Ey Çorum Milletvekili adayları, 12 gün sonra içinizden dört kişi Milletvekili olacak. 540 bin Çorumluyu temsil edecek.
Önce elimizde bulunsun diye bir bilgi sunalım:
Cumhuriyet tarihinde 7'si tek parti, 16'sı çok partili dönemde olmak üzere 23 genel seçim yapıldı. 14 Yerel, 8 senato, 6 referandum, 10 ara, 18 kez de Cumhurbaşkanlığı seçimi yapıldı.
1946 seçimini de saymazsak 15 genel seçimde halk iradesi, bir ölçüde siyasete yansıdı diyebiliriz.
Başlangıç olarak 1950 seçimlerini alırsak, 1950-2007 arası genel seçimlerde 7439 milletvekili, meclise girdi.
(CHP-HP-SHP-DSP-TBP-TİP) Türkiye'nin solu olarak alınırsa, 1464'ü "CHP kimliği" ile olmak üzere 2005 kişi solu temsil etti. (DP-AP-DYP-MHP) ve "Siyasal İslâm" Türkiye'nin sağı olarak alınırsa, 5434 kişi de sağı temsil etti.
Bu rakamları Çorum'a indirgersek, 1950'den bu yana "CHP kimliği" ile 13 kişi, (CHP-HP-SHP-TBP) toplamı olarak 19 kişi Çorum'un solunu, "Liberal" ve "Milliyetçi Sağ" olarak 63 kişi, "Siyasal İslâmı" temsilen 16 kişi olmak üzere toplam 79 kişi Çorum'un sağını temsil etti.
Sonuçta 60 yılda TBMM'ne giren 7439 kişi içinde 19 kişi solu, 79 kişi sağı, yani toplam 98 kişi Çorum'u temsil etmiş oldu.
Şunu da özellikle belirtmeliyiz ki, yukarıda sağ ve sol olarak belirttiğimiz siyasi partilerin, siyasi literatürdeki sağ-sol ile hiçbir benzerliği yoktur. Emek-sermaye kavgasının, sınıf mücadelesinin oluşturduğu sağ-sol partileri değildir bunlar. Maalesef bizde inanç farkı, etnik kimlik farkı, cumhuriyetçilik ve cumhuriyete duyulan itirazlar, sağı-solu belirledi.
Cumhuriyetin bugüne kadar olan süresi içinde ise, 5 Çorum Milletvekili bakanlık görevi yaptı.
İnönü Hükümetinde Hilmi İncesulu (CHP) Milli Eğitim Bakanlığı, Necmi Ökten (AP) Devlet Bakanlığı yaptı. Çiller Hükümetinde Ateş Amiklioğlu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yaptı. Erbakan Hükümetinde Bekir Aksoy (DYP), Ecevit Hükümetinde Abdulhaluk Çay (MHP) Devlet Bakanlığı yaptı.
12 Haziran'dan sonra meclise girecek ey Çorum milletvekilleri:
-İçinizde önceden meclis ortamını yaşamışlar da olabilecek.
-Daha ilk günde kendinizi, "Vatan-Millet-Sakarya” duygularıyla yoğunlaştırılmış 550 milletvekili içinde bulacaksınız.
-En azından seçim süreci boyunca halktan yana, yoksuldan yana, işçiden-köylüden-memurdan-emekliden yana söylemlerle iç dünyasını doldurmuş 550 milletvekili göreceksiniz.
Ama daha ilginç görüntülerle de karşılaşacaksınız...
-Görünüşte halka hizmet duygusuyla dolu, ama yoksulu-emekliyi-işçiyi-köylüyü unutup, holdinglerin işlerini takip eden milletvekillerini de göreceksiniz.
-Ömrünün yansını mecliste geçirmiş, milletvekilliği saltanatına doyamamış kişilikler göreceksiniz.
-Milletvekilliğini meslek edinmiş, meclisin en renkli siması olan Kamer Genç'i göreceksiniz.
-Yalnız yumruklarını konuşturan, fikir fukarası milletvekillerini göreceksiniz
-Ülkesinin milli çıkarlarını var gücüyle savunan, ama sözleri meclisin gürültüsünde kaybolan bir avuç yurtsever milletvekillerini de göreceksiniz.
-Oy almak için kapı kapı dolaşan, sonra dolaştığı kapıları unutan, bir avuç mütegallibenin işini takip eden milletvekillerini göreceksiniz.
-İş takipçiliği yapıp, malvarlığını ona, yüze katlayan yurtsever(!) milletvekillerini de göreceksiniz.
-Yakasına en büyük Atatürk rozetini takan, evinin balkonuna en büyük bayrağı asan, ülke çıkarları geldiğinde arazi olan milletvekilleri göreceksiniz.
-1950’den bu yana meclise giren 7459 milletvekilinin ve bunun içinde Çorum'u temsil eden 98 milletvekilinin % 90'ının el kaldırıp el indirdiğini duymuş olacaksınız.
-Ve yine milletvekillerin % 90'ının yemin etmekten başka meclis kürsüsüne bir daha çıkmadığını hem duymuş hem görmüş olacaksınız.
-Yanlış dahi olsa, bağlı bulunduğu siyasi partinin kararlarına itiraz edemeyecek kadar "kul" zihniyetli milletvekillerini göreceksiniz.
12 Haziran sonu meclise girecek Çorum milletvekillerinin, yukarıdaki niteliklerde olmayacaklarına inanmak istiyoruz.
-Eğer yoksula, işçiye, köylüye, emekliye, memura yani kısaca dar gelirliye kapılarınızı kapatacaksanız,
- Yalnız el kaldırıp, el indirecek, yeminden sonra kürsüye hiç çıkmayacaksanız,
-Türkiye siyasetine, Türkiye halkının sorunlarına, halının altına süpürülmüş sorunlara çözüm üretmede cesaretli tavır koyamayacaksanız,
-Parti disiplinini, partisinin kulu gibi görecekseniz,
Yakanızdaki Milletvekili rozetini bırakmanız, Atatürk rozetini çıkarmanız, evinizin balkonundaki bayrağı indirmeniz daha onurlu bir davranış olacaktır.
Çünkü bu ülkenin meclisi, bu güne kadar önemli sorunlarda tavır koyamayan milletvekilleri ile dolmuştur.
Çünkü bu ülkenin, partisine ve parti disiplinine kul olmayan, radikal sorunlara korkusuzca fikir üretip tavır koyabilen, rozet Atatürkçülüğü değil gerçek yurtsever, cesur milletvekillerine ihtiyacı vardır.