Öncelikle son günlerde yaşanan terör saldırılarında yitirdiğimiz, tüm şehitlerimize, halkımıza Allah'tan rahmet, yaralılara şifa diliyorum. Geride kalan yakınlarına sabır versin Allah'ım. Ateş bizim de yüreğimizi dağlıyor. Allah bize bu acıları çektirenlerin belasını versin.

Bu sıkıntılı günlerde nispeten iyileştirici düzenlemeler yapılması biraz olsun sevindiriyor, hem iş alemini hem de tüm toplumu…Aşağıda bir güzel haberden bahsetmek istiyorum.

06 Aralık 2016 tarihinde yayınlanan bir tebliğ ile şirketlerin kuruluş aşamasında şirket sözleşmelerinin noter huzurunda onaylattırılması işlemi ihtiyari bırakıldı. Yani artık şirket kuracak kişi ya da kişiler notere gitmeden gerekli evraklarını hazırlayarak doğrudan ticaret sicil müdürlüğüne giderek şirketlerini kurabilecekler.

Kuruluş sırasında kurucular bizzat veya temsilcileri ile bulunmak zorundadırlar. Kurucu on sekiz yaşından küçük kişi ise, şirkette kurucu ortak  olabilmesi için sözleşmenin veli tarafından vasi belgesi ile imzalanması gerekir. Türk vatandaşı olan kurucular nüfus cüzdanı, sürücü belgesi veya pasaportlarını, yabancı uyruklu ise sadece pasaportunu yanında bulundurmak zorundadır.

Diğer taraftan kurucu ya da kurucuların biri ya da birkaçının okur yazar olmaması halinde sözleşme noter tarafından onaylanmak zorundadır.

Ticaret sicil müdürlüğü tarafından sunulan belgeler ve sözleşme kontrol edilerek doğruluğu onaylandıktan sonra, sözleşme kurucular veya temsilciler tarafından sicil müdürü huzurunda imzalanır. Daha sonra sicil müdürlüğü tarafından onaylanarak işlem tamamlanır.

Sözleşmenin Ticaret Sicil Müdürlüğü tarafından işleme alınması, imza beyanlarının alınması, diğer tüm işlemlerin yapılması ve onaylanması sonucunda alınacak hizmet bedeli ücreti asgari ücretin % 10'nunu aşamayacaktır. Bu bedel bugün için 165 TL gibi bir rakamdır.

Bir yandan şirket kuruluş işlemlerinin daha hızlı gerçeklemesi, diğer yandan ise kuruluş maliyetlerinin en asgari düzeyde olması, kuşkusuz ticari hayatımıza olumlu yansıyacaktır.

Ayrıca buradan, tüm okurlarımın ve Türk Milletinin 2017 yılını kutlar, sağlıklı, başarılı ve barış içinde bir yıl dileklerimi sunarım.