Birleşmiş Milletler'e göre dünya üzerinde 195 egemen devlet ya da ülke vardır. Egemen devlet ya da ülke tanımı, kendi sınırları olan ve bağımsız bir hükümete sahip siyasi yapılar olarak tanımlanmaktadır. Suriye de bu ülkelerden biridir.

Bizim askerlerimiz Suriye toprakları üzerinde ve biz o ülke iktidarına, ‘Şubat ayı sonuna kadar Suriye rejiminin geri çekilmemesi halinde Türkiye'nin gereğini yapacağını’ söyledik. Bir an için duygudaşlık (empati) yapalım. Ağzımdan yel alsın. Yabancı bir ordu ülkemize giriyor ve bize ayar veriyor.

Biz Suriye ile savaşıyor muyuz? Peki, neden? Suriye bize kafa mı tuttu? Topraklarımıza bir saldırı mı var? Yoksa bir emperyalist devletin, Suriye’deki işgal planının parçası mıyız? Dileriz son olur. Suriye’den şehitlerimiz geliyor. Yetkililerimiz şehit annesine ne yanıt veriyor? Merak ediyorum, “Oğlunuz yurt savunmasında şehit oldu diyebiliyor mu?” Bu ülkenin kurucusu “Söz konusu vatan savunması değilse, savaş bir cinayettir” demişti.

Soru açıktır, Suriye PKK liderini ülkesinde besliyordu. Atilla Ateş Paşa’nın sınırda “Sabrımızı taşırmayın” uyarısı ile Apo sınır dışı edilmiş, uçaktan inecek ülke bulamamış, havada kalmıştı. Sonuç olarak Suriye hizaya gelmişti. Şimdi biz ise (ÖSO) Özgür Suriye Ordusu’nu ülkemizde besliyoruz. PKK bize ne ifade ediyorsa, ÖSO Suriye’ye aynı şeyi ifade ediyor.

Ortada bir savaş tehlikesi var mı? Var. Evlatlarını şehit verecek ülke insanına bu soruluyor mu? Hayır.

Savaş acı, ölüm, gözyaşıdır. Kandır, bombadır, füzedir, arkasından ekonomik yoksulluk.

Zaten ülkemiz insanı bin bir zorluk içinde kıvranırken, 4 milyon Suriyeli sırtımızda yük. Yetmiyor 1 milyon Suriyeli de kapıda bekliyor.

Savaş kapımızda, fakat her şey bitmiş değil. Sorunlara barışçı çözüm bulunabilir. Savaş ekonomisi en çok halkı ezer. Zaten devletin bir eli vatandaşın cebinde, savaş olursa iki eli de cebinde olur.

Nereden bakarsak bakalım “savaş bir cinayettir”. Son çare değildir. Tarihte haklı ve haksız savaşlar vardır. Ulusal kurtuluş savaşımız yerden göğe haklı bir savaştı. Yanlış politikalar sonucu ülke savaşın eşiğine geldi. Yurdum insanının görüşü alınırsa savaşa hayır diyecektir. Biz de hayır diyoruz.