Yeni hazırlanıp 2012-2013 yıl aralığında yürürlüğe girecek olan yeni Ticaret Kanunu sermaye şirketlerine bir çok yükümlülük getirmektedir. Bu yükümlülüklerin bir kısmına değinmeden önce kanunun uygulama tarihlerine bir bakalım;

Her şirket 01.07.2013 tarihine kadar bir internet sitesine sahip olacaktır. Ancak burada dikkat çekici husus; yasal olarak sitede bulundurulması gereken bilgi ve formata dikkat edilmesi gerekmektedir.

Artık yasal defterler 01.01.2013 tarihi itibariyle Türkiye Finansal Raporlama Standartlarına göre tutulacağından işletmeler ticari hareketlerini daha sağlıklı bir zemin üzerinde yapmak zorunda kalacaklardır. Şirketten kar payı dağıtımı dışında şirketten para almaları, sermaye artırımı dışında şirkete borç vermeleri, şirket kaynaklarını kendileri için kullanmaları mümkün olmayacaktır. Ayrıca tüm ticari işlemlerini gerçek değerler üzerinden yapmaları ve mutlaka kambiyo belgesi (çek, senet) veya finans kurumları aracılıkları ile parasal hareketleri yapma zorunlulukları sıfır noktasında zorunlu hale gelecektir.

Şirketin yıl sonu stok sayım işlemleri ve diğer tüm kayıtları “bağımsız denetçi” tarafından incelenecektir. Her şirket  01.03.2013 tarihine kadar bir bağımsız denetçi seçmek zorunda olacaktır.

Kayıtdışılık, suistimal şeklindeki ticari hareketleri önleyecek olan bu yeni yasa, aynı zamanda şirket ortakları arasında bulunan azınlık haklarını daha sağlıklı bir zemine oturtmaktadır.

Özelikle şirket ortaklarının işletmeden çekmiş oldukları kaynakların “ortaklardan alacaklar” hesabında görülmesi veya işletmeye borç verdikleri kaynakları ise “ortaklara borçlar” hesabında izlenmesi usulü artık yasal olarak yasak hale getiriliyor. Başka bir deyişle şirket ortakları şirket benim şirketim istediğim gibi para alır veririm diyemeyecek. Şirketin tüzel kişiliği ile ortakların gerçek kişiliği tamamen ayrılıyor.

Şirketlerimiz 2012 yılı sonuna kadar, bilançolarında yer alan hesapları düzenlemek ve gerçek hale getirmek zorundadırlar. Bu noktada torba yasa ile getirilen af hükümleri kaçırılmaz bir fırsat idi, bu yasadan yararlananlar daha rahat bu geçişi sağlayacak diye düşünüyorum.

Bu geçiş sürecinde şirket yönetimleri ile Mali Müşavirleri ve  Yeminli Mali Müşavirleri ile bu yeni yasaya ortak bir çalışma süreci ile kolay ve cezasız bir geçiş sağlamaları gerekmektedir.