Sevgi sel olup akmaya başlayınca, dolacak, dolduracak yer arar. Akıllı insanlar onu kalbinden önce beynine depolar! Şimdi buradan yola çıkarak, “sağlam kafa sağlam vücutta mı bulunur, yoksa sağlam vücut sağlam kafada mı bulunur?” gerçeği üzerinde duralım. Kafa yapısı düzgün olmayanın ne vücudu sağlam olur, ne hayatı, ne de aile düzeni. Onun için öncelikle beynimizi bu temiz sevgi seliyle ve onun berrak, temiz suyuyla yıkayıp doldurmamız lazım.
İşte ondan sonra başlar insanoğlu gül alıp gül satmaya ve gülü gül terazide tartmaya. Gül terazisi hep pozitif tartar, pozitif düşünce ve mutluluk hormonları salgılar.
Mutlu insan etrafına ışık saçar. Üretir, güler, güldürür, sever ve sevilir efendim.
İnsan arı misali bal alacağı çiçeği iyi bilmeli. Beynini ve gönlünü dolduracak bal gibi tatlı, gül gibi güzel kokulu ve her cümlesi öğretici insanları bulup onlardan feyz almalı.
Mesela bazen bazı topluluklarda bulunursunuz. Adam konuşur da konuşur, sussa da kurtulsak diye düşünürsünüz. Bazen de öyle birisi olur ki, adam biraz daha konuşsa da dinlesek diye beklersiniz. Ama içi dolu başaklar misali o insanların boyunları büküktür ve hep mütevazıdırlar. Onlar öğretmekten ziyade öğrenci olmayı, dinlemeyi tercih ederler.
Sevgi seliyle dolmak için böyle topluluklarda bulunmalıyız. Güzel ve faydalı kitaplar okumalıyız.
Bazen bir kitap okursunuz 200-300 sayfa okuduğunuz halde kafanıza giren aklınızda kalan bir cümlesi bile yoktur. Buna karşılık okuduğunuz bir kitaptakiler ise aradan yıllar geçmiş olmasına rağmen hala aklınızdadır. Aradan yıllar geçmiş olmasına rağmen birçok kelimesi hafızanızda yer etmiştir.
Şu an elimde, “Enfes Öyküler” diye bir kitap var. Yazarı Turgay Yalanız. Hayat Yayınlarından çıkmış. Okumanızı tavsiye ediyorum.
Kitapta, “Ihlamur Dede” diye bir öykü var. Tek başına yaşayan bir ihtiyarı anlatıyor. Onu seven sayan bir genç soruyor, “Şu an ne isterdiniz?” İhtiyar,” Ne mi isterdim evlat?
Gidecek bir ailemin olmasını!” diye cevap veriyor..
Yazar öykünün sonuna, meşhur Rus yazar Ivan Turgenyev’in bir sözünü almış. Yazar şöyle diyor: ” Bütün zekâmı, yeteneğimi, şöhretimi ve eserlerimi akşam eve zamanında gelip gelmeyeceğimi merak eden bir kadın için feda edebilirim!”
İyi bir ailenin ve mutlu olmasını bilen bir yuvanın temelinde sevgi, saygı olsa gerek.
Saygı ve sevgilerimle.