“Ateş düştüğü yeri yakar.” Atasözü

Daha düne kadar Ortadoğu ülkelerinde savaşlar vardı. Aynı dini inancı olan ülkeler, kendi aralarında savaşıyor, silah tüccarlarından (aynı ülkeden) satın alınan ölüm makineleri susmak bilmiyor, yiyecek ekmeği, içecek suyu bulamayan ülkeye komşusu bomba yağdırıyordu.

Afrika ülkelerinden Afganistan’a kadar birden çok ülkede çıkan çatışmalarda ülke yöneticileri değişti. Savaş, her zaman ülkeler arasında çıkmıyor. İç çatışmalar, yaşanan gerginlikler görmezden gelinirse bu ülkelerde savaş bitti. Sıra yaraların sarılmasına geldi. Savaşın enkazı ortadan kaldırılacak. Döviz cinsinden parası olmayan ülkelerin zenginlikleri Dünya ekonomisine kazandırılacak. Yabancı ülkelerin yatırımcıları devreye girecek. Yerli halkın mideleri doldurulurken gözü doymayanların karınları bir türlü doymayacak.

Gücüne güvenip dünya ekonomisini yöneten ülkeler, sadece silah üretmiyor. Onlar, insanlık adına kasaları boşalmış ülkelerin yardımına koşacaklar. Sonuçta onlar da insan!

Bir de bu ülkelere demokrasi getirecekler!

Soğuk savaş olarak görülen gerilimler, ekonomik verilerle birleşince yeni bir savaş alanı ortaya çıktı. Komşumuz Ukrayna’da savaş 70 güne yaklaştı. Kim haklı, kim haksız; bu ayrı bir tartışma konusu.

Sadece futbol takımlarının taraftarları yok. Savaşan ülkelerin de taraftarları var. Televizyonlar, gazeteler, kısaca bütün haberleşme kanalları savaşa odaklandı. Onlara göre tarafını tuttukları ülke haklı, diğeri haksız. Aslına bakarsanız savaşın sürmesi bulunmaz bir fırsat. Kazanılacak her taraftar, reklam gelirlerinin artması anlamına geliyor.

Haberlere bakılırsa Macaristan’da yapılan seçimlerinin sonucunu savaş haberleri belirlemiş. Ülke sorunlarından, sorunların çözümünden çok savaş konuşulmuş. Yaşanan acılar, kazanca dönüştürülmüş.

Bir süre sonra savaş son bulacak. Masa başında yapılan, yeni savaş planlarının başlangıcı olacak. Mola süresinde bir başka topraklarda yeni savaşlar çıkacak. Her zaman olduğu gibi savaş komşu ülkeler arasında çıkmaz. Savaş çıkarma nedenleri arasında dini inançların bir önemi olmayacak. Sadece farklı dini inançları olan ülkeler savaşa girerse çatışmaların dini inançlardan kaynaklandığı söylenecek.

Sanayileşmenin getirdiği kolaylıklar var. Seri üretimde istenilen her ürün, istediğiniz sayıda çok kısa sürede üretim gerçekleşebiliyor. Onların gözünden bakacak olursak yeni üretimin gerçekleşmesi için tüketimin artması gerekir.

Savaş, binlerce çeşit ürünün, çok kısa bir sürede tüketimini sağlayan bir araçtır!