FADİME’YE MEKTUPLAR kitabı tamamen kadınlarımıza, analarımıza yazılmıştır. “Töre cinayetlerine kurban giden bozkır’ın Fadimelerine” ithaf ettiği kitabından bir şiir sunuyorum.

KADIN

Bütün kadınları kutluyorum ben

Erkeğin evinin süsüdür kadın

Kadınlara çiçek topluyorum ben

Ozanın türküsü sesidir kadın

.

Büyüğü anamdır, küçüğü bacım

Ölünceye kadar sana muhtacım

Senin şefkatine sevgine açım

Bence insanların hasıdır kadın

.

Yıldız olup gecelere sığandır

Güneş olup ufkumuza doğandır

Rahmet olup tarlamıza yağandır

Bence insanların hasıdır kadın

.

Ev içinde kadın çeker çileyi

Sevgide şefkatte bilmez hileyi

Sarılır kucaklar hep aileyi

Ocağı sobayı ısıtır kadın

.

Aşık Borani’yi ışıt diyom ben

Kadın pir-i mügan mürşit diyom ben

Kadınla erkeğe eşit diyom ben

Daima dünyanın asıdır kadın

Âşık Borani mesajını maksadını kitaplarının kapağında anlatmıştır. İçi kabının şerhidir.

İlk kitabının ismi “Elinde Gül Olsun Dilinde Türkü”, ikinci kitabının isminin “İnsan’a Yolculuk” olması Boranî’nin insan sevgisinin en güzel tezahürüdür. Üçüncü kitabı “Fadime’ye Mektuplar” herkesin kendi Fadime’sine nasıl kutsal bir sevgi göstermesi gerektiğini şırıl şırıl akan bir pınar gibi anlatmaktadır. Dördüncü Kitabı ADEMİN AYNASI daha mânidardır. Âdem yani hazreti insan Allah’ın en mükemmel surette yarattığı tecellisidir. İnsan natık-ı Kur’an (konuşan Kur’an) dır. Zaten ilham kaynaklarını kitabının sayfalarına serpmiştir.

5. sayfada Hoca Ahmet YESEVÎ; “Sevgisiz insanlar şeytan kavmindendir”

7.sayfada Mevlâna; “İnsanlar ayrı kaplarda su gibidir. Kapları ortadan kaldırırsanız hiçbirini ayırt edemezsiniz”

9.sayfada yine Mevlâna; “İnsan fikir ve düşünceden ibarettir. Gülü düşünen gül olur,dikeni düşünen diken”

14.sayfada Hz.Muhammed; “İnsan ve Kur’an ana karında ikiz gibidir”

15.sayfada yine Peygamber Efendimizden; “İman etmedikçe cennete giremezsiniz. Birbirinizi sevmedikçe iman etmiş olamazsınız”

19.sayfada, Hacı Bektaş Veli; “Okunacak en büyük kitap insandır” , diyerek ADEM AYNASININ sırrını ve İNSANA YOLCUĞUN şifrelerini veriyorlar.

“Aşk Sevenin Sevdiğinde Yok Olmasıdır” diyen BORANİ, Yunus Emrelerin, Kaygusuz Abdalların, Kul Himmetlerin, Seyyid Nesimilerin, Piran hazeratının ve ehlibeytin izinden giden bir mutasavvuf ozanımızdır.

KALEM YETİŞMİYOR

İki sene rahatsızlandı ve eline kalem alamadı. Sonra sıhhatine kavuştu. Tekrar yazmaya başladı. Hem de öyle başladı ki; Bir gün ziyaretine gittiğimde, “Elim içimden gelenlere yetişmiyor; kalem elime yetişmiyor, ilham şelale gibi içime akıyor” demişti.

Hâlâ bazı sağlık sorunları olsa da Borani Baba durmadan yazan bir deryadır. Böylesine gönlü geniş engin bir derya olduğu içindir ki; sadece Türkiye değil tüm dünya insanlarını ırk, dil, din, mezhep, tarikat bölge ve cinsiyet ayırımı yapmadan Allah’ın kulu ve insan olarak görüp hepsini sevgiyle kucaklar.

(SÜRECEK)