Maliyetlerin düşürülmesi aşamasında önemli bir etkende sipariş vermektir.
Mal ve malzeme maliyetlerinde neyi? Ne kadar? Sipariş edeceğiniz doğrudan yapacağınız ödemeyi, dolaysıyla finansal maliyetinizi etkileyecektir.
Sipariş, aynı zamanda ihtiyaç ve ihtiyaç dışı ( plansız alımlarda) stok miktarınızı etkileyerek maliyetlere baskı yapar ve işletmenizde hesapta olmayan maliyetlerle karşılaşırsınız.
İşletmelerin mal malzeme ihtiyaçları –çoğu zaman stokları- içinde bulundukları sektör kadar ülkenin de ekonomik yapısı ile doğrudan bağlantılıdır.
Enflasyonun yüksek olduğu dönemlerde, siparişler genel olarak daha fazla yapılmakta, artan mal malzeme fiyatlarından en az etiketlenme yolu aranmakta idi ancak, bu toplu alımların dikkatli bir analizi yapıldığında aslında işletmelere kazanç değil aksine kayıp yaratığı kolaylıkla görülecektir.
“İHTİYAÇ DIŞINDA ALINACAK HER MAL ZARARDIR”
Satın alınmış bir hammadde ya da malzemenin fiyatının 100 birimden 200 birime çıkması yani %100 artması doğrudan işletme kazancı olarak düşünülemez. Bu ancak maliyet artışıdır. Bu fark üzerine işletmenin katma değeri oluşmadan, gerçek üretim kazancından ve karından söz edilemez (örneğin kumaşı alıp gömlek yapıp sattığınızda maliyetlerin üzerinde kalan miktar kar olacaktır)
Eğer işletmenin finansal gücünü mal fiyatları artacak diye tedarike bağlarsanız aldığınız bu mal ve malzemeye katma değer kazandıracak finans imkânınızı yanlış yönde kullanmış olursunuz. Günümüzde öz sermayesi ile iş gören çok az işletme vardır.
Banka kredileri ile idame eden işletmelerin ( özellikle de enflasyon etkisi olduğu dönemlerde) imkânlarını -%100 e yakın artacağını düşündüğü- satın almaya bağlaması, bunun kaynağı olarak faizle daha yüksek maliyetlerde kredi kullandığını dikkate almaması sonuçta finansal krizi tetiklemektedir.
Sipariş analizinde, Pareto bir kez daha imdadımıza yetişecektir. A grubu malzemelerde en az stokla çalışılması gerektiği, böylelikle bu grup mal ve malzemeye daha az para bağlanması gerektiği C grubu malzemelerde ise daha yüksek stok tutmanın doğru bir yöntem olduğu açıktır.
Aslında: Sipariş işleminde en doğru yöntem:
“tam zamanında gerektiği kadar tedarik etmektir.”
Başka bir ifade ile stokta mal tutmanın maliyeti yüksektir ve ihtiyaç kadar mal ve malzeme rasyonel bir planlama ile tedarik edilmelidir.
Aksi takdirde yüksek miktarlarda ( toptan alım) sipariş vermek yüksek ödeme yapmayı buda yüksek stok miktarını oluşturur ve işletme sermayesi erozyona girer.
Sonuç olarak; mal ve malzeme maliyetlerinizi azaltmak istiyorsanız ihtiyacınız olan mal ve malzemeyi ihtiyaç olduğunda temin etmelisiniz tüketici tercihlerinin oynak olduğu piyasalarda özellikle buna dikkat etmek ve A grubu mal ve malzemelerde minimum stok tutmak maliyetlerinizin düşmesine ve verimliliğinizin armasına sebep olacaktır.

Not: Makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun haber vermek koşuluyla kısa alıntılar yapılabilir, ancak yazarının izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.