“Her ölüm, erken ölümdür”

Yaşamın acı gerçekleri bir şiirin dizelerine dönüşmüştür. Hiç beklenmedik bir anda yanımızdan birileri sonsuzluğa uğurlanır. Ardından ağıtlar yakılır. Bir süre sonra unutulur gider. Duyanlar, anımsayanlar “ yazık olmuş” der, geçer gider. Onların en yakınları yaşadıkları sürece unutmazlar, ancak onlar da gün gelir sonsuzluğa uğurlanır.
Aramızdan ayrılanlar zamanla unutulurken, kimilerinin adı yıllarca yüzyıllar boyunca unutulmaz. Aşık Veysel’i, Karacaoğlan’ı, Dadaloğlu’nu, Pir Sultan Abdal’ı, Nasrettin Hoca’yı nasıl unuturuz?
Her yıl Konya’da düzenli olarak yapılan Mevlana’yı anma etkinliklerinde törenlerin yapıldığı salon dolup taşar.
Yapılan anma etkinliklerine katılmak için fotograf dernekleri günler öncesinden hazırlıklara başlar. Yurt içinden yurtdışından gelen fotografçılar, gazetecilerle yarışıp en iyi görüntüyü yakalamaya çalışır. 1989 yılında Adana Amatör Fotograf Sanaçıları Derneği (AFAD) üyeleri ile birlikte Konya’ya fotograf çekimi için gitmiştik. Sayısal makineler yoktu. Çektiğimiz birçok kare başka arkadaşların çekim için gösterdiği çabalarla çakışınca “çekim kurbanı” olmuştu.
Aradan yıllar geçti. 1995 yılında AFAD üyeleri yine fotograf çekimleri için yollara düştü. Mevlana’yı anma etkinliklerinde yine fotograflar çekildi. Dönüşte Adana/ Pozantı yakınlarında meydana gelen trafik kazasında 12 arkadaşımızı kaybettik. Aralarında dernek kurucularından Özgen Özgenal’ın yanı sıra fotograf kursuna katılan kursiyerlerle birlikte on iki can aramızdan ayrıldı.
Acımız büyüktü. Kaybettiğimiz arkadaşların anılarını yaşatmak için çeşitli etkinlikler düzenlendi. Özgen Özgenal’ın adı bir sanat galerisine verildi. Adına fotograf sergileri açıldı. Fotograf yarışmaları düzenlendi.
Aradan üç yıl geçmişti. Adana’da yapılan anma etkinliklerine katkı sağlamak için Çorumlu hemşerimiz Derviş Gençkurt’la birlikte Haluk Bülent Doğan yollara düştü. “Buzların Dansı” adlı fotograf sergisini açacaklardı. Gölbaşı yakınlarında geçirdikleri trafik kazasında aramızdan ayrıldılar.
Trafik kazası yine aramızdan birilerini alıp götürdü. Eğri oturup doğru konuştuğumuzda, aramızda trafik kazalarında yakınlarını kaybetmeyenler var mı? Bana sorarsanız yoktur diyorum.
Derviş Gençkurt anısına Çorum’da iki fotograf sergisi açtık. AFSAD üyelerinden Doğanay Sevindik’in çabalarıyla hazırlanan “Yitirdiklerimiz” adlı fotograf sergisini 2000 yılında Çorum’a getirdim. Çorum Devlet Güzel Sanatlar Galerisinde Fotograf sergisi ve albüm, sanatseverlerin beğenisine sunuldu.
Aradan yıllar geçti. 2012 yılında “Solmayan İzler” adlı bir sergi düzenlendik. Hitit Gazeteciler ve Yayıncılar Derneği Başkanı Tugay Afat’ın çabalarıyla düzenlenen sergi Devlet Tiyatro salonunda Çorumlu sanatseverlerle buluştu. İlk sergide olduğu gibi Derviş Gençkurt’un yakınları sergiye geldi.
Ölen öldüğüyle kalmıyor. Aramızdan ayrılanlar, geride bıraktıklarıyla hatırlanıyor. Sadık dostlar, değer verdikleri insanları asla unutmuyor.


2012’de açılan “Solmayan İzler” fotoğraf sergisinde, dönemin Çorum Valisi Sabri Başköy, milletvekilleri, diğer protokol üyeleri ve diğer yetkililer toplu halde…


“Yitirdiklerimiz” sergisi ile ilgili 16.10.2000 tarihli ÇORUM HABER’in kupürü…


Yıl 2012…“Solmayan İzler” fotoğraf sergisinin davetiyesi…


2012 yılında Devlet Tiyatrosu Fuayesi’nde açılan “Solmayan İzler” sergisinden iki anı fotoğrafı…