Demiryolu “asırlık” hayali Çorum’un.

Üniversite hayalinin de, eh bir 40 yılı var…

1970’li yılların ilk yarısında, Çorum’a İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi kurulması için girişim başlatılmış, hatta Şehir İşhanı’nın bu işe tahsisi düşünülmüştü. Olmadı.

O zamanki akademilerin, bugünün pek çok gelişmiş üniversitesinin çekirdeğini oluşturduğunu düşünürseniz, girişimin önemini daha iyi anlayabilirsiniz.

1980’lerde yüksek okulla yetinilmesi, 1990’da dönemin Çorum Valisi Şevket Ekinci ve Milletvekili Ünal Akkaya ile birlikte “Hitit Üniversitesi Vakfı” girişimini başlatışımız…Ünal Akkaya’nın Mühendislik Fakültesi’nin kuruluşunu yasalaştırması…Adnan Türkoğlu’nun milletvekilliği döneminde yasası çıkan diğer fakülteler…1992’de yeni üniversiteler kurulurken, “Baba !” hitabıyla “Çorumlu üniversitesini istiyor” kampanyamız ve büyük hayal kırıklığının ardından “Baba’dan hayır çıkmadı!” başlığımız…

1995’te Hürriyet sayfalarında “Baba” ile üniversite tartışmamız ve sonuçta bazı gazeteler ve televizyonlar tarafından Baba’ya karşı 2-1 galip ilan edilişimiz.

Köşk’te barışma faslı…

Uzun uğraşlar sonunda, başta dönemin Milletvekili Agah Kafkas olmak üzere Ak Partililerin de aklın yolunda, yani bizim önerdiğimiz “Hitit” adında birleşmeleriyle, nihayet Hitit Üniversitesi’nin kuruluşu…

Bu uzun öyküyü kısaca geçiyoruz ki, bugüne ilişkin değerlendirmelerimize yer kalabilsin…

Hitit Üniversitesi’nin kuruluşundan sonra, ne yazık ki, yerleşke konusunda yıllarca olumlu bir gelişme sağlanamadı.

Daha önce atılmış fakülte temelleri vardı; sonra imar planında başka bir yer işaretlendi, ama jeolojik etütler tereddütler uyandırdı.

Prof.Dr. Reha Metin Alkan’ın rektörlüğünde, farklı bir yaklaşımla, Kuzey-Güney diye iki yerleşke fikrinde karar kılındı.

Kuzey Yerleşke, Mühendislik Fakültesi’nin bulunduğu alana yeni arazilerin de katılmasıyla hemen hemen sorunsuz hale geldi.

Güney Yerleşke ise Ankara yolunda, Belediye Asfalt Şantiyesi’nin yeri ile Kışla’nın yerinin birleştirilmesini öngörüyordu.

Geçmiş yıllarda, Silahlı Kuvvetler, kışlanın başka bir yere kurulması kaydıyla bu yeri verebileceğini bildirmişti. Ama, son dönemde koşullar farklıydı. Özellikle terör bölgesinde jandarma karakol binalarının yenilenmesi nedeniyle, Jandarma Genel Komutanlığı TOKİ’ye büyük ölçüde borçlanmıştı ve kent içinde kalan askeri araziler verilip bedeli düşülerek borcun azaltılmasına çalışılıyordu.

Çorum’daki kışla arazisinin üniversite yerleşkesi için verilmesine de, bu nedenle sıcak bakılmıyordu.

Hatta, Rektörlük, Kışla’nın yerinden vazgeçerek, daha sınırlı bir alanda yerleşkeyi konumlandırma hesaplarına bile başlamıştı.

İşte bu noktada, Ak Parti İl Başkanı Ahmet Sami Ceylan ile Belediye Başkanı Muzaffer Külcü’nün müjdeleri, Çorum’da “iki büyük ve görkemli yerleşke” umutlarını yeniden yeşertti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kışla’nın yeri ile ilgili bir çözüm geliştirilmesi için ilgili bakanlara talimat vermişti.

Bir de, Özelleştirme İdaresi’nin elindeki Tekel binasının, bu bölgede oluşturulması planlanan -Çorum’un çehresini değiştirecek- devasa parka katılabilmesi konusunda, Sayın Başbakan’ın “çözüm üretin” talimatı sağlanmıştı.

Bize göre bu, son zamanlarda Çorumluların aldıkları en güzel haber.

Park ya da meydan, kuşkusuz ayrı bir değerlendirme konusu, ama, kentin Ankara yönünden hemen girişinde, kente yürüme mesafesinde, yurtların ve yeni yapılacak büyük hastanenin karşısında bir yerleşke, gerçekten doğru seçim. Dahası, kent adına heyecan verici.

Kuzey Yerleşke zaten, baraj yakınında ve yemyeşil bir ortamda Hitit Üniversitesi’nin çekiciliğini artırıyor.

Çorum’un üniversitesi, “Hitit” adıyla uluslararası platformlarda büyük ilgi odağı oluyor. Bizzat Rektör Alkan’ın ifadesiyle, “Hitit” adı yabancılarda, asırlık, köklü bir üniversite algısı uyandırıyor. Bir uygarlık referansı oluyor.

Fiziki olarak da cazip hale geldiğinde, Hitit Üniversitesi’nin iyice önü açılacak demektir.

Bir Çorumlu olarak, Çorum’un bu sorununa duyarlı biçimde yaklaşan Sayın Başbakan’a, konuya yakın ilgilerinden ve çabalarından dolayı Çorum Valisi Sabri Başköy’e, Çorum Milletvekilleri Salim Uslu, Cahit Bağcı ve Murat Yıldırım’a, Çorum Belediye Başkanı Muzaffer Külcü’ye, Rektör Prof.Dr. Reha Metin Alkan’a, Ak Parti İl Başkanı Ahmet Sami Ceylan ve Merkez İlçe Başkanı Mustafa Köse’ye, başkaca emeği geçen, katkısı olan herkese, şahsen teşekkürlerimi sunmak isterim.

Umarım bu çabalar sonuca ulaşır ve Hitit Üniversitesi, kaybedilen zamanı telafi ederek kısa sürede hayal ettiğimiz ihtişama kavuşur.

Mehmet YOLYAPAR