Hatırlanacağı üzere, 19.01.2015 tarihli Çorum Haber Gazetesindeki köşe yazımda "şirket ortakları ne kadar bağkur primi ödemelidirler" başlıklı bir yazı yazmıştım. Yazımda ana hatları ile;
•işletme sahip ve ortaklarının yanında çalışan işçilere ödenen maaşlardan daha az bağkur primine esas teşkil edecek matrahı beyan edemeyeceklerini,
•Eskiden olan bağkur basamak yükseltme sisteminin ortadan kalktığını bahsetmiştim.
Bazı okurlarım, bu yazım hakkında, yerel basında bir gazetede "yanlışlığın düzeltilmesiyle ilgili bilgilendirme" açıklamasında bulunmuştu.
Yazımda, kanun maddesinin yorumlanma farkı ile ilgili olduğunu, bu yaklaşım biçimine katılan veya eleştirilerde olduğu gibi farklı yorumlayan olabileceğini, bu konuda aynı bakış açısı ile ya da farklı yazılmış bazı kişilerin değerlendirmelerinin de olabileceğini belirtmiştim.
Yazımda özetle;
"Tüzel kişilerin işveren olarak sayıldığını" teyit etmiş ve 4(b) eski tanımı ile bağkur kişileri esas aldığından tüzel kişilik adına bağkur tescili yapamayacağını, bu nedenle tüzel kişi yani şirket ortaklarının bağkurlu olarak sayıldığını, dolaylı olarak işveren statüsünde bulunan ortakların ise kanunun 80.maddesinin (b) bendi uyarınca yanında çalışan işçilere ödenen maaşlardan daha az bağkur primine esas teşkil edecek matrahı beyan edemeyecekleri anlamı ortaya çıkacağına ilişkin açıklamalarda bulunmuş, hatta eleştirilere bir katkı sağlama adına ; 21.08.2013 tarihli resmi gazetede yayınlanan Yönetmelik ile Sosyal Sigortalar İşlemleri Yönetmeliğinin 98. maddesine " Kanunun 80. maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendi, tüzel kişiliğe haiz kuruluşların ortakları hakkında uygulanmaz" şeklinde bir bent eklenerek bu yoruma açık hususun düzeltilmeye çalışıldığını belirtmiştim.
5510 sayılı yasa ile getirilen bir madde hükmü, yönetmelik/tebliğ ile düzeltilmeye çalışıldığını, ancak, eleştiren uygulayıcılar, yasal düzenlemeler tebliğ ve yönetmeliklerle kaldırılamaz, değiştirilemez, uygulanamaz hükmünün genel hukuk kuralı olduğunu bilmeleri gerektiğini ifade ederek, “bu hususun düzeltilmesinin ancak yasal düzenleme ile yapılması gereklidir” diyerek yazımı tamamlamıştım.
İşte Sonuç; 23 Nisan 2015 tarihli 29335 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 6645 sayılı yasanın 46 ncı maddesi ile üstelik 1.10.2008 tarihinden geçerli olmak üzere 5510 sayılı kanunun 80/b maddesi yine YASA ile kaldırılarak sorun tamamen çözülmüştür.
Bu hususu ilgililerin ve kamuoyunun dikkatine sunmayı görev saydığımı bildirir, tüm işverenlere bol kazançlı günler dilerim.