10 Ağustos Cumhurbaşkanlığı seçimi için söylenecek, yazılacak çok şey var ama önce seçim konuşmalarından bir derleme yapalım dedik.
* * *
R.Tayyip Erdoğan (AKP Genel Başkanı-Başbakan-Cumhurbaşkanı adayı iken):
"Şer ittifakı kurdular. Şer ittifakı içinde CHP var, kuyruğunda MHP var. Oyları %1'i bulamayan partiler var. Pensilvanya var." (Sakarya-16 Temmuz)
"Adeta cumhurbaşkanı değil, bir vazo, saksı seçmenin gayreti içindeler." (Grup konuşması-8 Temmuz)
"Salon sosyeteleriyle bu ülke yönetilmez." (17 Temmuz-Tekirdağ)
"Biz Pensilvanya ihanet şebekesiyle hesaplaştığımız gibi onların arkasındaki güçlerle de hesaplaşıyoruz." (26 Temmuz-Diyarbakır)
"-Üniversiteye başörtüsü ile giremeyen öğrencilerin önündeki engeli biz kaldırdık.
-Klavyeler üzerindeki, diller üzerindeki baskıyı biz kaldırdık.
-Köyler, mezralar ve yollardaki baskıyı biz kaldırdık." (26 Temmuz-Diyarbakır)
"Biz nifak için pusuda yatanları sevindirmeyeceğiz. Bahçeli'yi sevindirmeyeceğiz. Kılıçdaroğlu gibi tiplere prim vermeyeceğiz. Bunlara 3 tane koyun teslim et kaybederler." (Kayseri-8 Ağustos)
"Biz çarkçı Kemal'i biliyorduk ama bir de çarkçı Ekmel çıktı." (Kayseri-8 Ağustos)
"Kılıçdaroğlu Alevi, Demirtaş Zaza, ben de Sünni'yim."
* * *
Kemal Kılıçdaroğlu
(CHP Genel Başkanı):
"Tıpış tıpış gideceksiniz, oyunuzu Ekmelettin'e vereceksiniz." (Ankara-14 Temmuz)
"Cumhurbaşkanı temiz, cam gibi olmalı. Senin neren temiz? Alnındaki kirleri temizlemeden o makama nasıl oturacaksın?"
"Eğer Ortadoğu'da barışın ve huzurun gelmesini istiyorsak, Türkiye'nin eskiden olduğu gibi Ortadoğu coğrafyasında etkin ve başarılı bir güç olmasını istiyorsak, oylarımızı Ekmelettin Bey'e vereceğiz." (21 Temmuz Adana Seyhan)
"Ekmelettin İhsanoğlu'na sadece Türkiye ve Ortadoğu'nun değil bütün dünyanın ihtiyacı var." (Adana-21 Temmuz)
"Ortadoğu bataklığında Müslüman Müslüman kanı döküyor. O bataklığı kurutmak istiyorsak Ekmeleddin Beye ihtiyacımız var. İslam Konferans Örgütü Başkanlığı yapmış, 57 ülkeyi yönetmiş bir insan." (Trabzon - 24 Temmuz)
"Ortadoğu'nun şamar oğlanına dönmüş bir lider... Dünyanın alay ettiği bir lider...
Yalan söylemekte kimsenin eline su dökemediği bir lider..." (Tokat - 2 Ağustos)
* * *
Devlet Bahçeli
(MHP Genel Başkanı):
"Erdoğan'dan cumhurbaşkanı olmaz, olamaz, olmayacak."
"Kürt kökenli kardeşlerim, tarihi bir görevin arifesindesiniz. Ne Erbil ne Waşington, ne Brüksel, ne İmralı, ne Kandil, ne HDP, ne de Erdoğan, Kürt kökenli kardeşlerimizi bizim kadar sevemeyecek, bizim kadar bağrına basamayacaktır." (Köşk seçimiyle ilgili hazırlanan CD)
"Erdoğan, PKK'nın kostüm değiştirmiş, maske takmış, karakter nakli yapmış bir parçası, bir yüzü, bir çehresidir." (MHP Genel merkezinde basın toplantısından)
"Bize göre Erdoğan eşittir Öcalan'dır." (Aynı toplantıdan)
* * *
Selahattin Demirtaş
(HDP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı):
"Ey TRT Genel Müdürü, Cumhurbaşkanı olursam seni görevden alacağım." (Hatay-30 Temmuz)
"Bırakın halkın başkanı, sınıf başkanı bile olamaz." (Manisa - 27 Temmuz)
"Tek dil, tek millet dedikleri şey ulusal birlik falan değil, Hitler'den kalma bir slogan, bir ideolojidir." (Hatay-30 Temmuz)
"Kusura bakmasın, biz kendimizi inkar ederek bugünlere gelmedik. Ama sen rahmetli Erbakan'ı da, Gülen'i de inkar ede ede, onları sata sata bugünlere geldin." (Ağrı - 4 Ağustos)
* * *
Ekmelettin İnsanoğlu
(CHP-MHP Cumhurbaşkanı adayı):
"...Türkiye'nin 12. cumhurbaşkanı adayı olarak huzurunuzdayım. Rahman ve rahim olan Allah'ın adıyla başlıyorum. Hamd olsun, Allah'ımıza hamd olsun. O özünde merhametli, işinde merhametli. Rabbimiz yalnız sana kulluk eder, yalnız senden yardım isteriz. Nimet verdiklerinin yoluna gazaba uğrayanların ve sapanların yoluna değil, doğru yola. Âmin." (Seçim bildirgesi basına açıklanırken-10 Temmuz)
"Babam Demokrat Partiliydi. 27 Mayıs faciasını yaşadılar. Darbe olduğu zaman hasta yatağındaydı. 'Allah bana Menderes'in asıldığını göstermesin' dedi, Menderes'ten önce vefat etti." (Menderes'in mezarı başında-20 Temmuz)
"Adnan Menderes ve arkadaşları olmasaydı, Türkiye hiçbir zaman mutlakıyetten, diktatöryadan ve totaliter rejimlerden kurtulamazdı." (Menderes'in mezarı başında-20 Temmuz)
"Yüzde 60 oy oranıyla seçileceğim." (Kayseri-24 Temmuz)
"Ben Mehmet Akif in en yakın arkadaşının oğluyum. Siz daha onu öğrenmeden ben onu daha anamın sütünü emerken öğrendim." (Adana-1 Ağustos-İstiklal Marşı tartışması)
"Filistin düşmanı, İsrail dostu ilan ediliyoruz. Ben İsrail'den cesaret madalyası almadım. Bana Filistinliler verdi." (İstanbul-31 Temmuz)