sporun lokomotifi Belediyedir. 2009’da göreve geldiğimizdeki tesisler, spor branşları ve sporcu sayısı kat be kat arttı. Örneğin, göreve geldiğimizde, bodrum katta çalışan birkaç güreşçi vardı. Biz geldikten sonra Süper Lig’de takımımız, yıldızlar 1.Ligi’nde takımımız var.

DİĞER KULÜPLERE DE YARDIM EDİYORUZ

1997 yılında kurulan Çorum Belediyespor Kulübü’nü yeniden yapılandırarak branş ve sporcu sayısını artırdık. 2016’da 13 olan branş sayımız bugün 17’ye çıktı. Burada bizim için önemli olan aktif sporcu sayısıdır. Her branşta 150-200, bazı branşlarda 500 sporcu istiyoruz. Hocalar bunu hedeflemeli. Elimizdekilerle yetinirsek yüksek başarılara ulaşamayız.

Belediye bünyesi dışında diğer spor kulüplerine de desteğimiz oluyor. Bu konuda ASKF nezdinde malzeme desteği sağlıyoruz. Açık çek vermeme rağmen sağ olsunlar hiç istismar etmediler. Yardımlarımız bundan sonra da devam edecek.

PROFESYONEL TAKIM BİZİ ÇOK YORUYOR

Bizi en çok yoran, vaktimizi ve emeğimizi alan profesyonel takımımız. Her il veya ilçe profesyonel ligde takımının olmasını ister. İsterler ki, Belediye her şeyi şapsın, takımı kursun, finanse etsin ve şampiyon yapsın. Bu bir yöntem midir? Evet bir yöntemdir. Ama yanlış bir yöntemdir. Kalıcı başarılar istiyorsak herkes elini taşın altına koymalıdır.

GELENEKSEL SPORLARI ÇOK ÖNEMSİYORUZ

Geleneksel spor denince akla hemen güreş geliyor. Biz de atcılık ve güreşe önem veriyoruz. Çorum’da yaptığımız Yağlı Güreşlere Kırkpınar’dan 40-45 başpehlivan katılıyor. Kırkpınar’ın rövanşı niteliğinde bir organizasyon yapıyoruz.

Çorum’un tanıtımı içen ulusal ve uluslararası faaliyetler yapıyoruz. Uluslararası Hitit Koşusu’nun 14 Mayıs’ta üçüncüsünü yapacağız. Uluslararası Satranç Turnuvası’nın ikincisi için önceki gün protokol imzaladık, 2-7 Mayıs’ta düzenleyeceğiz. Hitit Rallisi’ni doğuşundan 40 yıl sonra Çorum’a getirdik. Geçen yıl yaptığımız yarış, Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu tarafından yılın en iyi organizasyonu seçildi. Yine, Oryantiring 4.Kademe yarışmalarını Çorum’da yaptık.

TESİSLEŞMEDE 1 NUMARAYIZ

Tesisler, kalıcı başarı için olmazsa olmazımız. 2009’da göreve geldiğimizde tesis olarak stat, spor salonu, 2 sentetik çim yüzeyli futbol sahası, Mimarsinan sahası ve Tevfik Kış Spor Salonu vardı. Bunların yanında, bodrum katlarda Uzakdoğu sporlarının yapıldığı birkaç özel salon vardı. Bunların Çorum’a yakışmadığını gördük. Değişim sözünü yerine getirmenin gereği olarak adımlar atmaya başladık.

Geldiğimiz noktada, bu yılsonuna 15 bin seyirci kapasiteli yeni şehir stadını hizmete açıyoruz. Stadın bize maliyeti yaklaşık 80 milyon lirayı buluyor. Karadeniz yolu kenarında gerdanlık gibi dikkat çeken bir tesis olacak.

YENİ SALON 7 NİSANDA  İHALEYE ÇIKIYOR

Yeni spor salonunu hayvan pazarının yerine yapıyoruz. 7 Nisan’da ihaleye çıkıyor. 50 dönümlük alan üzerine 3500 seyirci kapasitesi bulunan salonun maliyeti yaklaşık 40 milyon lirayı buluyor. 2018 Mayıs ayında hizmete açmayı hedefliyoruz.

1967’de kurulan Çorumspor ve devamında Çorum Belediyespor asfalt şantiyesinde kalıyor. Bu da Çorum’a yakışmıyor dedik ve yeni stadın hemen karşısına 25 dönümlük bir araziye tesis yapmak üzere kolları sıvadık. Önümüzdeki Eylül ayında hizmete açmayı hedefliyoruz.

BİNİCİLİK TESİSİ EYLÜL’DE AÇILIYOR

Bizi heyecanlandıran önemli spor tesislerimizden biri de binicilik tesisimiz. 9 milyon 500 bin liralık yatırımla inşa edeceğimiz binicilik tesisi ile ata sporumuz olan biniciliği geliştirmeyi ve sevdirmeyi amaçlıyoruz. Binicilik tesisimizi önümüzdeki Eylül ayında hizmete açacağız.

Buhara Kültür Merkezi yüz akımız oldu. Geçtiğimiz günlerde Çorum’a gelen Gençlik ve Spor Bakanımız Sayın Akif Çağatay Kılıç burayı da gezdi. Buranın kültür merkezi değil, Kültür Spor ve Gençlik Merkezi olduğunu söyledi. ‘Harika bir eser yapmışsınız, tebrik ederim’ dedi. Çorum’un ölçeğinde hiçbir ilde olmayan bir tesise sahip olmanın mutluluğunu yaşıyoruz.

Yine, Abdullah Tayyip Olçok Spor Salonunu bitirdik. Sayın Cumhurbaşkanımız 10 Nisan’da Çorum’a geldiğinde açılışını yapacak. Bu salondan daha çok çevresindeki okullar yararlanacak.

Mevlana Spor Salonları ve Masa Tenisi Eğitim Merkezi ile ilgili ayrıntılı bilgiye görmek istemiyorum. Çünkü açılışını önceki gün yaptık ve gerekli bilgileri o zaman vermiştik.

ÇORUM’A 14 SPOR SALONU HEDİYE EDİYORUZ

İki salon projesi üzerinde çalışıyoruz. Bu ay içerisinde projeler bitecek ve ihaleye çıkacak. Gelecek yıl bahar mevsiminde de hizmete açmayı hedefliyoruz. Şu anda 11 spor salonu var dedik. Bu salonların da hizmete açılmasıyla salon sayımız 13’e çıkacak. Mahallelere dağılmış toplam 13 salonumuz var. Bir de büyük salonumuz olacak. Onunla birlikte 2019’da görev süremiz bittiğinde Çorum’a 14 spor salonu hediye etmiş olacağız.

AQUAPARK MÜJDESİ

İtfaiye karşısında aqua park projemiz var. 50 dönümlük arazide 4 havuzlu bir park olacak. Proje çalışmaları tamamlanmak üzere.

Şu ana kadar yaptığımız hiçbir tesisten dolayı pişmanlık duymadık, keşke yapmasaydık dediğimiz tesis yok.

ÇORUM ÖLÇEĞİNDEKİ HİÇBİR İLDE BÖYLE YATIRIM YOK

Göreve geldiğimiz 2009’dan bu yana tesisler için harcadığımız para 18 milyon lira. Bu, hayal dahi edilemeyecek devasa bir bütçe. Çorum’un ölçeğindeki hiçbir ilde böyle bir yatırım yok. Tesis ve diğer spor organizasyonları için 2019’da 200 milyon liraya yaklaşmış olacağız. Bu, önemli ve büyük bir vizyondur. Hedefi büyük koyduk. Birer birer gerçekleştirdik.

Yaptığımız tüm bu çalışmalardaki katkılarından dolayı Belediye Spor İşleri Müdürlüğünü ve Başkan Yardımcılarıma teşekkür ediyorum.”

(Hüseyin AŞKIN)

Editör: TE Bilisim