İktidar Partisi Milletvekillerince 9 Mart 2015 tarihinde TBMM Başkanlığı'na sunulan Kanun teklifi ile sermaye şirketlerine, ödenmiş sermayeleri üzerinden hesaplanacak belli bir tutarın kurumlar vergisi beyannamesi üzerinde ayrıca gösterilmek şartıyla kurum kazancından indirilmesi imkanı getiriliyor.
Teklifin yasalaşması durumunda vergi sistemimizde bir ilk olacak bu uygulama ile sermaye şirketlerinde nakit artırılan sermaye üzerinden hesaplanan faizin kurumlar vergisi matrahından indirilerek sermaye artışının teşvik edilmesi amaçlanıyor. Getirilmesi önerilen müessese özü itibariyle sermaye amortismanı mahiyetinde.
Uygulamadan yalnızca kurumlar vergisi mükelleflerinden anonim şirketler, limited şirketler ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler yararlanabilecek.
Sermaye şirketi vasfında olmakla birlikte finansal kiralama şirketleri, faktoring şirketleri, finansman şirketleri, varlık kiralama şirketleri, bankalar ve sigorta şirketleri gibi finans, bankacılık ve sigortacılık sektörlerinde faaliyet gösteren kurumlar ile kamu iktisadi teşebbüsleri bu uygulamadan yararlanamayacak.
Sermaye şirketlerinin ilgili hesap dönemi içinde, ticaret siciline tescil edilmiş olan ödenmiş veya çıkarılmış sermaye tutarlarındaki nakdi sermaye artışları veya yeni kurulan sermaye şirketlerinde ödenmiş sermayenin nakit olarak karşılanan kısmı üzerinden Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından indirimden yararlanılan yıl için en son açıklanan "Bankalarca açılan TL cinsinden ticari kredilere uygulanan ağırlıklı yıllık ortalama faiz oranı" dikkate alınarak, yapılan hesaplama sonucu bulunan tutarın %50'si ilgili hesap dönemine ait kurumlar vergisi matrahından indirilebilecek.
Bu indirimden, sermaye artırımına ilişkin kararın veya ilk kuruluş aşamasında ana sözleşmenin tescil edildiği hesap döneminden itibaren başlamak üzere izleyen her bir dönem için ayrı ayrı yararlanılabilecek. Sonraki dönemlerde sermaye azaltımı yapılması halinde ise azaltılan sermaye tutarı indirim hesaplamasında dikkate alınamayacak.
İndirim tutarı, nakdi sermayenin ödendiği ay kesri tam ay sayılmak suretiyle hesap döneminin kalan ay süresi kadar hesaplanacak. Matrahın yetersiz olması nedeniyle ilgili dönemde indirim konusu yapılamayan tutarlar, sonraki hesap dönemlerine devredilebilecek.
Sermaye şirketlerine nakit dışındaki varlık devirlerinden kaynaklananlar dahil olmak üzere, sermaye şirketlerinin birleşme, devir ve bölünme işlemlerine taraf olmalarından kaynaklanan sermaye artırımları, indirim hesaplamasında dikkate alınamayacak.
Şirketler yasanın yürürlüğe gireceği tarihten önce gerçekleştirilen nakdi sermaye artışları için bu uygulamadan yararlanamayacaklar.
Kanun teklifinde %50 indirim oranını, şirketlerin aktif büyüklükleri, çalışan personel sayıları ve yıllık net satış hasılatlarına göre veya sermayenin kullanıldığı yatırımdan elde edilen gelirlerin kurumun esas faaliyeti kapsamında olmayan faiz, kar payı, kira, lisans ücreti, menkul kıymet satış geliri gibi pasif nitelikli gelirlerden oluşmasına göre ya da sermayenin kullanıldığı yatırımların teşvik belgeli olup olmadığına veyahut makine ve teçhizat veya arsa ve arazi yatırımları için sermayenin kullanıldığı alanlar itibarıyla ya da bölgeler, sektörler ve iş kolları itibarıyla ayrı ayrı sıfıra kadar indirmeye veya %100'e kadar artırmaya; halka açık sermaye şirketleri için halka açıklık oranına göre %150'ye kadar farklı oranlar uygulatmaya Bakanlar Kurulu yetkili kılınıyor.