Meslek Liselerinde son sınıf öğrencileri haftanın üç günü işletmelerde çalışır. Daha fazla uygulama yapabilmeleri, okul sonrasında çalışabilecekleri işyerlerini tanımaları açısından olumludur.
Ara sıra bazı sıkıntılar yaşanır. Okuldan görevli öğretmenler düzenli olarak denetimlerini sürdürür.
Denetim için gittiğim işletmelerden birinde genç bir mühendisle sohbet ettik. Eğitim için gönderdiğimiz öğrenciden çok memnun olduklarını söyledi. Öğrencimiz, kişiliği ile, çalışkanlığı ile kendini kabul ettirmiş. Öğrencimiz hakkında olumlu sözler duymak benim açımdan sevindirici. Mühendisin yorumuna göre öğrencimiz, kendi alanında çalışmaya devam ederse kısa sürede başarılı olacaktır. Hangi işletmede çalışırsa çalışsın teknik alanda yönetici olup; birçok okul arkadaşından daha yüksek ücret alabileceğini söyledi.
İnsan hayatının sudan ucuz olduğu, kör kurşunların hedef seçmediği bu günlerde böylesine güzel sözler duymaktan daha güzel ne olabilir? İnsanlar evlerinde, sokaklarda öldürülüyor. Çocuklarımızın en yakınında onlara sahip çıkacak; onların iyi bir gelecek sahibi olması için her özveriyi yapması gerekenlerin yaptıkları ortada. Diğer taraftan ticari bir işletmede çalışan, asıl mesleği eğitim olmayan bir insanın yaptıklarını takdir etmemek mümkün mü?
Önemsiz gibi görünen ayrıntılar geçekten önemlidir. En yakınlarının bu çocuk okuyamaz ön yargısı ile baktığı, meslek lisesinde eğitim gören öğrencinin okuyup okumaması kaç kişiyi ilgilendirir? Her yapacağı işte öncelikle kendi kazancını hesaplayanların çoğunlukta olduğu dönemde, bazen farklı sesler de çıkabiliyor.
Her yaşadığımız acılarda olduğu gibi insanlarımız yine aynı dilden, aynı telden konuşacaklar. Birileri çıkıp asıp kesecek. Birileri eğitimcileri, birileri televizyonları gazeteleri suçlayacak. Eğitimin yetersizliğinden, yanlışlığından dem vuracak.
Kısa sürede insan olanı utandıracak rezillikler unutulmaya başladı. Onlar artık gündemde yok. Beterin beteri varmış sözünde olduğu gibi küçük yaştaki çocukların yaşadığı acıların daha iğrenci, en yakın yöreden geldi. Uzman sapıklar kendilerini suçsuz göstermek için her yalanı söyleyecekler. Suçlu oldukları kanıtlanırsa bir süre sonra iyi halleri göz önüne alınıp temize çıkacaklar.
Her zaman olduğu gibi konuşması gereken bilim insanları susacak. Onların konuştuklarını dinleyen, yazdıklarını okuyanları kimse ciddiye almayacak.
Her şeyi bilen, bilge insanlar bulundukları her yerde kesinlikle susmayacak. Çaylar demlenecek, sigaralar yakılacak. Boşalan bardaklar dolacak. Bu gün yine akşam oldu. Evli evine, köylü köyüne döndü.
Sıradan insanlar başının çaresine baksın. Bilge insanlar, her zaman konuşacak yeni bir şeyler bulacak.