İşletmede verimliliğin yakalanması ve kazancın arttırılması için gelir artırma çabaları kadar maliyetlerinde minimize edilmesi de gerekir. Biri diğerinden daha önemli olmayan bu sistematik uygulamalar ile işletmenin ister satış, ister hizmet üretimi olsun uzun dönemli kapasitesi üzerinde etkisi büyüktür.
Her şeyden önce maliyetlerin düşürülebilmesi için:
Niçin? Ve Nasıl?
Sorularını sormamız gerekir.
“Bu giderler NİÇİN yapılıyor?”
“NEDEN masrafları düşüremiyoruz?”
“Giderlerin tamamı zorunlu mu?”
“Daha az masraf ile NASIL daha fazla yarar sağlarız?”
“Masraftan kaçamıyorsak aynı giderle daha fazla yarar NASIL sağlarız?”

Bu ve benzeri sorular ve analizler işin temel mantığını oluşturmaktadır.
Rakamlar dünyasına bir kez girildiğinde -eğer detaylarda boğulmazsanız- onlar size doğru yön verecektir. Ancak “şeytan ayrıntıda gizlidir” diyerek ufak rakam ve detaylarla uğraşırsanız “bütünü” görmez “esası” kaçırırsınız.

İşletme verileri tahlil edildiğinde önceden gördüğünüz birçok veri size öncekilerden daha fazla yorum ve uygulama imkânı verir, yeter ki bunlar üzerinde kafa yorun ve analize tabi tutun. Birçok işletme yönetimi standart verileri yine standart analizlerle yorumlayarak standart sonuçlar elde eder ve uygular oysa aynı verilerin farklı analizlerle farklı sonuçlara ulaşması bilimsel olarak mümkündür.
Sizler yukarıda yer alan soruları sormaya ve incelemeye devam ettikçe yeni alanlar yeni veriler elde edeceksiniz.

VAR OLANLARLA YETİNMEYİN DAİMA YENİLİKLER PEŞİNDE KOŞUN

Maliyetleri düşürme aşamasında kararlı olmak kadar dinamik olmakta önemlidir, cesaretli ve bilinçli sorgulamalar sizin ve işletmenizin ufkunu açacaktır. Bu aşamada size karşı çıkacak olanlar sonuçları gördüğünde takdir etmek zorunda kalacaklardır.

Örneğin: günümüzde çoğu işletme ithal ikameci mal üretimi yapmaktadır ve üretimin daha büyük bir bölümünü dış alım yoluyla karşılamaktadır yani üretilen toplam ürünler içerisinde ithalat yoluyla elde edilen mal ve malzeme miktarı çok fazladır. İşte bu aşamada işletme kaynaklarının heba olmaması ve maliyetleri aşağıya çekme adına her bir girdi üzerinde yapacağınız sorgular ve analizler aynı ürünün veya muadilinin döviz sarfını önleyerek ve hatta belki daha ucuza yerel kaynaklardan temin edilme şansını size sunabilir.
Sonuç olarak: bilmek ve sorgulamak maliyetlerinizin düşmesine verimliliğin artışına neden olacaktır.


Not: makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun haber vermek koşuluyla kısa alıntılar yapılabilir, ancak yazarının izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz