Silah icat oldu mertlik bozuldu

          Çıkıp şu dağlara yaslanmalıdır.

 

Tesadüf mü o kadarını bilemiyorum. Kartopu oynayan öğrencilerle yoldan geçmekte olan genç arasında başlayan bir tartışmanın sonu ölümle bitti. Aynı okulda, aynı sınıfta okuyan öğrenciler arasında çıkan tartışmada bir öğrenci bıçaklandı. Arkadaşını bıçaklayan öğrenci disiplin kurulu kararıyla okuldan atıldı.

Aradan geçen süre içinde Sungurlu’da çıkan tartışmada bıçaklar kullanıldı. Yine bu gün ülkemizin bir başka yerinde çıkan kavgada bıçaklar kullanılmış. Bunlar basına yansıyanlar. Yarın neler olacak kimse tahminde bulunamıyor. Şu kadarını yazalım: Öğrencilerin yüzde kaçı bıçak kullanıyor? Bu soruyu ben yanıtlayamam; ancak kalem, defter kitap taşıyanlardan kat kat fazla olduğunu hiç düşünmeden söyleyebilirim! Kim bilir belki bunlar buzdağının görünen kısmı.

Öncelikle bıçak kullanan gençlere sormak gerekir: Geriye dönüş olsa bıçak kullanmayı düşünür müsünüz diye sorulmuş olsa alacağımız yanıt ne olabilir? Basına yansıyan olaylarda kaç kişi yaralandı, kaç kişi öldü o kadarını bilemiyorum. Bildiğim kadarıyla Bir gencimiz toprağa verildi, biri cezaevine girdi; bir diğeri okuldan atıldı. Bir kaç aylık bir bebek babasız büyüyecek.

Neden öğrencilerimiz okula bıçakla gidiyor?

Önceki yıllarda okullarda öğrencilerin çantası, elbiseleri aranırdı. Bazı öğrencilerin üzerinde tespih, sigara, kibrit gibi okula getirilmesi uygun olmayan eşyalar bulunurdu. Bu öğrenciler uyarılır, gerek duyulursa disipline çağrılır; öğrencinin velisine bilgi verilirdi.

Ardan yıllar geçti. Öğrenciler sigara sorununu kökten çözmüşler. Üç beş kişi ortaklaşa bir paket sigara alıp aralarında paylaşıyorlar. Dolayısıyla öğrencilerimiz okula veya evine sigara paketi götürmelerine gerek kalmıyor. İkinci bir çözüm yolu daha var: Sigara tiryakileri okullara yakın “Bakkal amcalarından” dal sigara dedikleri taneyle sigara alırlar. Zekasını kullanmasını bilen akıllı öğrencilerimiz son derece önemli olan bir soruna akılcı bir çözüm bulmuşlar.

Bazı öğrencilerimizin davranışlarına bakılırsa, arada dolaşan söylentilerde doğruluk payı varsa sigara diğerlerinin yanında çocuk oyuncağı gibi kalıyor! Yollara atılmış bally (bali) kullanıldığı belli olan naylon poşetler var. Diğer tarafta göremediğimiz uyuşturucu tarzında haplar, esrar var mı o kadarını bilemiyorum. Büyük şehirlerde okulların çevresinde uyuşturucu satıldığına dair iddialar yazılı basında yer alıyor.

Yaşanan bu olumsuzluklar küçük yerleşim yerlerine doğru yayılmaya başlar mı onu zaman gösterecek. O yıllarda çekindikleri kuralların sayesinde bir yere geldiklerini anlatırlar. Birçoğumuz öğrencilik yıllarını anımsar. O yıllarda okullarda uygulanan disiplin kurallarını anlatır.

Eğitimde yaşanan sıkıntılar vardır. Lise yıllarında sadece doğru bildiklerini uygulayan gençler karşısında ne yazık ki eğitimciler, çaresiz kalıyor. Ailelerin sözü dinlenmiyor. Bazı gençlerimiz okul yıllarında son sınıfta tamamen okuldan kopuyor. Bazı gençlerimiz üniversiteye girmeyi planlarken bazıları da hayata atılıyor. Ümitleri tükenen gelecekten beklentisi olmayan öğrencilerimiz kendilerini bir boşlukta hissediyor.

Diğer taraftan bir milyon civarında üniversite mezunu gencimiz asgari ücretle çalışabileceği bir iş bulamıyor. Lise mezunu, liseden terk, okula hiç gidemeyenleri de hesaba katarsak kaç milyon gencimiz işsiz, rakam veremiyorum. Birçok gencimiz karın tokluğuna bulabildiği her işte çalışmak zorunda kalıyor. 

Kendi geleceğini, aynı zamanda ülkemizin geleceğini şekillendirecek gençlerimizin büyük bir kısmı -ne yazık ki- eğitimden uzaklaşmış durumda. Dalından kopmuş bir yaprak düşünün! Rüzgar onu bir yere götürüp bırakacak.

Her sorunun birden fazla çözüm yolu vardır. Okullarda yaşanan sorunlarında elbette çözüm yolları vardır. Eğer bu sorunlar okullar içerisinde çözülemezse yakın gelecekte o gençlerimiz var olan sorunlarını hayatın bütün alanlarına taşımış olacaklar.