Moral bozmak istemiyorum ama 1991-2002 yılları arasında neler kaybettiğimizi bilenler; ne demek istediğimi iyi anlayacaklardır.
Konu sağ veya sol görüşlü iktidar tercihi değil, bünyemize uygun iktidar meselesidir.
Bizler ortaklık kültürü son derece zayıf, tarlanın ürününü paylaşacak yerde; araziyi bölüp sınırlarla daraltan; büyük verim kaybını hesaplamayan insanlarız.
Bizim seçim sonuçlarına benzeyen sonuçlar; birçok ülke için sorun olmuyor. Koalisyonlarını kurup ülkelerini yönetiyorlar.
Geçmişte yaşadığımız; Kemal Derviş’in Amerika’dan gelişinden sonra kabinede bulunan bir bakanın; “Bu niye geldi? Hükümet işlerine ne hakla karışıyor?” diye tepindiğini unutmuyorum.
Başkanlık sistemini bile yanlış tartıştık. Sistemi tartışmayı bıraktık, “Tayyip başkan olmamalı” şeklinde garip mecraya sürükledik. Bunu hem de üstelik İtalya’nın; koalisyonu yasaklayan kararlarını göre göre yaptık.
1950’li yıllarda Fransa’da hükümet düşmeleri sık sık olur, bizim basınımıza bile yansırdı. Sonunda yarı başkanlık sistemine geçerek rahatladılar.
Çok eleştiri alan yüzde 10 barajının bile koalisyonu önlemeye yetmediği; seçim sonuçlarıyla açığa çıktı.
Prof. Dr. Seyfettin Gürsel, seçim sonuçları irdelenirken ; “Bu sonuçlar Yunanistan’da olsaydı, en fazla oy alan AK Parti iktidardaydı. Çünkü orada en yüksek oyu alan partinin, fazladan milletvekili çıkarma hakkı var. AK Parti 50 milletvekili daha çıkaracak, iktidar olacaktı” dedi.
Buradan seçim kanunumuzun düzenlemeye ihtiyacı olduğu çıkıyor. Daha önce yüzde 34 oyla iktidar olan AK Parti yüzde 41’le iktidar olamıyor.
Yüzde 13 oy alan parti ile yüzde 16 oy alan parti aynı sayıda milletvekili çıkarıyor.
Bunda garabet yok mu?...
Yazımı okuyanlar da diyecekler ki; “İlhan Çenesiz de AK Parti’nin iktidar olmasını ne kadar istiyormuş?”
Hiç öyle bir düşüncem yok. En fazla oy alan partinin yeteri kadar oy almasını, kavgasız hükümetlerimizin olmasını istiyorum.
Bütün karamsarlığıma rağmen, uyumlu hükümetin kurulup, huzura kavuşmamızı istiyorum.
Yeniden seçim vs. bunlar sonuç alınamayacak boş laflar.
En güzel günler sizlerin olsun.