Bilim, gidilmesi gereken yol

Bilindiği gibi okullarda eğitimle öğretim birlikte yürütülür. Bu çalışmalar doğrultusunda geziler düzenlenir. Amerika’da kimsesiz çocukların bakımının üstlenildiği sevgi evinde, evlerinde kalan çocuklar huzurevine götürülür. Çocuklarla yaşlılar arasında kurulan bağ uzmanların dikkatini çeker. Yapılan sıradan bir etkinlik, araştırma konusu olur.

TRT Belgesel’de bu konuyu işleyen program yayınlandı. Daha sonra aynı program yeniden yayına sunuldu. Görevliler kameranın karşısına geçip en küçük bir detayı kaçırmamaya çaba gösteriyordu. ABD’de dünya genelinde yapılan sıradan etkinliklerden bir tanesi farklı alanlarda uzmanlaşmış bilim insanları tarafından yeniden ele alınmış.

Düzenlenen gezi, beşyüz tane yeni projenin esin kaynağı olmuş. Elbette altının değerini sarraf bilir. Sokağa atılan elmas, Üç beş tahta kaşığa satılır. Günümüzde kaşıkçı elmasına değer biçilemiyor.

Benzer bir çalışmayı Kanada devleti yapmış. Yaşlıların kaldığı huzur eviyle kimsesiz çocukların kaldığı sevgi evleri bir çatı altında toplanmış. Toplumbilim alanında çalışan kişiler çalışmaları yönlendiriyor. Elde edilen sonuçlar sevindirici. Yaşlılar, çocukluk yıllarını anımsıyor. Çocuklarla kurulan bağ, onlara yaşlı olduklarını unutturuyor. Çocuklar, yaşlıları aile büyükleri olarak görüyor.

Elbette önceden akla gelmeyen olumsuzluklar yaşanacaktır. Yapılacak araştırmalar bu tür sorunları en kısa sürede çözecektir.

Araştırma, sorunları çözebilme çabaları tarih boyunca sürmüştür. Her canlı, yaşadığı süre içinde edindiği deneyimleri, bilgi birikimlerini gelecek kuşaklara aktardılar. Bilim gelişip teknolojiye dönüştü. Mağaralarda yaşayan insanoğlu, uzayın artık bilinmeyenlerini araştırıyor.

İnsanları sokağa çıkarmayan yeni salgın dünya genelinde yüzbinlerce can aldı. Bazı ülkeler gerçek rakamları gizliyormuş. Bilim insanlarının çabalarıyla bu sorun kesinlikle çözülecek. Ümitsizliğe kapılmanın bir anlamı yok. Lise çağında uluslar arası bilimsel yarışmalarda büyük başarılar elde eden gençlerimiz var.

Başka ülkelere yerleşip orada bilimsel çalışmalar yapan yurttaşlarımız, corona salgınına karşı aşıyı buldu. Özlem Türeci, Uğur Şahin bilimin önemini bir kez daha kanıtladı.