Para-Kredi ve Koordinasyon Kurulu’nca yayımlanan muhtelif Tebliğlerle, şirketlerin yurt dışı birim, marka ve tanıtım faaliyetlerine ilişkin harcamalarının bir kısmı Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu’ndan (DFİF) karşılanabiliyor.

Desteklenen Faaliyetler

Birim Kira Giderlerinin Desteklenmesi

Destek kapsamında Türkiye’deki ana şirket doğrudan birim açabileceği gibi yurt dışında faaliyet gösteren şirketi veya şubeleri de birim açabilmekte. Bu durumda yurt dışındaki şirket ile Türkiye’deki ana şirket arasında organik bağın bulunması şart.

Türkiye'deki ana şirket ile yurt dışındaki şirket arasında organik bağın olduğuna ise aşağıdaki hallerde hükmediliyor:

a) Şirketin tüzel kişilik olarak yurt dışındaki şirkete ortak olması,

b) Şirketin tüm ortaklarının yurt dışındaki şirkete ortak olması,

c) Şirketin en az % 51’ine sahip ortak veya ortaklarının yurt dışında açılan şirkete ortak olması,

d) Şirketin halka açık olması halinde; halka açıklık oranı düştükten sonra şirketin %51’ine sahip ortak ya da ortakların yurt dışında açılan şirkete ortak olması.

Destek ödemesi yurt dışı ortaklık oranına göre hesaplanmakta.

Ayrıca yurt dışı şirketin, Türkiye’deki ana şirketin kuruluş tarihinden sonra açılması gerekmekte. Ancak, daha önce organik bağın olmadığı yurt dışındaki şirkete ortak olunması veya yurt dışındaki şirketin hisselerinin tamamının veya bir bölümünün Türkiye’deki ana şirketin kuruluş tarihinden sonra satın alınması halinde, yurt dışı şirketin ana şirketten sonra kurulmuş olması şartı aranmıyor.

Destek kapsamında birim, yurt dışında açılan mağaza, depo, ofis, showroom veya reyonu ifade ediyor.

Sınai ve ticari şirketler veya bu şirketlerle aralarında organik bağ bulunan ve yurt dışında faaliyet gösteren şirket veya şubeleri ile İşbirliği Kuruluşları tarafından yurt dışında açılan birimlerinin kira giderleri (reyon olması halinde kira veya komisyon giderleri), her bir birim başına;

a) Açılan birimin mağaza olması halinde % 60 oranında ve yıllık en fazla 120.000 ABD Dolarına kadar,

b) Açılan birimin ofis, showroom, depo veya reyon olması halinde % 60 oranında ve yıllık en fazla 100.000 ABD Dolarına kadar, desteklenebiliyor.

Destekleme kapsamında işbirliği kuruluşu, üyeleri için işbirliği faaliyeti gerçekleştiren ihracatçı birlikleri, il ticaret ve sanayi/sanayi odaları, organize sanayi bölgeleri, sektörel üretici dernekleri veya imalatçıların kurduğu dernek-birlik veya kooperatifleri ifade ediyor. 

Ticari şirketler veya bu şirketlerle aralarında organik bağ bulunan ve yurt dışında faaliyet gösteren şirket veya şubeleri tarafından yurt dışında açılan birimlerinin kira giderleri (reyon olması halinde kira veya komisyon giderleri), her bir birim başına;

a) Açılan birimin mağaza olması halinde % 50 oranında ve yıllık en fazla 100.000 ABD Dolarına kadar, 

b) Açılan birimin ofis, showroom, depo veya reyon olması halinde % 50 oranında ve yıllık en fazla 75.000 ABD Dolarına kadar,

desteklenebiliyor. 

Her bir birim, kira giderleri desteğinden en fazla 4 (dört) yıl yararlandırılabiliyor. 4 (dört) yıllık süre, destek verilen ilk aydan itibaren başlatılıyor.

Yurt dışındaki birimlere ilişkin kira desteğinden yararlanılabilmesi için kiracı ile kiraya veren arasında organik bağın bulunmaması ve kiralanan yerin konut olarak kullanılmaması şart.

Ayrıca kira desteğinden en fazla 15 (onbeş) birim için yararlanılabilmekte.

Desteklerden yararlanan birimlerde, Türkiye’de üretilen ürünlerin pazarlanma şartı aranmakta. 

Yurt Dışı Marka Tescil Faaliyetlerinin Desteklenmesi

Şirketlerin yurt içi marka tescil belgesine sahip oldukları markalarının yurt dışında tescili ve korunmasına ilişkin giderleri, % 50 oranında ve yıllık en fazla 50.000 ABD Dolar’ına kadar desteklenebiliyor.

Marka tescili ve korunmasına yönelik destekten en fazla 4 (dört) yıl süresince yararlanabiliyor.