Sosyal Güvenlik Kurumu geçtiğimiz aylarda Kayıtdışı İstihdam ile Mücadele Genelgesi yayınladı. Bu genelgede işletmeleri çok zorlayacak hususlar bulunmakta, bunlardan bir kaç tanesine değinmek istiyorum.
Şirkete ait bir aracımız trafik cezasına maruz kaldığında, ilgili kurum bu tutanağı Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirecek. Tutanaktaki kişi işletmede sigortalı olarak görünmüyor ise işletme cezalı durum ile karşılaşabilecek. Dolayısı ile işletmelere kayıtlı olan araçlara, işletme ile ilişkisi olmayan ve sigortalı olmayan kişilere kullandırması halinde, prim ve idari para cezaları gelebilecek.
Bankalar maaş ödemelerini liste halinde Sosyal Güvenlik Kurumu'na bildirecek, kurum kendisine bildirilen aylık hizmet belgeleri ile karşılaştırma yaparak eksik bir beyan var mı kontrol edecek.
Ayrıca, sigortalıların bankalardan almış olduğu kredilere ilişkin, bankalara verdikleri maaş bildirimleri de Sosyal Güvenlik Kurumu'na bankalar aracılığı ile bildirilecek. Sosyal Güvenlik Kurumu kendisine bildirilen maaş ile bankaya beyan ettiği maaş arasında fark bulması halinde prim ve cezalar ortaya çıkacak.
Belediyelerin sınırları içerisinde faaliyet gösteren, kara, deniz, su ve demiryolu üzerinde işletilen her türlü servis ve toplu taşıma araçları, özel halk otobüsü, ticari taksi, minibüs ve taksi dolmuş işletenlerin araçlarında çalışanların bilgileri belediyeler tarafından periyodik olarak Sosyal Güvenlik Kurumu na bildirilecektir. Dolayısı ile bu işletmelerin Sosyal Güvenlik Kurumu'na verdikleri aylık prim belgeleri ile karşılaştırma yapılarak sigortalı olmayan kişiler tespit edilebilecektir.
Sağlık Bakanlığınca, özel hastanelerde çalışan ve Sağlık Kuruluşları Yönetim Sistemine kaydedilen kişilerin, Belediye zabıtalarınca düzenlenen ve istihdama yönelik bilgiler içeren tutanaklarda yer alan çalışan bilgilerinin, E-esnaf ve sanatkârlar veri tabanına kayıtlı esnaf ve sanatkarlar ile gelir vergisinden muaf olanlar, esnaf ve sanatkar siciline tescil ve terkin kayıtlarına ve üyeliklerine ait bilgi ve belgeler, Turizm Bakanlığı veya Türkiye Seyahat Acenteleri Birliğince gerçekleştirilen denetimlerde veya seyahat acentası işletme belgesi başvurusu ekindeki belgelere istinaden seyahat acentası işyerlerinde çalıştıkları tespit edilen kişilerin kimlik ve varsa ücret bilgileri bu kurumlar tarafından Sosyal Güvenlik Kurumu'na bildirilecektir.
Türkiye İş Kurumu tarafından gönderilen ve özel istihdam bürolarınca işe yerleştirilen kişilerin T.C. Kimlik Numaralı işyeri sahibi/işyeri çalışanı ayrımlı kimlik bilgileri ve çalışılan yerin unvanı ve açık adresi bilgileri ile varsa ücreti ve işe başlama tarihi bilgilerini içeren 3’er aylık dönemlere ait rapor SGK Kurumuna gönderilecek.
Spor kulüplerinde çalışanlar, özel beden eğitimi hocaları ve çalışanları, yabancı işçi izni almış kişiler ve daha sayacağımız bir kurum ve kuruluşta iş bağlantısı olan tüm kişiler, ilgili kurum tarafından ad soyadları, adresleri ve kimlik numaraları ile Sosyal Güvenlik Kurumu'na bildirilecektir.
Yukarıda sadece bir kısmını açıklayarak bahsettiğim hususlar dikkate alındığında Türkiye'deki tüm kamu kurum ve kuruluşları ile özel ve yerel kuruluşlar bu bildirimleri sayesinde işletmelerin kayıt dışı işçi çalıştırması nerede ise mümkün olmayacaktır.
Bu sebep ile işletmelerin çalıştırmaya başlayacakları kişileri çalıştırmaya başlamadan önce özlük dosyalarını işçi tarafından hazırlatarak sigorta girişlerini yapmaları doğru bir işlem olacaktır.